Drážďanská štola-miništola v hrnku

radiator Kuchařka: radiator

1 štola nebo 6 hrnků Moučníky , Kynuté 4 názory

Suroviny

425 g hladké mouky
1 balení sušeného droždí
75 g cukru krupice
1 vanilkový cukr
muškátový oříšek
1/2 čajové lžičky skořice
1/4 čajové lžičky mletého hřebíčku
špetka kardamomu a muškátového oříšku
citronová kůra strouhaná
1/4 čtvrt lžičky soli
1 žloutek
200 ml mléka
125 g másla
50 g sekaných mandlí
100 g rozinek
100 g kandované pomerančové kůry nebo citronové kůry
1 polévková lžíce rumu (pokud máte rozinky namočené v rumu tak už rum nedávat)
marcipán
Na potření a posypání:
50 g másla
vanilkový cukr
Recept si zatím oblíbili 4 kuchaři

Postup přípravy receptu

  1. Do mísy dáme mouku, cukry, sůl, sušené droždí a promísíme. Přidáme vejce, rozehřáté máslo, vlažné mléko a uhněteme hladké těsto. Ideální je použít na hnětení těsta domácí pekárnu nebo robota s metlami.

  2. Když je těsto uhnětené, přidáme sekané mandle, rozinky, pomerančovou kůru a opět dobře propracujeme (uhněteme). Těsto přendáme do mísy, zakryjeme utěrkou a necháme vykynout na teplém místě. Troubu předehřejeme na 180°C (horkovzdušnou na 160°C).

  3. Vykynuté těsto vyválíme na pomoučněné pracovní desce na obdélník cca 30x20 cm. Marcipán nejdříve prohněteme a vytvarujeme do dlouhého válečku, položíme ho na těsto a uděláme-stočíme štolu. Štolu položíme na plech s pečícím papírem a pečeme cca 45-50 minut. Vyndáme štolu z trouby a ještě horkou potřeme máslem a posypeme cukrem smíchaným s vanilkovým cukrem.

  4. Hrnky s miništolou: vnitřky hrnků dobře vymažeme máslem. Těsto po vykynutí vyklopíme na pomoučněnou pracovní desku, prohněteme, vytvarujeme šišku, kterou rozdělíme na šest stejných dílků. Jednotlivé dílky rukou stlačíme, na střed položíme kuličku marcipánu a uděláme bochánek, který vložíme do vymazaného hrnečku.

  5. Těsto v hrnkách necháme opět na teplém místě vykynout cca 0,5 hodiny. Hrnečky s těstem vložíme do trouby a pečeme cca 35 minut. Po upečení vyndáme z trouby a ještě horké miništoly potřeme rozpuštěným máslem a posypeme vanilkovým cukrem. Po vychladnutí hrnky zabalíme do celofánu a ozdobíme.

Poznámka

Uvedené množství je na jednu menší štolu nebo na 6 ks hrnků s miništolami.

Také můžete z těsta udělat menší bochánky, dát do nich kuličku marcipánu, potřít je bílkem a obalit v mandlových lupíncích.

Bochánky pečeme kratší dobu než miništoly-cca 20-25 minut.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdíleli již 4 kuchaři a kuchařky

Ohodnoťte recept: Drážďanská štola-miništola v hrnku

  • spagetka spagetka

    Mílo, rozhodně zajímavý nápad (já dávám ještě badyán, to jen tak na okraj, nepoužívám sušené droždí - ale to je jen můj problém) ;-):-p:yes:

    Odpovědět

  • JanaDorazinova JanaDorazinova

    Spica:-)

    Odpovědět

  • jarda Kadic jarda Kadic

    Předloni měli u nás v Albertu pravé štoly, dovezené z Drážďan, byly perfekt:yes:

    Odpovědět

  • hosta hosta

    Pěkný recept, nápaditý dárek:yes:

    Odpovědět

Tématické fráze: miništola mini stola štola ze suseného droždí štola podle alberta miništola recepty drážďánská štola drazdanska štola recept recept na domácí miništoly mini štola recept vánoční štola albert recept vánoční štola albert vánoční miništoly miništoly vánocni ministola ministola recept recept miništola tvarohová štola z drážďan tvarohova ministola drazdanská tvarohová štola recept na miništoly kynuté