Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Ajvar z paprik

Ajvar z pečených paprik a lilku je oblíbená balkánská klasika, která překvapí svou intenzivní chutí i jednoduchostí. Skvělý k masu, na topinku nebo jen tak na lžičku. Domácí verze vás odmění bohatou chutí a vůní dozrálé zeleniny.

Recept nikdo nehodnotil, buďte první

Ohodnotit

Buďte první kdo ohodnotí recept

poslirecept poslirecept

Snadný

Doba přípravy 115 min Doba přípravy: 20 min Doba tepelné úpravy: 95 min

115 min (20 min příprava + 95 min tepelná úprava)

Suroviny pro 1 dávka

1dávka

Nahlásit chybu v receptu

Postup přípravy

Krok 1: Plech vyložíme pečicím papírem. Troubu včas předehřejeme na 220 °C. Krok 2: Papriky a lilky dáme na plech. Lilky na několika místech propíchneme nožem, aby mohla unikat pára. Krok 3: Vložíme do rozehřáté trouby na 220 °C a pečeme, dokud papriky nezačnou černat a lilky měknout, trvá to 20-30 minut. Po upečení necháme chvíli vychladnout. Krok 4: Z paprik sloupneme slupku a vyjmeme jádřinec, lilky oloupeme. Vše nakrájíme na kousky a vložíme do kastrolu. Krok 5: Zalijeme olivovým olejem, osolíme, přidáme nakrájený česnek, feferonku a přivedeme k varu. Krok 6: Dusíme na mírném plameni 30 minut, občas promícháme. Krok 7: Nakonec do zeleninové směsi vymačkáme šťávu z citronu a rozmixujeme. Ještě horké naléváme do vymytých sklenic, uzavřeme a sterilujeme v hrnci s vroucí vodou 30 minut. Krok 8: Podáváme k pečenému masu, na chlebíčky nebo můžeme přidávat do omáček.

TIP: Jak připravit tradiční paprikový ajvar?

Zveřejněno 21. 7. 2025

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Ajvar z paprik

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/jRLE5

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Ajvar z paprik

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/jRLE5

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Suroviny:
paprika čerstvá červená, lilek, česnek, feferonka, sůl, olej olivový, šťáva citronová

Naposledy jste si prohlédli

Přidat fotografie receptu