Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Včelí úly, které stejně tak známe pod názvem vosí hnízda, jsou klasickým zástupcem nepečeného cukroví na našich svátečních tabulích. Jejich příprava je velmi snadná, mohou nás však zaskočit menší či větší chybky.

Včelí úly jsou nedílnou součástí nazdobených etažérů plných nejrůznějších druhů cukroví. Jsou naprosto skvěle variabilní, a tak si na nich pochutná úplně každý. Těsto na včelí úlky lze připravit ořechové, kakaové, kokosové, ale také třeba rumové. Stačí předejít zbytečných chybám, kterých se mnohdy nevědomky dopouštíme.

Chyby při přípravě včelích úlů

Nemějte obavy, následujícím chybám se dá jednoduše předejít a my vám u každé z nich poradíme, jak na ni vyzrát, a díky tomu docílit těch nejlepších úlků - hnízd.

  1. Potrápit vás může řídká konzistence těsta. Tu jednoduše zahustíte pomocí umletých piškotů nebo nastrouhaných ořechů - vždy však používejte ingredience, které jsou obsažené v základu vámi vybraného těsta.
  2. Drolivé těsto na včelí úly potřebuje tekutinu - a opět takovou, se kterou disponuje vámi vybraný recept. K tomu skvěle poslouží Salko, máslo nebo rum.
  3. Nehezké tvary úlků? Piškoty do hmoty k přípravě úlků musí být jemně namleté či nastrouhané. Dejte si s tím trošku práce, výsledek stojí za to.
  4. Cukr křupající mezi zuby není zrovna to, po čem toužíte. Používejte cukr moučkový, bude se vám s těstem lépe pracovat a hotové úlky budou chutnější.
  5. Příliš lepivému těstu lze jednoduše předejít - nechte to ztuhnout v lednici. V chladu pak také skladujte hotové cukroví.
  6. Lepí se vám těsto na úlky do formiček a nejde vyklopit? Obalte ho v mletých oříšcích, kokosu nebo kakau. Dodáte cukroví chuť i vzhled a půjde krásně ven.
  7. Dávejte pozor na trvanlivost vosích hnízd - zatímco hnízda s obsahem pudinku nevydrží déle než pár dnů, ty s obsahem alkoholu vydrží i týden.
    Tip: Na krabičky s jednotlivými druhy včelích úlů si napište datum jejich přípravy.

Včelí úlky patří i k našim oblíbeným druhům cukroví - nejenže můžete použít nejrůznější ingredience do těsta k jejich přípravě, také je lze zcela libovolně zdobit - namočit do čokolády, obalit v cukru, kakau, nebo oříšcích. A co teprve všechny ty možnosti, jak si vyhrát s jejich tvarem - vyzkoušíte včelí úlky jako tučňáky?

Vánoce a vánoční cukroví

Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví

Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví,  jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.

Mohlo by vás zajímat:

Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčkyKokosky | Vosí hnízda

 

Komentáře

Další tipy a triky