Kdo nepřišel na chuť kysanému zelí, přichází o hodně a měl by si rozšířit obzory
Pro tuto pochoutku existuje hned několik označení – kysané zelí, kyselé zelí nebo také kvašené zelí. Připravuje se z hlávkového bílého i červeného zelí nakrájeného najemno a vzniká kvašením pomocí bakterií mléčného kvašení. Kyselou chuť získává díky kvašení obsažených cukrů, tj. díky kyselině mléčné.
Látky obsažené v kysaném zelí
Ačkoli kysané zelí nadýmá, což některé strávníky odrazuje od jeho konzumace, je velmi zdravé. Obsahuje především mnoho vitamínu C, dále vitamín K a skupinu vitamínů B. V kysaném zelí jsou i minerály jako draslík, vápník, hořčík a další.
Jak využít kysané zelí v kuchyni
Kyselé zelí je hlavní ingrediencí polévek, např. chutné zelňačky nebo staročeské couračky. Oblíbeným hlavním jídlem z kysaného zelí je segedínský guláš. Kysané zelí ale využijeme hlavně jako přílohu, komu by se nevybavila jídla jako vepřo knedlo zelo nebo kachna se zelím a knedlíkem.
Další témata
Další recepty
Nejnovější recepty Více
Kuřecí špízy s kapustou
Přidáno před 38 minutami
Knedlo zelo králík s bůčkem
Přidáno před 5 hodinami
Ořechové řezy s tvarohovo-višňovým krémem a šlehačkou
Přidáno před 7 hodinami
Červená řepa s balkánským sýrem a balsamicem
Přidáno před 8 hodinami
Zapečené kuřecí prso s rajčaty a sýrem
Přidáno před 8 hodinami
Cizrnovo sýrové nočky
Přidáno 18. 5. 2024 12:38
Přečtěte si Zobrazit více
Dozvuk letních barev v podzimní kuchyni! Dopřejte si dobroty z paprik, které potěší i náročné strávníky
Česká superpotravina jménem mák: Obsahuje víc vápníku než mléko a pomáhá hubnout
Bubble and squeak: Slavný britský pokrm z brambor a zbytků „co dům dal“ báječně chutná, je snadný na přípravu a navíc levný