Cibulová focaccia

Domácí pekárna Doba přípravy: 180 minut příprava , 18 minut tepelná úprava 15 názorů

Domácí pekárna Doba přípravy: 180 minut příprava , 18 minut tepelná úprava 15 názorů

Suroviny

Těsto:
320 g vody
50 g olivového oleje
500 g hladké mouky (nejlépe T650, má poměrně hodně lepku)
2 rovné lžičky soli (10 g)
1 rovná lžička cukru
6-7 g čerstvého droždí
Na potření těsta pod cibuli:
3 lžíce oleje
1 lžíce vody
špetka soli
Náplň:
3-4 střední červené cibule
olivový olej
čerstvý rozmarýn
mletý pepř - podle chuti
hrubozrnná sůl

Postup přípravy receptu

  1. Všechny suroviny dáme do pekárny (v pořadí tekuté, suché, droždí nahoru na mouku) a použijeme program Těsto. Hotové těsto by mělo zdvojnásobit objem - pokud tomu tak není, necháme ho ještě chvíli v zavřené pekárně dokynout.

  2. Vykynuté těsto z pekárny vytáhneme na stůl a rozdělíme na dvě části. Připravíme si dva plechy s pečícím papírem, který dobře potřeme olivovým olejem. Na každý plech dáme polovinu těsta a prsty smočenými v oleji těsto roztáhneme do kulaté placky o tloušťce cca 1,5-2 cm. Plechy vložíme kynout do vypnuté strouby, aby neosychaly, bude trvat cca hodinu.

  3. Zatím oloupeme cibule, nakrájíme je na tenká půlkolečka, která v míse pokapeme olejem, a připravíme si i natrhané jehličky rozmarýnu.

  4. Rozkynuté pláty těsta potřeme osolenou vodou s olivovým olejem (cca 3 lžíce oleje, 1 lžíce vody, sůl, promíchat), poťukáváním prsty těsto můžeme ještě maličko roztáhnout - nevadí, když na plátu zůstanou hlubší důlky - a poklademe lehce rozebranými plátky cibule, pozapichujeme rozmarýn. To vše ještě svrchu lehce posolíme, opepříme a bohatě zakapeme olivovým olejem.

  5. Focacciu necháme dokynout a upečeme ve vyhřáté troubě (220-230°C) dozlatova (cca 15-20 minut).

Komentáře k receptu Cibulová focaccia

  • Veronika.Hrozna Veronika.Hrozna

    cathleen: Přidala jsem fotečku. Chutnalo, ale jsem to dovrzala tou studenou omáčkou-dipem! Měla jsem udělat k tomu, něco pikantní !

    Odpovědět

  • Veronika.Hrozna Veronika.Hrozna

    Eja57: Mohu potvrdit, vlažná to je ono! Neměla jsem čerstvý rozmarýn, tak jen jsem sušený zamíchala do oleje. Tu omáčku k ní, jsem měla udělat z pečených paprik a oleje, nebo tak něco. Ta studená, česneková omáčka s koprem co jsem dělala, ta k tomu neladí. :-(( Chce to papriku,chilli, něco ostře pikantní.

    Odpovědět

  • magdalenka magdalenka (moderátorka)

    Veronika.Hrozna: Ja to robím akože "ku"...ale záleží aj od toho, koľko nabehne kobyliek a ak sú na stole čipsy, tak sa stáva, že "ku". Posledne som robila s olivami a rozmarínom, boli sme len dvaja a pomaly do večera to zmizlo aj bez grilovačky.

    Odpovědět

  • Veronika.Hrozna Veronika.Hrozna

    magdalenka: Tak pred, nie ku :-D:-D:-D:-D

    Odpovědět

  • cathleen cathleen (autorka receptu)

    U nás jen tak...když nás popadne chuť :-8 máme focacciu na všechny možné způsoby moc rádi.

    Odpovědět

  • magdalenka magdalenka (moderátorka)

    Veronika.Hrozna: u nas aj ku grilovacke. Obycajne, kym je maso hotove, je focaccia prec. :-8

    Odpovědět

  • Eja57 Eja57 (moderátorka)

    Veronika.Hrozna: já ji nejradši vlažnou....a k tomu nějaký dobrý zeleninový salát:yes:

    Odpovědět

  • Veronika.Hrozna Veronika.Hrozna

    Eja57: Aj, jaj ! To mi moc nezbyde,:-O už se vrtí v pekárně! Udělám studenou omáčku ze smetany, kopru a závanem česneku! Kopr mám čerstvý ...... to bude odpoledne vichr v kuchyni. Hned po upečení si kousek schovám, aby aspoň ten jeden vychladnul! :-*

    Odpovědět

  • Eja57 Eja57 (moderátorka)

    Veronika.Hrozna: k čemukoli....k zeleninovemu salátu...minutkovemu stejku....jen tak... třeba namáčet do dipu....
    Do těsta můžeš místo cibule nacpat stroužky česneku...nebo olivy....dobre udělaná focaccia je mooooc mňam
    Ale za mne ta s cibulí:yes:

    Odpovědět

  • Veronika.Hrozna Veronika.Hrozna

    cathleen: K čemu se focaccia papá? Nebo je to k pití , jako slané zobání?

    Odpovědět

  • cathleen cathleen (autorka receptu)

    magdalenka, mysulka: děkuju <3

    Odpovědět

  • cathleen cathleen (autorka receptu)

    Eja57: díky :-K ano, dá se jí tam dát více, třeba po celých půlkolečkách :yes:

    Odpovědět

  • mysulka mysulka

    Ta je dokonalá :-):yes::yes:

    Odpovědět

  • magdalenka magdalenka (moderátorka)

    Voňavá krása s fialovou cibuľou.

    Odpovědět

  • Eja57 Eja57 (moderátorka)

    Dobrá focaccia je něco úžasného....a tahle bude....och....te cibule bych tam klidně dala ještě víc...

    Odpovědět