Nepečený Lotus řez s krémem mascarpone

Suroviny

3 balení (250 g) sušenek Lotus
400 g smetany ke šlehání
400 g mascarpone
1-2 vanilkové cukry
lžička rumu
Na posypání:
150 g rumových perníčků
1-2 lžíce mletých oříšků

Postup přípravy receptu

  1. Šlehačky, mascarpone, cukr a rum vyšleháme do hustého krému. Všechny suroviny musí mít stejnou teplotu.

  2. Připravíme vhodnou misku nebo pekáček (20x20 cm) a vyložíme ho potravinovou folií.

  3. První řadu vyskládáme sušenkami, následuje krém, pak sušenky a opakujeme až do spotřebování všech surovin. Poslední vrstva je tenká vrstva krému.

  4. Rumové perníčky rozmixujeme a smícháme s ořechy. Tím posypeme horní vrstvu a boky.

  5. Pekáček zakryjeme alobalem nebo fólií a dáme na noc vychladit.

Komentáře k receptu Nepečený Lotus řez s krémem mascarpone

  • mika59 mika59(autor receptu)

    Daninek: Vidíte na fotce, že řez je čistý. Musí se nechat uležet, sušenky nasáknou a budou držet.;-)

    Odpovědět

  • Daninek Daninek

    Právě jsem to dodělala, řezy jsou v chladu, jen mám trochu strach, jak půjdou krájet. Jaké jsou zkušenosti?:-)

    Odpovědět

  • MamlajdaD MamlajdaD

    casino: Celá tahle debata je zajímavá! ;-):-8 A děkuji za odkaz, může se hodit! :-8<3 Zdravím! :-K:-K:-K

    Odpovědět

  • casino casino

    MamlajdaD:
    Mám odzkoušenu výrobu mascarpone
    Ze šlehačky
    https://www.labuznik.cz/recept/vyroba-mascarpone-b...
    Z mléka a másla
    https://www.toprecepty.cz/recept/41282-mascarpone-...

    mika59:
    Syrovátku (pokud se vůbec jedná o syrovátku ;-) podle potřeby odstraňuji okapáním na sítě nebo i pomocí utěrky :-)

    Odpovědět

  • bofinka bofinka

    mika59: Taky jsem si vsimla, ale neni tomu tak. Pisi pod ceskym clankem, ze text byl prevzat z Wiki slovenske a to asi nebylo to prave orechove.
    Klikni si - stale na Wikipedii - na text v italstine a nechej ho prelozit, vse se dozvis ;-)

    Odpovědět

  • mika59 mika59(autor receptu)

    bofinka: Wiki píše, že se používá kyselina vinná..

    Odpovědět

  • bofinka bofinka

    Mascarpone teoreticky neni syr, protoze k jeho priprave neni pouzito syridla, ale kyselina citronove.
    Opravdu se vyrabi zahratim smetany (obsah tuku minimalne 35%) na 85°a smetana se musi stale michat, aby se lepe odparovala.
    Jakmile dosahne zminene teploty, sundame ji z ohne (stale michame) a pridame bud 5 g kyseliny citronove nebo 7,5 ml filtrovane citronove stavy. Pokracujeme v michani dalsich 5' , pote prikryjeme nadobu cistou uterkou a nechame 3 hod stat na lince.
    Jiz zhoustlou smetanu prendame do platnem vylozeneho cedniku a dame vykapat v lednicce - 24 hod.

    Odpovědět

  • mika59 mika59(autor receptu)

    Juraj Horak: Nechápu váš komentář. Přece mascarpone je speciální krémový, čerstvý sýr ze smetany bez odstraňovaní syrovátky. To co popisujete je taková domácí lučina a taky moc dobrá.

    Odpovědět

  • MamlajdaD MamlajdaD

    Juraj Horak: Ten název se používá proto, že se výrobek pod tímto názvem prodává. Ale možná by řada kuchařinek uvítala, kdyby jste ten váš celkem jednoduchý recept na "domácí mascarpone" přidal sem na Toprecepty! Zdravím! :-K

    Odpovědět

  • Juraj Horak Juraj Horak

    Co mate furt s tim mascarpone ? Proste vezmete smetanu zahrejete na 80 stupnu , date citronovou stavu , michate , zcedite a hotovo . To se u nas dela desitky a mozna i stovku let . Proc ty cizi nazvy ?

    Odpovědět

  • Marie_9 Marie_9

    Luxusní záležitost a výborná mňamka.:yes:

    Odpovědět

  • mika59 mika59(autor receptu)

    Lucy81: Simona už odpověděla (díky), ano vše dohromady. Ale můžete klidně vyšlehat šlehačku a mascarpone vmíchat. ;-)

    Odpovědět

  • Simona Skolakova Simona Skolakova

    Lucy81: vždyť je to hned na začátku napsané,vše se šlehá najednou do hustého krému;-)

    Odpovědět

  • Lucy81 Lucy81

    Prosím smetana ke šlehání se vyšlehá zvlášť nebo s ostatními surovinami?

    Odpovědět

  • chmeli chmeli

    Luxusní, výborný a prostě nejlepší a velice rychlá příprava....<3

    Odpovědět

Předchozí 1 2

Tématické fráze: řezy z lotus sušenek řezy ze sušenek lotus lotus řezy lotus dort řez ze sušenek lotus lotus řez nepečené dorty nepečený dort ze sušenek lotus nepečený dezert ze sušenek lotus lotus krém recepty z mascarpone řez z lotus sušenek nepečený dort ze susenek lotus sušenek řezy lotus řezy s mascarpone nepečený dort dort z lotus mascarpone recepty susenky s mascarpone lotus sušenky a mascarpone