Kyselica

Suroviny

sklenice kysaného zelí
2 klobásy
sklenička hříbků v kyselém nálevu
sůl
pepř
bobkový list
nové koření
majoránka
mouka
mléko
smetana
3 - 4 brambory

Postup přípravy receptu

  1. Do hrnce si dáme vařit zelí, ponořené ve vodě, přidáme kuličky pepře, bokový list, trochu soli, nové koření a vaříme do změknutí zelí, cca 15 minut, přilijeme smetanu a mléko.

  2. Zahustíme moukou rozkvedlanou v mléce. Převaříme.

  3. Přihodím nakrájené houby a klobásu, majoránku (u nás doma se majoránkou nešetří) a necháme provařit.

  4. Podle chuti osladíme, nebo naopak přidáme ocet - jak kdo rád.

Poznámka od kuchařky

Jelikož ji podávám hustější, jako "zimní" večeři , na kostičky nakrájené brambory si vařím zvlášť, dávám je na talíř a kyselicou jen zaleji.

Komentáře k receptu Kyselica

  • Veronika.Hrozna Veronika.Hrozna

    casino: :-OZvědavcům, příště řekeněte, že máte doma masožravou rostlinku a právě přechází na vegetariánskou stravu ! Tak to dělám já. A když se ptá řezník, tak mu řeknu, že jsem právě ukončila svoji vegetariánskou éru a od zítřku, začínám jíst maso! Dostanu "kusanec", typ ztracený zákazník se vrací. ;-)

    Odpovědět

  • casino casino

    Níže jsem deklaroval, že rcp vyzkouším
    No, možná přijdu o životní zážitek, ale nevyzkouším!
    Podle známého "Podporujte svého šerifa" jsem u zelináře koupil kysané zelí... Při zmínce co budu vařit, pán nahodil ksicht určitě kyselejší než to zelisko :-(( (před 22:00 komentář nelze publikovat a na gastrofóru už vůbec ne)
    Doma mám pouze nakládané žampiony (jsou výýýborné:yes: ale abych recept dodržel, tak u dalšího zelináře jsem si řekl o nakládané houby... Při zmínce co budu vařit, pán nahodil tak otrávený ksicht, že jsem pojal podezření zda nekupuju muchomůrky v octě :-(( (před 22:00 komentář nelze publikovat a na gastrofóru už vůbec ne)
    Korunu všemu nasadila paní casinová: Při zmínce co budu vařit, tak zezelenala (před 22:00 komentář nelze publikovat a na gastrofóru už vůbec ne)
    Tož tak ;-)

    Odpovědět

  • casino casino

    janatka:
    Je to sice taková Babi.ovina, ale pochutnali jste si patrně právě proto, že jste udělala úkrok stranou s těmi sušenými houbami:yes: :-)
    Přijde mi, že v polévce jsou sušené houby vs. nakládané houby jako nebe a dudy :-D
    ***
    V týdnu (snad) stihnu vyzkoušet podle tohoto rcp
    Kdysi mi kolegyně napsala: "Nemusím přece zkoušet každou pitomost která se tu objeví..."
    No, neříkám tak ani tak leč obávám se, že na její slova dojde :-8

    Odpovědět

  • janatka janatka

    U nás dnes vařeno. Povedla se a chutnala, místo zavařených hub ( ty bohužel nemám ) jsem dala houbový prášek. Vím, že polévka by měla jinou chuť s těmi houbičkami v nálevu, ale i tak jsme si pochutnali.;-)

    Odpovědět

  • Daniel Daniel(neregistrovaný)

    Super recept :yes: .. vařím podobně, brambory vařím taky zvlášť jelikož pokud jsou vařeny přímo se zelím, tak jsou ve finále napovrchu tvrdé a u vnitř na kaši :D

    Odpovědět

  • klukodvody klukodvody

    Ty naložené houby je super nápad.Paráda dávám bodík:-p

    Odpovědět

  • jarda slepec jarda slepec(neregistrovaný)

  • blikni blikni

    Vynikající polévka, olizuju se ještě dál než za ušima ;-). Přidala jsem fotku a dávám bod :yes::-K

    Odpovědět

  • vanesss vanesss

    :-):yes::-*jelikož jsem ze Vsetína tak chválím ... kyselicu mám moc moc ráda - od mamky nejlepší...dávám bodík i tak :-) vypadá úžasně

    Odpovědět

  • jirik jirik(neregistrovaný)

    :-*jak rika kamaradka supa bomba nema chybu jako bych se ocitl na Valachach

    Odpovědět

  • JanaDorazinova JanaDorazinova

    Takže, Šári, moc dobrá polévka, zapoměla jsem do ní dát brambory:-D, no, ale byla i tak dost hustá a měla jsem skvělou klobásku, takže chuť eňo ňuňo. Chtěla jsem ji vyfotit, ale došla mi baterka a obávám se, že než se foťák nabije, nic nezbyde:-(

    Odpovědět

  • JanaDorazinova JanaDorazinova

    No, já to zítra prubnu na oběd, snad budu s tou chřipajznou schopná:-(( ;-)asi to udělám, jak říká Laďka, jenže, já budu muset použít ty zavařené sladkokyselé houbičky, jiné už nemám, tak snad to nebude vadit

    Odpovědět

  • spagetka spagetka

    Majko, jistě máš pravdu, ale sama vidíš, že lze použít houby na jakýkoli způsob a pokažde bude polévka jiná,prostě víc variant na 1 výborný recept ;-):yes:

    Odpovědět

  • Majka Majka(neregistrovaná)

    Já bych použila místo hříbku v kyselém nálevu, houby sušené. Houby i pěkně zauzenou,voňavou klobásu bych dala vařit spolu s kysaným zelí. Houby i klobása do vývaru pustí šťávu a celý vývar obarví a zejména ochutí. Pak česneková zásmažka, mléko, smetana.

    Odpovědět

Tématické fráze: kyselica kyselica recept kyselice vanočni kyselica slovenská kyselica recept kyselica slovenská kyselica recept polevka kyselica kyselica polévka kyselice recept recepty kyselica kiselice recept kyselice nejlepší kyselica houbová kyselica kysalica kyselica polévka valašská kyslica recept na kyselicu kyselica recepty