Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Italská focaccia

Focaccia je nadýchaný italský chléb z těsta podobného tomu na pizzu. Liší se hlavně dobou kynutí, která je velmi dlouhá. Před pečením se na jejím povrchu vytvoří důlky, které jí dodají typickou strukturu. Skvěle se hodí jako příloha například k polévkám.

Recept nikdo nehodnotil, buďte první

Ohodnotit

Buďte první kdo ohodnotí recept

Tereza.2000

Středně náročný

Doba přípravy 240 min Doba přípravy: 220 min Doba tepelné úpravy: 20 min

240 min (220 min příprava + 20 min tepelná úprava)

Suroviny pro 1 plech

1plech

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Postup přípravy

Krok 1: Nejprve uděláme kvásek. Zhruba 200 ml vlažné vody dáme do misky, přidáme lžičku cukru a nadrobíme droždí. Necháme půl hodiny vzejít kvásek. Krok 2: Mezitím odvážíme mouku, přidáme vzejitý kvásek a zbytek vody. Pořádně promícháme a teprve poté přidáme lžičku soli a olivový olej. Těsto promícháme, aby se s olejem spojilo. Krok 3: Mísu s těstem překryjeme potravinářskou fólií a utěrkou. Necháme 45 minut kynout. Můžeme dát do trouby na 40 °C pro lepší kynutí. Krok 4: Těsto po 45 minutách vyndáme a mokrou rukou (klidně namáčíme opakovaně) těsto překládáme. Pak dáme znovu kynout na 45 minut. Celý postup poté zopakujeme ještě jednou. Krok 5: Po třetím kynutí těsto přendáme do pekáče vymazaného olivovým olejem (olejem moc nešetříme, čím víc, tím líp, ale nesmí to úplně plavat) a překládáme ho dospodu, dokud nevznikne hezký obdélník. Ruce si můžeme také potřít olejem, aby se na ně těsto nelepilo. Krok 6: Těsto necháme opět 45 minut vykynout. Po tomto kynutí troubu předehřejeme na 200 °C a vložíme do ní pekáč s vodou, aby se vytvořilo vlhké prostředí. Chytré trouby mají program páry, lze ho využít též. Krok 7: Focacciu pak už jen dochutíme dle vlastní chuti. Lze dát rajčata jak čerstvá, tak i sušená, česnek na plátky, olivy, italské bylinky, hrubou sůl a podobně. Krok 8: Po ozdobení si naolejujeme ruce a prsty těsto propícháme a protřepeme. Správně udělané těsto není tuhé, ale při pohybu se klepe. Vzniklé bublinky neprotrháváme ani nepropichujeme. Krok 9: Pečeme na 200 °C na horkovzduch 15-25 minut (podle trouby).

TIP: Jak připravit italskou focacciu

Zveřejněno 7. 8. 2025

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Italská focaccia

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/mZ8Qn

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Italská focaccia

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/mZ8Qn

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Suroviny:
mouka hladká, voda, droždí čerstvé, sůl, cukr, olej olivový, olej

Naposledy jste si prohlédli

Přidat fotografie receptu