Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Omáčka na červeném víně s vepřovými líčky podle Petra Hajného

Silná, tmavá omáčka, postavená na zeleninovém základě, ve které ucítíte tón chuti červeného vína, je zjemněná krémovou zakysanou smetanou. Připravíme ji podle šéfkuchaře Petra Hajného z vepřových líček a podáváme s opečenými špeclemi.

Recept nikdo nehodnotil, buďte první

Ohodnotit

Buďte první kdo ohodnotí recept

Extrakurzy.cz

Náročný

Doba přípravy 180 min Doba přípravy: 30 min Doba tepelné úpravy: 150 min

180 min (30 min příprava + 150 min tepelná úprava)

Suroviny pro 1 dávka

1dávka

Nahlásit chybu v receptu

Postup přípravy

Krok 1: V hrnci roztopíme 2 lžíce sádla, na kterém zprudka a za občasného otáčení opečeme osolená a opepřená vepřová líčka ze všech stran. Jsou klihovatá a maso bude šťavnaté. Krok 2: Stonek řapíkatého celeru nakrájíme na drobné kostičky, 4 neloupané žampiony na čtvrtiny. Z dřevnaté větvičky rozmarýnu a 3 větviček tymiánu stáhneme (zdrhneme) lístky. Krok 3: Opečená líčka vyndáme na talíř, do výpeku vložíme předem připravený zeleninový základ a za občasného promíchávání přidáme i připravený řapíkatý celer se žampiony, bobkový list, nové koření a celý černý pepř. Vhodíme 100 g perličkových cibulek a přibližně lžíci cukru, aby postupně zkaramelizoval. Krok 4: Základ v kastrolu dosolíme a dopepříme, přidáme připravené lístky bylinek a zarestujeme. Vlijeme trošku vína, zarestujeme se základem a necháme ho odvařit a vsáknout do zeleniny. Krok 5: Po odpaření vína přidáme k zelenině vrchovatou lžíci rajčatového protlaku. Nepoužíváme drcená rajčata, ale protlak, protože přinese omáčce intenzivnější chuť. Opět zarestujeme. Krok 6: Troubu včas předehřejeme na 160 °C. Krok 7: Do hrnce přilijeme zbytek vína, vložíme zpět maso a obalíme ho v základu. Přilijeme asi 1 l připraveného vývaru tak, aby líčka lehce přečnívala nad hladinu a při pečení se na nich vytvořila pěkná krustička. Přiklopíme poklicí a dáme do trouby. Maso nedusíme na sporáku, ale v troubě, protože v ní dosáhneme stálejší teploty, můžeme lépe kontrolovat obsah, vše se připravuje rovnoměrně a pokrm je voňavější a chutnější. Krok 8: V troubě líčka se zeleninou pečeme 1,5–2 hodiny při 160 °C. To je ideální teplota pro pomalé pečení a propojení všech chutí. Krok 9: Po 2 hodinách pečení hrnec z trouby vyjmeme a na talíř z něj znovu vytáhneme měkká líčka. Zbylý obsah kastrolu přecedíme přes cedník do čistého hrnce. Zeleninu nepasírujeme, jen z ní zlehka vymačkáme šťávu. Odložíme ji bokem, později ji ještě využijeme. Krok 10: K přecezené šťávě přidáme na zjemnění 1-2 lžíce créme fraiche a vešleháme vrchovatou lžíci studeného másla. Necháme chvíli provářet a redukovat. Krok 11: Omáčku ochutnáme, případně dosolíme nebo jinak dochutíme. Stáhneme teplotu a do omáčky vrátíme maso (líčka). Krátce prohřejeme, líčka do sebe natáhnou výslednou chuť. Krok 12: Na talíři podáváme vepřová líčka přelitá voňavou omáčkou a ozdobená zeleninou s žampiony a jako přílohu použijeme opečené špecle.

TIP: Jak se dělají halušky (špecle) bez brambor

Zveřejněno 4. 11. 2025

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

Toprecepty.cz

Omáčka na červeném víně s vepřovými líčky podle Petra Hajného

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/QWgNZ

Moje poznámka

Toprecepty.cz

Omáčka na červeném víně s vepřovými líčky podle Petra Hajného

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/QWgNZ

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (2)

Suroviny:
líčka vepřová, zeleninový základ, protlak rajčatový, koření divoké, tymián, rozmarýn, žampióny, cibulka, celer řapíkatý, víno červené, cukr krupice, crème frâiche, máslo, vývar masový, sádlo, sůl, pepř mletý

Přidat fotografie receptu