Jelení svíčková s omáčkou z lišek
K podzimním a zimním měsícům patří pokrmy ze zvěřiny. Pro slavnostnější chvíle se perfektně hodí jelení svíčková se smetanovou omáčkou z lišek. Předem naložené maso orestujeme na pánvi a následně dopečeme v troubě. Zůstane tak krásně růžovoučké a šťavnaté.
Postup přípravy
Krok 1: Jelení svíčkovou očistíme. Víno promícháme s olejem. Přidáme bobkový list a jalovec. Do vzniklé směsi naložíme očištěné maso a necháme odležet do druhého dne v lednici.
Krok 2: Druhý den včas předehřejeme troubu na 130 °C. Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno. Špek nakrájíme na kostičky. Lišky očistíme a nakrájíme.
Krok 3: Maso osolíme. V pánvi na rozpáleném oleji necháme maso zatáhnout ze všech stran.
Krok 4: Poté maso přendáme do pekáčku, vložíme do trouby a pečeme na 130 °C zhruba 20-30 minut. Po upečení maso uchováváme v teple.
Krok 5: Připravíme jíšku. V pánvi na másle osmažíme hladkou mouku do žluta.
Krok 6: V hrnci na trošce oleje zpěníme cibuli společně se špekem. Zalijeme nejlépe vývarem a 30 minut provaříme.
Krok 7: Přidáme nakrájené lišky a vaříme dalších 10 minut.
Krok 8: Zahustíme jíškou a 15 minut necháme probublat. Pak přidáme smetanu, máslo a dochutíme.
Krok 9: Maso nakrájíme na plátky a podáváme s omáčkou. Jako přílohu můžeme připravit noky nebo špecle.
Zveřejněno 20. 10. 2025
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Jelení svíčková s omáčkou z lišek
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/9rGlZ
Moje poznámka
Jelení svíčková s omáčkou z lišek
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/9rGlZ
Nejnovější recepty
Jedlé balíky slámy
Přidáno před 55 minutami
Pohanková kaše s tofu
Přidáno před 13 hodinami
Kakaová pěna s tvarohem
Přidáno před 15 hodinami
Vanilkový máslový korpus
Přidáno před 18 hodinami
Květákové karbanátky s mozzarellou
Přidáno před 19 hodinami
Hokaido krémová polévka s kokosovým mlékem
Přidáno před 22 hodinami
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Tilapie pečená s bramborami
nikkyshade před 23 minutami
Jablečný koláč
Silvie.Gemini před 2 hodinami
Nejlepší vyprošťovací česnečka
Vanous.lukas před 10 hodinami
Kuřecí polévka
Kajkajak před 12 hodinami
Karlovarský knedlík
Kajkajak před 12 hodinami
Kokosová sváteční bábovka
irenaM před 13 hodinami
Linecké těsto z cukrářského učiliště" pro začátečníky"
Marketa75 před 13 hodinami
Debrecínská hrachová polévka
Mirrika před 13 hodinami
Extra jablkový koláč
Eva_H před 13 hodinami
Rajská omáčka (jednoduchá a rychlá)
VeronikaRob před 13 hodinami
Suroviny:
svíčková hovězí,
víno bílé suché,
olej,
cibule,
špek,
houby lišky,
smetana,
máslo,
mouka hladká,
vývar masový,
sůl,
pepř mletý,
bobkový list,
jalovec
Komentáře
K receptu nejsou žádné komentáře.