Špalíčky z vepřové panenky se smetanovou omáčkou, parmezánem a chřestem

Suroviny

vepřová panenka
sůl
pepř čtyř barev (v mlýnku jsem měla 4 druhy pepřů)
provázek
olej
chřest (na každou porci cca 4 kusy)
máslo
smetana na vaření (rama cremefine)
parmezán (nebo nějaký sýr parmezánového typu)
brambory
sůl
pepř
rozmarýn

Postup přípravy receptu

  1. Panenku nakrájíme na stejně velké špalíčky (špičku uřežu a použiji někdy jindy, potřebuji stejně silné a velké kusy masa).

  2. Stáhneme provázkem po obvodu (používám motouzek na balení rolád), osolíme, opepříme a na rozpálené pánvi na troše oleje orestujeme ze všech stran. Motouzek po upečení odstraníme.

  3. Chřest oloupeme škrabkou, bílý chřest se loupe od hlavičky, zelený chřest se nemusí loupat od shora, záleží na tom, jak je starý. Zdřevnatělé konce uřízneme. Připravený chřest svážeme do balíčku a ponoříme do hrnce s osolenou vařící vodou a kouskem másla.

  4. Hrnec doporučuji úzký a vysoký, chřest se dává do hrnce nastojato, hlavičkou nahoru, je křehčí, tak aby se nerozvařila. Dobu varu upravuji podle tloušťky chřestu (cca 10 minut).

  5. V pánvi prohřejeme smetanu, přidáme hrst parmezánu a pořádně promícháme a mírně provaříme, aby omáčka trochu zhoustla. Dochutíme solí a pepřem.

  6. Brambory pořádně očistíme, neloupeme, nakrájíme na osminky, zakápneme trochou oleje, osolíme, přidáme rozmarýn a pořádně promícháme, aby se olej a sůl dostal na všechny brambory.

  7. Pečeme na pečícím papíru ve vyhřáté troubě na cca 160°C. Maso podáváme s chřestem, podlité smetanovou omáčkou a s pečeným bramborem.

Komentáře k receptu Špalíčky z vepřové panenky se smetanovou omáčkou, parmezánem a chřestem

  • Hedwika Hedwika

    Děkuji za skvělý recept, dnes jsme si moc pochutnali. :-Q:-Q:-Q

    Odpovědět

  • Anna Kocikova Anna Kocikova

    Máš to moc hezky připravené:-p:-K:yes:

    Odpovědět

  • Mirusha Mirusha(autorka receptu)

    Edita Novoveská: Sýr parmezánového typu nemusí být jen italský, myslím, že hodně lidí ví, že ten pravý parmezán je Parmigiano Reggiano, který se smí produkovat jen v určité italské oblasti, ale i dokonce v ČR můžete sehnat české "parmezány" http://www.chemievjidle.cz/zrajici-syr/vrsatec-syr-parmezanoveho-typu-agrofarma http://www.vinarstvivolarik.cz/aktuality/uid_news/vino-nabizime-se-spickovymi-syry/. Ty už bohužel parmezánem nazývat nemůžeme, protože ten pravý parmezán je chráněn značkou původu, takže je jasné, že u ostatních sýrů se už název parmezán použít nemůže...Proto je tu to krásné slovní spojení "sýr parmezánového typu" :-)
    Abych pravdu řekla, tak já osobně mám radši právě Grand Moravii,je jemnější, pravý parmezán je na můj vkus hodně pikantní - štipkavý, ale manžel ho miluje, takže mu občas udělám radost :-D

    Ivusa: Tak nahradit se dá určitě i něčím jemnějším, nemusí to být zrovna parmezán...Ale právě ve spojení s tím chřestem je to hrozně dobrá kombinace, původně to byla hokus - pokus, prostě zbytky v ledničce a výsledek byl nakonec i jedlý :-D Možná bych zkusila Gorgonzolu, nebo naši Nivu, ta je taky taková pikantnější, celkem dobře se ve smetaně rozpouští a možná by to šlo i s tím chřestem :yes: Dobře rozpouštět by se měl i Ementál...Taková omáčka bude i krémovější....Tak snad jsem poradila :-)

    Odpovědět

  • Alexiss Alexiss

    Edita Novoveská:Jé,tak to se moc omlouvám,vůbec mě nenapadlo,že je to vážně míněný dotaz a ne jen rýpání.Se slovenštinou nemám vůbec žádný problém,narodila jsem se 1967.A odpověděla jsem docela civilizovaně,vzhledem k nedorozumění.Takže ještě jedna omluva a přeju hezký zbytek dne,nenechte si kazit náladu. :-8

    Odpovědět

  • Edita Novoveská Edita Novoveská(neregistrovaný)

    Alexiss:
    Keby som bola rozumela, nebola by som sa pýtala...!
    U nás je Parmezán Parmezán a žiadne "napodobeniny" nenesú taký názov.
    Alexiss, myslím, že ste na niektoré slová príliš háklivý (zvlášť ak niekto píše po slovensky) a že by ste mohli myslieť aj na to, že ak sa niekto niečo pýta, nemusí vždy žiť v Čechách alebo na Slovensku a teda nemusí vdžy poznať rôzne náhražky.
    Určite Váš Gran Moravia je jedlý syr, ale nie všetci máme možnosť poznať českomoravský Parmezán.
    Preto som sa opýtala a očakávala odpoveď civilizovanou formou.
    Vidím, že je lepšie sa nepýtať, hlavne ak odpovie niekto, kto nie je autor receptu.
    Do Wikipedie môže prispieva každý, kto sa prihlási a tak jej autentičnosť nie je vedecky podložená.

    Odpovědět

  • srettka srettka

    Edita Novoveská:autorka zřejmě myslela tip sýru. né každý dosáhne na originál;-)

    Odpovědět

  • Alexiss Alexiss

    Edita Novoveská:Zbytečné šťourání,dobře tomu jistě rozumíte.Slovo "parmezán" pro napodobeniny připouští i např.Wikipedie.Náš Gran Moravia je povedený,uznávaný i v Itálii a rozdíl v ceně není zanedbatelný.Tož tak.

    Odpovědět

  • BILKOVAI BILKOVAI

    Povedený recept i fotka ;-):-p:yes:

    Odpovědět

  • Edita Novoveská Edita Novoveská(neregistrovaný)

    Čo je podľa Vás "nějaký sýr parmezánového typu".
    Parmezán (Parmigiano Reggiano) existuje len jeden.

    Odpovědět

  • srettka srettka

    můj ty tondo koulenatej,to vypadá dobře:-p mě prosím bez těch zelených pinďůrků:-8
    ale jinak:yes:

    Odpovědět

  • JanaDorazinova JanaDorazinova

    Nádherně naservírováno!!:yes:

    Odpovědět

  • Ivusa Ivusa

    :-Kpěkný receptík lahodící oku i chuti:yes::yes:jen bych se chtěla zeptat :-Ozda by bylo možné nahradit parmezán jiným sýrem,neboť zrovna parmezán nemusím.:-((

    Odpovědět

  • 1974andrea 1974andrea

    Jistě dobré a foto krásné;-)

    Odpovědět

  • nofrona nofrona

    Krásné recept i fotka:yes::yes:

    Odpovědět

  • Ivana Ch Ivana Ch

Předchozí 1 2

Tématické fráze: veprova panenka s omackou vepřová panenka na smetaně vepřová panenka na smetaně recept panenka se smetanovou omáčkou vepřová panenka s parmazánem vepřová panenka recepty s omáčkou veprova panenka omacka vepřová panenka vepřové maso s chřestem panenka na smetaně omacka k veprove panence vepřová panenka v parmazánu vepřove s chrestem panenka s parmazánem omáčka z vepřové panenky kuchař ví panenka vepřová panenka na smetaně recepty vepřová panenka recept špalíky z vepřové panenky smetanová omáčka s parmazanem