Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Kapr načerno

Kapr načerno je staročeský sváteční pokrm s nezaměnitelnou sladkokyselou chutí, která vzniká spojením piva, povidel, sušeného ovoce a rozinek. Překvapte svou rodinu a připravte tento tradiční pokrm k letošní štědrovečerní večeři.

Recept nikdo nehodnotil, buďte první

Ohodnotit

Buďte první kdo ohodnotí recept

poslirecept poslirecept

Středně náročný

Doba přípravy 180 min Doba přípravy: 40 min Doba tepelné úpravy: 140 min bez doby namáčení rozinek

180 min (40 min příprava + 140 min tepelná úprava, bez doby namáčení rozinek)

Suroviny pro 6 porcí

6porcí

Nahlásit chybu v receptu

Postup přípravy

Krok 1: Rozinky předem namočíme do horké vody. Mandle a ořechy nasekáme. Sušené švestky nakrájíme na kousky. Krok 2: Zeleninu oloupeme, omyjeme a nakrájíme na kostičky. Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno. Perník nastrouháme. Krok 3: Kapra očistíme, naporcujeme a osolíme. V pánvi na másle kapra opečeme z obou stran. Krok 4: Maso vyjmeme a v másle osmažíme nakrájenou zeleninu a cibuli. Krok 5: Když cibule zezlátne, zalijeme ji pivem a octem. Přidáme povidla, cukr, koření a nastrouhaný perník. Podle potřeby osolíme. Zvolna vaříme až 2 hodiny. Krok 6: Pak omáčku přecedíme, přidáme do ní předem namočené rozinky a na kousky nakrájené sušené švestky, nasekané mandle a ořechy a citronovou kůru. Krok 7: Nakonec dáme do omáčky lehce prohřát porce ryby.

TIP: Kapr na modro - rady a tipy

Zveřejněno 18. 12. 2025

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

Toprecepty.cz

Kapr načerno

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/R6jWE

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

Toprecepty.cz

Kapr načerno

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/R6jWE

Marie

Nejnovější recepty

Další recepty

Suroviny:
kapr, máslo, zelenina kořenová, cibule, pivo černé, ocet, povidla švestková, cukr krupice, sůl, pepř celý, bobkový list, koření nové koření, perník, rozinky, švestky sušené, ořechy vlašské, mandle loupané, kůra citronová

Přidat fotografie receptu