Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jelení svíčková s omáčkou z lišek

K podzimním a zimním měsícům patří pokrmy ze zvěřiny. Pro slavnostnější chvíle se perfektně hodí jelení svíčková se smetanovou omáčkou z lišek. Předem naložené maso orestujeme na pánvi a následně dopečeme v troubě. Zůstane tak krásně růžovoučké a šťavnaté.

Recept nikdo nehodnotil, buďte první

Ohodnotit

Buďte první kdo ohodnotí recept

poslirecept poslirecept

Středně náročný

Doba přípravy 140 min Doba přípravy: 50 min Doba tepelné úpravy: 90 min bez doby odležení masa

140 min (50 min příprava + 90 min tepelná úprava, bez doby odležení masa)

Suroviny pro 4 porce

4porce

Nahlásit chybu v receptu

Postup přípravy

Krok 1: Jelení svíčkovou očistíme. Víno promícháme s olejem. Přidáme bobkový list a jalovec. Do vzniklé směsi naložíme očištěné maso a necháme odležet do druhého dne v lednici. Krok 2: Druhý den včas předehřejeme troubu na 130 °C. Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno. Špek nakrájíme na kostičky. Lišky očistíme a nakrájíme. Krok 3: Maso osolíme. V pánvi na rozpáleném oleji necháme maso zatáhnout ze všech stran. Krok 4: Poté maso přendáme do pekáčku, vložíme do trouby a pečeme na 130 °C zhruba 20-30 minut. Po upečení maso uchováváme v teple. Krok 5: Připravíme jíšku. V pánvi na másle osmažíme hladkou mouku do žluta. Krok 6: V hrnci na trošce oleje zpěníme cibuli společně se špekem. Zalijeme nejlépe vývarem a 30 minut provaříme. Krok 7: Přidáme nakrájené lišky a vaříme dalších 10 minut. Krok 8: Zahustíme jíškou a 15 minut necháme probublat. Pak přidáme smetanu, máslo a dochutíme. Krok 9: Maso nakrájíme na plátky a podáváme s omáčkou. Jako přílohu můžeme připravit noky nebo špecle.

TIP: Jelení maso - rady a tipy

Zveřejněno 20. 10. 2025

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Jelení svíčková s omáčkou z lišek

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/9rGlZ

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Jelení svíčková s omáčkou z lišek

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/9rGlZ

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Suroviny:
svíčková hovězí, víno bílé suché, olej, cibule, špek, houby lišky, smetana, máslo, mouka hladká, vývar masový, sůl, pepř mletý, bobkový list, jalovec

Naposledy jste si prohlédli

Přidat fotografie receptu