Grilované hovězí hrudí
Šťavnaté hovězí hrudí potřené hořčicí a obalené voňavým BBQ kořením je ideální pochoutkou na gril. Pomalu grilované maso získá bohatou chuť, kouřové aroma a křupavou krustu, která potěší každého milovníka grilování.
Postup přípravy
Krok 1: Nejprve hrudí očistíme - z obou stran odřízneme tuk, na horní straně můžeme ponechat vrstvu asi 5 mm. Takto připravené maso lépe vstřebá koření a získá intenzivnější chuť.
Krok 2: Maso potřeme slabou vrstvou hořčice - ne kvůli chuti, ale jako podklad, který pomůže koření lépe přilnout.
Krok 3: Po celé ploše maso důkladně okořeníme - v BBQ se kořením nešetří. Pro extra šťavnatost můžeme využít injektáž: pomocí stříkačky vpravíme kořeněnou tekutinu (např. vývar nebo ovocný cider) přímo do středu masa.
Krok 4: Gril rozehřejeme na stabilní teplotu kolem 130 °C. Do topeniště přidáme dřevěné špalíky na uzení – ideální je dub, hickory nebo ovocné dřevo.
Krok 5: Na rošt položíme jednu termosondu pro kontrolu teploty v grilu, druhou zapíchneme doprostřed masa pro sledování vnitřní teploty.
Krok 6: Maso grilujeme nepřímou metodou, přibližně 2,5 hodiny.
Krok 7: Jakmile dosáhne vnitřní teploty kolem 65 °C, navlhčíme konce masa vodou nebo vývarem, aby se nevysušovaly víc než střed. Pokud vnitřní teplota na chvíli stagnuje, lehce zvýšíme teplotu grilu.
Krok 8: Po 4 hodinách v grilu má maso teplotu asi 69 °C. Vyjmeme ho a zabalíme do řeznického papíru (butcher paper), který pomůže udržet šťavnatost, ale zároveň propouští přebytečnou vlhkost ven. Můžeme použít i alobal, ale maso v něm má méně kouřovou kůrku (bark).
Krok 9: Zabalené maso vrátíme zpět na gril a pokračujeme další 4 hodiny, dokud vnitřní teplota nedosáhne 92-94 °C.
Krok 10: Hotové hrudí vyjmeme z grilu a uložíme do coolboxu alespoň na 1 hodinu. Během této doby maso tzv. "dojde" - teplota se vyrovná a šťávy se rovnoměrně rozloží.
Krok 11: Po odpočinku maso nakrájíme na tenké plátky napříč vlákny a podáváme. Skvěle se hodí s BBQ omáčkou, coleslawem nebo na sendvič s kyselými okurkami.
Zveřejněno 16. 7. 2025
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Grilované hovězí hrudí
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/v2DPm
Moje poznámka
Grilované hovězí hrudí
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/v2DPm
Nejnovější recepty
Tagliatelle s čerstvými houbami a smetanou
Přidáno před 3 hodinami
Vánoční - Brněnské kytičky
Přidáno před 14 hodinami
Kuřecí čína se žampiony
Přidáno před 22 hodinami
Domácí zelí s mrkví
Přidáno 15. 10. 2025 11:01:01
Dýňový chlebíček
Přidáno 15. 10. 2025 09:00:02
Kuřecí s adžikou a kukuřicí
Přidáno 14. 10. 2025 20:26:58
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Klasické české rohlíky
novakovajanna před 1 hodinou
Dušená mrkev
Fitulka před 1 hodinou
Hořčičná marináda s kari
cahoun před 1 hodinou
Vepřové maso na mrkvi
Fitulka před 1 hodinou
Bramborová polévka s klobásou a smetanou
Fitulka před 1 hodinou
Zapékaná brokolice
VerkaDvorakova před 2 hodinami
Krkovice pečená na bramborech
VerkaDvorakova před 2 hodinami
Vepřová kýta na zelenině
VerkaDvorakova před 2 hodinami
Tagliatelle s čerstvými houbami a smetanou
martianekk před 3 hodinami
Cuketový perník
martianekk před 3 hodinami
Suroviny:
hruď hovězí,
hořčice,
koření
Komentáře (1)