Drážďanská štóla
Vánoční štola plná rozinek, mandlí, kandovaného ovoce a jemného marcipánu patří k nejvoňavějším svátečním klasikám. Po upečení jí dopřejte čas odležet, aby se všechny chutě krásně propojily a zjemnily.
Postup přípravy
Krok 1: Do mísy nalijeme asi 50 ml vlažného mléka, přidáme lžíci cukru a mouky a rozdrobíme droždí. Promícháme a na teplém místě necháme vzejít kvásek, zhruba 10–15 minut.
Krok 2: Kandované ovoce překrájíme a promícháme s rumem. Mandle překrájíme na jemné kousky. Marcipán nakrájíme na menší kousky.
Krok 3: Do mísy vsypeme mouku, přidáme špetku soli, vykynutý kvásek, vejce, zbytek mléka a cukru, vanilkový cukr, máslo v pokojové teplotě, kandované ovoce, rozinky, citronovou kůru, marcipán, mandle a vymícháme těsto.
Krok 4: Těsto přikryjeme utěrkou a necháme asi 1 hodinu kynout na teplém místě.
Krok 5: Plech vyložíme pečicím papírem.
Krok 6: Nakynuté těsto znovu prohněteme, vytvoříme válec a překrojíme na tři stejné části.
Krok 7: Na připravený plech dáme dva válce a na ně položíme třetí. Necháme znovu nakynout.
Krok 8: Troubu včas předehřejeme na 170 °C.
Krok 9: Štólu vložíme do trouby a pečeme zhruba 50 minut při 170 °C.
Krok 10: Teplou štólu potřeme máslem a zasypeme moučkovým cukrem. Po vychladnutí ji zabalíme do alobalu a necháme zhruba 3 dny odležet.
Zveřejněno 1. 12. 2025
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Drážďanská štóla
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/M8WvB
Moje poznámka
Drážďanská štóla
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/M8WvB
Nejnovější recepty
Drážďanská štóla
Přidáno před 59 minutami
Vanilkové rohlíčky podle Zdeňka Pohlreicha
Přidáno před 2 hodinami
Bulgurové rizoto
Přidáno před 12 hodinami
Kuřecí prsa, pečená zelenina a vejce (vhodné pro diabetiky)
Přidáno před 15 hodinami
Focaccia bez hnětení
Přidáno před 19 hodinami
Hrníčkové řezy s vanilkovým krémem
Přidáno před 19 hodinami
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Labužnický králík na smetaně
LumirDavid před 1 hodinou
Brokolice v nivové omáčce
zpravodaj1 před 7 hodinami
Chleba z celozrnné mouky a ovesných vloček
zpravodaj1 před 8 hodinami
Teplý salát z pekingského zelí s kuřecím masem
zpravodaj1 před 8 hodinami
Tvarohová štola
janatka před 9 hodinami
Rychlá kompotová buchta
brtna před 10 hodinami
Jablková bábovka - výborná a jednoduchá
bohdana před 11 hodinami
Perníčky, které jsou hned měkké
HonzaR před 11 hodinami
Suroviny:
mléko,
cukr moučkový,
mouka polohrubá,
droždí čerstvé,
ovoce kandované,
rum,
mandle,
sůl,
vejce,
cukr vanilinový,
máslo,
rozinky,
kůra citronová,
marcipán,
máslo,
cukr moučkový
Komentáře
K receptu nejsou žádné komentáře.