Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Kostky zadního hovězího pečené s česnekem v troubě

Hovězí maso vyžaduje čas i trpělivost, pomalá úprava však přinese dokonalý výsledek. Při pečení s voňavou slaninou a česnekem maso krásně zkřehne a z výpeku vznikne lahodná omáčka, která se na talíři skvěle doplňuje s knedlíky i bramborami.

Recept nikdo nehodnotil, buďte první

Ohodnotit

Buďte první kdo ohodnotí recept

Marie Svarcova Marie Svarcova

Náročný

Doba přípravy 155 min Doba přípravy: 25 min Doba tepelné úpravy: 130 min

155 min (25 min příprava + 130 min tepelná úprava)

Suroviny pro 2 porce

2porce

Nahlásit chybu v receptu

Postup přípravy

Krok 1: Troubu předehřejeme na 160 °C, zapneme horní i spodní ohřev. Rošt vložíme do spodní třetiny trouby. Krok 2: Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno. Česnek neloupeme, celé palice pouze podélně rozkrojíme. Krok 3: Slaninu nakrájíme na malé kostičky. Maso nakrájíme na větší kostky, které osolíme a opepříme. Krok 4: Do rozehřáté hluboké pánve vložíme slaninu a pomalu ji opečeme tak, aby pustila tuk. Přidáme trochu sádla a přisypeme nakrájenou cibuli, kterou orestujeme dozlatova. Krok 5: Přidáme kostky masa, které zatáhneme ze všech stran. Krok 6: V tuku krátce opečeme i přepůlené palice česneku na řezné straně. Poté vše přendáme do nádoby určené k pečení v troubě. Podlijeme domácím vývarem (nebo vodou s bujonem) tak, aby bylo maso zcela ponořené, a dáme zakryté poklicí péct zvolna do předehřáté trouby na 1 hodinu. Krok 7: Po hodině zkontrolujeme, jak je maso měkké. Podle potřeby jej ještě podlijeme a dáme opět do trouby. Pečeme další 1 hodinu nebo do úplného změknutí masa. Krok 8: Kostky masa vyjmeme z pekáče a odložíme stranou do pánve. Česnek vytlačíme ze slupky a vše z pekáčku propasírujeme přes kovové síto na maso. Dle potřeby přidáme vývar, dosolíme dle chuti a necháme už jen krátce přejít varem. Krok 9: Podáváme s bramborovým knedlíkem nebo šťouchanými bramborami, doplněné podle chuti hlávkovým nebo okurkovým salátem.

TIP: Hovězí maso a jeho rozdělení

Zveřejněno 12. 10. 2025

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Kostky zadního hovězího pečené s česnekem v troubě

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/BBOkY

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Kostky zadního hovězího pečené s česnekem v troubě

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/BBOkY

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Suroviny:
hovězí zadní, slanina, sádlo, česnek, cibule, sůl, pepř mletý, vývar hovězí

Zapoj se do programu Foodie! Sbírej body za své aktivity. Body pak proměníš za skvělé odměny. Bez zapojení nemůžeš dostat body za přidání fotografie.
Zapojit se

Přidat fotografie receptu