Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Linecké koláčky s malinovou marmeládou

Něžné pečivo se zimním motivem - to jsou tyto koláčky z lineckého těsta, plněné pikantní malinovou nebo rybízovou marmeládou. Upečete-li je v dostatečném předstihu, zvláční tak akorát na vánoční stůl.

Recept nikdo nehodnotil, buďte první

Ohodnotit

Buďte první kdo ohodnotí recept

Merylas Merylas

Snadný

Doba přípravy 60 min Doba přípravy: 45 min Doba tepelné úpravy: 15 min - bez doby odležení těsta v chladničce

60 min (45 min příprava + 15 min tepelná úprava, - bez doby odležení těsta v chladničce)

Suroviny pro 1 dávka

16 kusů (počet záleží na velikosti formy)

1dávka

Nahlásit chybu v receptu

Postup přípravy

Krok 1: Mouku promícháme s cukrem, přidáme na menší kousky nakrájené máslo, žloutek, nastrouhanou citronovou kůru a vypracujeme linecké těsto.
Pokud máme robot s mísou se sekacím nožem, těsto můžeme připravit i v něm. Robot ale nesmíme přetížit, z těsta nevznikne koule, ale jemná drobenka. Tu přendáme na vál a rukama už jen spojíme. Velmi to usnadní a zrychlí práci. Krok 2: Hotové těsto zabalime do mikrotenového sáčku a necháme v chladničce cca 2 hodiny odležet. Krok 3: Pak těsto po částech na válu vyválíme, ale ne moc tence. (Malou část těsta ponecháme na vytvoření ozdob na povrchu.) Krok 4: Kulatým zoubkovaným nebo i hladkým vykrajovátkem vykrajujeme kolečka, která mají o trošku větší průměr, než dno prohlubní silikonové muffinové formy nebo silikonových košíčků či formy na tartaletky. Vykrojená kolečka do formy zamáčkneme důlkovačem a nebo dnem skleničky. Krok 5: V dostatečném předstihu zapneme troubu a necháme ji předehřát na 175 °C. Krok 6: Do košíčků ve formě rozdělíme marmeládu. Zbytek těsta rozválíme a vykrajovátkem s pružinou vypíchneme ozdoby ve tvaru sněhové vločky a opatrně uložíme na povrch. (Ze zbylého těsta se dá udělat třeba ještě jeden košíček.) Krok 7: Vložíme do předehřáté trouby a při teplotě 175 °C pečeme zhruba 15 minut. Tento čas je opravdu pouze orientační, záleží na velikosti košíčků. Krok 8: Po upečení formu vyjmeme z trouby a po částečném zchladnutí můžeme koláčky vyjmout a odložit na mřížku. Po úplném vychladnutí je uložíme třeba do plechové dózy a necháme odležet, aby koláčky zvláčněly.

Zveřejněno 1. 12. 2025

Poznámka autorky Merylas

Inspiraci jsem čerpala na internetu.

Doporučuji použít pouze silikonovou formu, nejlépe na menší muffiny nebo přímo určenou na tartaletky. Místo marmelády se dá použít i jiná náplň, ale pokud není trvanlivá, tak budou koláčky určeny k rychlejší spotřebě. Pro kontrast je lepší použít marmeládu červené nebo jiné tmavší barvy.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

Toprecepty.cz

Linecké koláčky s malinovou marmeládou

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/kRXvY

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

Toprecepty.cz

Linecké koláčky s malinovou marmeládou

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/kRXvY

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Suroviny:
mouka hladká, máslo, cukr moučkový, žloutek, kůra citronová, marmeláda malinová

Přidat fotografie receptu