Listový špenát s volským okem

JanaDorazinova Kuchařka: JanaDorazinova

Doba přípravy: 15-20 min 2 porce Bezmasá jídla 15 názorů

Suroviny

200 g listového špenátu-(může být i mražený ve válečcích)
1/2 středně velké cibule
1 lžička hladké mouky
3 stroužky česneku
olej
1 vejce do špenátu
1 vejce na volské oko na jednu porci
sůl
pepř
Recept si zatím oblíbilo 17 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. V kastrůlku rozehřejeme olej, přidáme nadrobno nakrájenou cibuli a lžičku hladké mouky. Společně smažíme tak 2-3 minuty.

  2. Na cibulku s moukou přidáme špenát. Pokud máme mražený, necháme jej předem chvíli povolit.

  3. Směs promícháme a zalijeme tak 1 dcl vody. Osolíme, opepříme, přidáme prolisovaný česnek a několik minut za stálého míchání vaříme.
    Nakonec přidáme rozkvedlané vajíčko, necháme je srazit a špenát odstraníme ze zdroje tepla.

  4. Podáváme s bramborem a na špenát si položíme usmažené volské oko.

Poznámka

Já jsem si dala tu práci a prohlídla jsem všechny recepty, které mají v názvu ŠPENÁT. Opravdu jsem špenát s volským okem nenašla, pokud tady přesto je, omlouvám se.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 471 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Listový špenát s volským okem

  • Johanka128 Johanka128

    Já jsem do špenátu přidala mléko snad jen jednou...a jinak vždy zásadně bez mléka a nikdy jsem nepozorovala nějaký úbytek chuti:-K

    Odpovědět

  • MajkaM MajkaM

    Špenát máme rádi, dělávám ho s volským okem nebo uvařeným vejcem na hniličku nebo na tvrdo. Jíme ho s knedlíkem - brambory mi k němu nějak nejdou - a ještě nikdy jsem ho nejedla s mlékem či smetanou. Budu to muset někdy vyzkoušet:-K

    Odpovědět

  • Dajda: Právě, že kuchařská kniha není zákon, tak já dělám špenát sem tam i bez smetany. A jak se zmiňuje tejaja, nikdo nejíme špenát denně. Já ho měla možná po půl roce, tak snad mi ta porce nijak neublížila a problémy, které zde jsou zmiňovány nemám.

    Odpovědět

  • tejaja tejaja(moderátorka)

    Kyselina listová je vitamín B9 a ten je potrebný. :-) Ak má budúca mamička málo kyseliny listovej, môže to dieťatku uškodiť (vývojové poruchy). Špenát a iné listové zeleniny obsahujú kyselinu šťaveľovú, ale tá je prakticky v každej zelenine a ovocí, len jej množstvo sa zvyšuje s obsahom chlorofylu v zelenine, preto jej najviac obsahuje listová zelenina. Lenže nie iba špenát, ale aj hlávkový šalát, kapusta, mangold... Jej problém je to, že blokuje vstrebávanie vápnika a železa. Jej organická forma nikomu neublíži (v surovej zelenine), anorganická (v uvarenej zelenine) spôsobí uvedené problémy. Lenže nikto neje denne varený špenát ani kapustu, takže nie je nutná panika. Vyhnúť by sa jej mali ľudia s poruchami vstrebávania vápnika a železa.
    Mimochodom, ešte som nepočula, aby sa niekto pozastavoval nad konzumáciou kapusty bez mlieka, zato pri špenáte špekulujeme.
    Inak kyselinu šťaveľovú obsahujú aj niektoré čaje, čokoláda, orechy. kakao, atd. ;-)

    Odpovědět

  • Dajda Dajda

    Jana Dorazinová-Remková: Pohlreich je sice kuchařské eso, to však neznamená, že mi musí chutnat všechno, co má rád on, a že musím dělat všechno, jak říká. ;-) Záleží přece jen a jen na nás kuchařích, na Vaší invenci. Vyzkouším, co radí, ale když mi více chutná špenát se smetanou nebo mlékem, tak ho tam dám. Kuchařská kniha přece není zákon, který musíme dodržovat do písmene! :-D

    Odpovědět

  • casino: No, já nevím, ale i Polhraich se svého času vyjádřil o smetaně ve špenátu, jako prznění špenátu. A já znám minimálně 10 lidí v okolí, kteří ze zásady smetanu do špenátu nikdy nepřidávají. Já někdy ano.

    Odpovědět

  • casino casino

    1974andrea:
    Jeden občas kvůli kulinářskému požitku zapomene i na oxalátový kamenolom v ledvinách https://www.toprecepty.cz/recept/40179-spenat-list...
    Není moc logické, proč tady místo mlíka byla použita kohoutková...8-(
    No, čert se ale vyznej v ženské logice, že:-8

    Odpovědět

  • 1974andrea 1974andrea

    MajaV: Jojo, pardon, já to popletla, omlouvám se ;-)

    Odpovědět

  • 1974andrea: Někdy ano, ale ne do listového.

    Odpovědět

  • MajaV MajaV

    1974andrea: Spíš kyselině šťavelové, že;-)

    Odpovědět

  • 1974andrea 1974andrea

    Tak třeba tady ;-) https://www.toprecepty.cz/recept/10461-spenat-ii/.
    Jano, ty nedáváš do špenátu žádné mléko ani smetanu? Mělo by tam být kvůli kyselině listové ;-)

    Odpovědět

  • Irule: Zkusím, to mne nenapadlo ;-)

    Odpovědět

  • Dajda Dajda

    Irule: Taky mám ráda špenát s topinkou, i když to už tak zdravé není. :-8

    Odpovědět

  • magdalenka magdalenka

    je to pekné, jednoduché, zdravé, chutné...ja si dám k tomu chleba.:-8

    Odpovědět

  • Irule Irule

    <3:yes: to já ráda a Jani zkus někdy místo brambor ke špenátu klasickou topinku, to je pak teprve dobrota :yes:

    Odpovědět

Tématické fráze: recept na listový špenát mražený recept na listový špenát se smetanou listový špenát se smetanou listový špenát recept listový špenát mražený mražený listový špenát recepty na listový špenát listovy špenát mražený recept recept na mražený listový špenát mražený listový špenát recept špenát listovy mrazeny recepty na listový špenát se smetanou recept na špenát od porleicha listový špenát recepty špenát listovy listový špenát s mlékem listový mrazeny špenát top recepty listový špenát top recepty listový špenát brambor spenat volské oko

Zapomněl/a jsem heslo