Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Vepřová plec na houbách

Vůně čerstvě nasbíraných hub z košíku a poctivé vepřové plece vytvoří základ tradičního pokrmu, který potěší všechny milovníky české kuchyně. Neváhejte a pusťte se do přípravy tohoto sytého pokrmu, které skvěle doplní houskový knedlík nebo rýže.

Hodnocení receptu je 5,0 (1×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

poslirecept poslirecept

Středně náročný

Doba přípravy 130 min Doba přípravy: 35 min Doba tepelné úpravy: 95 min

130 min (35 min příprava + 95 min tepelná úprava)

Suroviny pro 4 porce

4porce

Nahlásit chybu v receptu

Postup přípravy

Krok 1: Maso zbavíme blan a tuku a nakrájíme na kousky velké asi 2 × 2 cm. Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno. Houby očistíme a nakrájíme na plátky. Krok 2: V hrnci na sádle necháme zpěnit cibuli. Pak přidáme maso, které krátce orestujeme, aby se zatáhlo. Krok 3: Maso zaprášíme dvěma lžícemi hladké mouky a zalijeme 1 l vody. Přidáme sůl, pepř, kmín a necháme vařit na mírném ohni do změknutí masa a vydušení vody, což trvá asi hodinu. Krok 4: V kastrůlku necháme rozehřát máslo a houby na něm krátce osmahneme. Podlijeme je 500 ml vody a asi 15 minut povaříme. Nakonec houby i s vývarem přidáme k masu. Krok 5: Ve smetaně rozšleháme zbytek mouky a vlijeme do omáčky. Necháme probublávat dalších 15 minut. Krok 6: Na závěr omáčku podle chuti dosolíme a zjemníme lžičkou másla. Podáváme s houskovým knedlíkem.

TIP: Knedlíky - výběr nejlepších receptů

Zveřejněno 1. 10. 2025

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

Toprecepty.cz

Vepřová plec na houbách

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/zpQO2

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

Toprecepty.cz

Vepřová plec na houbách

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/zpQO2

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Suroviny:
plec vepřová, houby, sádlo, cibule, mouka hladká, máslo, smetana na vaření, kmín drcený, sůl, pepř mletý

Naposledy jste si prohlédli

Přidat fotografie receptu