

Špalíčky z vepřové panenky se smetanovou omáčkou, parmezánem a chřestem
Suroviny
- vepřová panenka
- sůl
- pepř čtyř barev (v mlýnku jsem měla 4 druhy pepřů)
- provázek
- olej
- chřest (na každou porci cca 4 kusy)
- máslo
- smetana na vaření (rama cremefine)
- parmezán (nebo nějaký sýr parmezánového typu)
- brambory
- sůl
- pepř
- rozmarýn
Postup přípravy receptu
Panenku nakrájíme na stejně velké špalíčky (špičku uřežu a použiji někdy jindy, potřebuji stejně silné a velké kusy masa).
Stáhneme provázkem po obvodu (používám motouzek na balení rolád), osolíme, opepříme a na rozpálené pánvi na troše oleje orestujeme ze všech stran. Motouzek po upečení odstraníme.
Chřest oloupeme škrabkou, bílý chřest se loupe od hlavičky, zelený chřest se nemusí loupat od shora, záleží na tom, jak je starý. Zdřevnatělé konce uřízneme. Připravený chřest svážeme do balíčku a ponoříme do hrnce s osolenou vařící vodou a kouskem másla.
Hrnec doporučuji úzký a vysoký, chřest se dává do hrnce nastojato, hlavičkou nahoru, je křehčí, tak aby se nerozvařila. Dobu varu upravuji podle tloušťky chřestu (cca 10 minut).
V pánvi prohřejeme smetanu, přidáme hrst parmezánu a pořádně promícháme a mírně provaříme, aby omáčka trochu zhoustla. Dochutíme solí a pepřem.
Brambory pořádně očistíme, neloupeme, nakrájíme na osminky, zakápneme trochou oleje, osolíme, přidáme rozmarýn a pořádně promícháme, aby se olej a sůl dostal na všechny brambory.
Pečeme na pečícím papíru ve vyhřáté troubě na cca 160°C. Maso podáváme s chřestem, podlité smetanovou omáčkou a s pečeným bramborem.
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Špalíčky z vepřové panenky se smetanovou omáčkou, parmezánem a chřestem
-
Děkuji za skvělý recept, dnes jsme si moc pochutnali.
-
Máš to moc hezky připravené
-
Edita Novoveská: Sýr parmezánového typu nemusí být jen italský, myslím, že hodně lidí ví, že ten pravý parmezán je Parmigiano Reggiano, který se smí produkovat jen v určité italské oblasti, ale i dokonce v ČR můžete sehnat české "parmezány" http://www.chemievjidle.cz/zrajici-syr/vrsatec-syr-parmezanoveho-typu-agrofarma http://www.vinarstvivolarik.cz/aktuality/uid_news/vino-nabizime-se-spickovymi-syry/. Ty už bohužel parmezánem nazývat nemůžeme, protože ten pravý parmezán je chráněn značkou původu, takže je jasné, že u ostatních sýrů se už název parmezán použít nemůže...Proto je tu to krásné slovní spojení "sýr parmezánového typu"
Abych pravdu řekla, tak já osobně mám radši právě Grand Moravii,je jemnější, pravý parmezán je na můj vkus hodně pikantní - štipkavý, ale manžel ho miluje, takže mu občas udělám radost
Ivusa: Tak nahradit se dá určitě i něčím jemnějším, nemusí to být zrovna parmezán...Ale právě ve spojení s tím chřestem je to hrozně dobrá kombinace, původně to byla hokus - pokus, prostě zbytky v ledničce a výsledek byl nakonec i jedlýMožná bych zkusila Gorgonzolu, nebo naši Nivu, ta je taky taková pikantnější, celkem dobře se ve smetaně rozpouští a možná by to šlo i s tím chřestem
Dobře rozpouštět by se měl i Ementál...Taková omáčka bude i krémovější....Tak snad jsem poradila
-
Edita Novoveská:Jé,tak to se moc omlouvám,vůbec mě nenapadlo,že je to vážně míněný dotaz a ne jen rýpání.Se slovenštinou nemám vůbec žádný problém,narodila jsem se 1967.A odpověděla jsem docela civilizovaně,vzhledem k nedorozumění.Takže ještě jedna omluva a přeju hezký zbytek dne,nenechte si kazit náladu.
-
Alexiss:
Keby som bola rozumela, nebola by som sa pýtala...!
U nás je Parmezán Parmezán a žiadne "napodobeniny" nenesú taký názov.
Alexiss, myslím, že ste na niektoré slová príliš háklivý (zvlášť ak niekto píše po slovensky) a že by ste mohli myslieť aj na to, že ak sa niekto niečo pýta, nemusí vždy žiť v Čechách alebo na Slovensku a teda nemusí vdžy poznať rôzne náhražky.
Určite Váš Gran Moravia je jedlý syr, ale nie všetci máme možnosť poznať českomoravský Parmezán.
Preto som sa opýtala a očakávala odpoveď civilizovanou formou.
Vidím, že je lepšie sa nepýtať, hlavne ak odpovie niekto, kto nie je autor receptu.
Do Wikipedie môže prispieva každý, kto sa prihlási a tak jej autentičnosť nie je vedecky podložená. -
Edita Novoveská:autorka zřejmě myslela tip sýru. né každý dosáhne na originál
-
Edita Novoveská:Zbytečné šťourání,dobře tomu jistě rozumíte.Slovo "parmezán" pro napodobeniny připouští i např.Wikipedie.Náš Gran Moravia je povedený,uznávaný i v Itálii a rozdíl v ceně není zanedbatelný.Tož tak.
-
Povedený recept i fotka
-
Čo je podľa Vás "nějaký sýr parmezánového typu".
Parmezán (Parmigiano Reggiano) existuje len jeden. -
můj ty tondo koulenatej,to vypadá dobře
mě prosím bez těch zelených pinďůrků
ale jinak -
Nádherně naservírováno!!
-
pěkný receptík lahodící oku i chuti
jen bych se chtěla zeptat
zda by bylo možné nahradit parmezán jiným sýrem,neboť zrovna parmezán nemusím.
-
Jistě dobré a foto krásné
-
Krásné recept i fotka
-