Rýžový nákyp s hruškami a nektarinkami
Sladkou mléčnou rýži děti milují. Bodejť by ne, když si takovou dobrotu mohou dát třeba na oběd. Uvařenou rýži v mléce doplní jak žloutky, tak i sníh z bílků, díky kterým bude po zapečení stále načechraná. Uvnitř nákypu se pak schová i ovoce.
Postup přípravy
Krok 1: Ovoce důkladně opláchneme, hrušky oloupeme a nakrájíme na kostičky, nektarinky na tenké plátky.
Krok 2: Rýži propláchneme a vsypeme do vařící, lehce osolené vody. Dáme tolik vody, aby byla asi 3 cm nad hladinou rýže.
Krok 3: Přidáme hřebíček a za občasného míchání vaříme asi 10 minut. Přebytečnou vodu slijeme, hřebíček vyndáme a rýži zalijeme horkým mlékem.
Krok 4: Za stálého míchání rýži dovaříme úplně doměkka. Přisypeme do ní 2 vanilkové cukry, 2 lžíce cukru krupice, přidáme kousek másla, nastrouhanou kůru z jednoho citronu a promícháme. Přikryjeme pokličkou, rýže tak dojde, více nabobtná i změkne. Necháme ji částečně vychladnout.
Krok 5: Žloutky oddělíme od bílků a zamícháme je do prochladlé rýže. Z bílků ušleháme tuhý sníh a také ho zlehka vmícháme do sladké rýže.
Krok 6: Zapékací mísu vymažeme máslem a na dno rozetřeme polovinu rýže. Na ni naskládáme pokrájené ovoce. Přikryjeme vrstvou zbylé rýže. Povrch poklademe slabými plátky másla. Pokud nám zbylo ovoce, můžeme jím povrch ještě dozdobit. Dáme zapéct do trouby.
Krok 7: Pečeme asi 45-50 minut při 150 °C, dokud se na povrchu nevytvoří krásně zlatavá krusta a dokud nákyp nezíská pevnou konzistenci.
Zveřejněno 8. 9. 2025
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Rýžový nákyp s hruškami a nektarinkami
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/QWjqY
Moje poznámka
Rýžový nákyp s hruškami a nektarinkami
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/QWjqY
Nejnovější recepty
Arabská čočka se špenátem, paprikami a kořením
Přidáno před 8 hodinami
Mrkvová pomazánka s vajíčkem a sýrem
Přidáno před 23 hodinami
Škvarková pomazánka s vajíčkem a okurkou
Přidáno před 23 hodinami
Pomazánka z matjesů à la losos s koprem
Přidáno před 23 hodinami
Kuřecí maso se sušenými rajčaty a brokolicí se smetanou
Přidáno 7. 9. 2025 07:11:59
Nepečený borůvkový dezert
Přidáno 7. 9. 2025 05:02:02
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Zemlbába - žemlovka
Vendeliin před 25 minutami
Kari rizoto s uzeným tofu
Palenka před 1 hodinou
Čokoládové muffiny od Jiřinky
kvitek24 před 1 hodinou
Fazolová směs s pečenými brambůrkami
verisek08 před 2 hodinami
Broskvové knedlíky vařené v páře
Kajkajak před 2 hodinami
Špekáčková s pivem
Kajkajak před 2 hodinami
Dvacetiminutový švestkový koláč
TH před 3 hodinami
Snadný štrúdl
Kveta58 před 6 hodinami
Pro nejmenší - Přesnídávka-jablečné,meruňkové a hruškové pyré
Zdenka8 před 9 hodinami
Květákový mozeček
DvorMar před 10 hodinami
Suroviny:
hruška,
nektarinky,
rýže,
sůl,
mléko,
koření hřebíček,
cukr vanilkový,
cukr krupice,
máslo,
citron,
vejce
Komentáře
K receptu nejsou žádné komentáře.