Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Aromatický a štiplavý oddenek zázvoru je neuvěřitelně všestranný. Funguje jako "první pomoc" při nemoci, osvěžující nápoj i koření v asijské kuchyni a dodá šmrnc dokonce sladkým dezertům. Inspirujte se těmi nejoblíbenějšími recepty.

Zázvor je opravdu superpotravinou s blahodárnými účinky i využitím. Má pikantní a ostrou chuť, která dodá jiskru každému jídlu, a to jak masu, omáčkám či marinádám, tak i polévkám a sladkým moučníkům. Můžeme jej konzumovat čerstvý, sušený, vařený i nakládaný. Přestože je zázvor z teplých krajin, můžeme si jej za určitých podmínek vypěstovat i u nás doma

Co se dá udělat ze zázvoru

Zázvor můžeme využít na mnoho způsobů, a proto by byla škoda, zůstat jen u tradičního čaje. Při vaření jej přidáváme až ke konci, aby si zachoval intenzivní aroma.

  1. Zázvorové nápoje: V zimě nás dokonale zahřeje zázvorový čaj z čerstvého zázvoru. Když však potřebujeme osvěžit, přijde vhod osvěžující zázvorová limonáda s mátou nebo limonáda z domácího zázvorového sirupu. A pro dospělé nesmí ve spíži chybět domácí zázvorovice.
  2. Zázvor v pokrmech: Nastrouhaný kousek zázvoru můžeme přidat do krémových polévek jako je dýňová či mrkvová, ale pozvedne i klasický kuřecí vývarK masům využíváme jak čerstvý, tak i sušený mletý zázvor. Nejčastěji jej přidáváme do klasické číny, k pečenému masu a do nejrůznějších marinád.  Zázvor však pozvedne i každou smetanovou omáčku nebo pořádný poctivý guláš.
  3. Zázvor v moučnících a cukroví: Zázvor přidáváme především jako skvělé "oživení" sladkého těsta. S oblibou ho kombinujeme se skořicí a muškátovým oříškem. Výborně "ozvláštní" mrkvové moučníky, dýňové muffiny a podzimní jablečné nebo hruškové koláče. Mletý zázvor je součástí kořenících směsí do tradičních perníčků i nezaměnitelných zázvorek
  4. Zázvor na zimu: Kromě marmelády a džemů můžeme ze zázvoru udělat výborné čatní s cuketou k masu či korejské kimči jako zásobárnu vitamínů na celou zimu. Také můžeme zázvor snadno kandovat jako sladké mlsání nebo zázvor naložit do sladkokyselého nálevu a vychutnat třeba k sushi. 

Máte chuť na něco lehčího? Vyzkoušejte medovou karotku s kuskusem - lehký a zdravý pokrm se zázvorem. S přípravou pomůže náš videorecept

Přejeme dobrou chuť. 

Komentáře

Další tipy a triky