Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Špalíčky z vepřové panenky se smetanovou omáčkou, parmezánem a chřestem

Minutkové špalíčky z vepřové panenky se šťavnatým máslovým chřestem jsou doplněné snadnou smetanovou omáčkou s parmezánem. Při přípravě tohoto jídla si dejte záležet na výběru opravdu čerstvých surovin a úspěch je zaručen. Zazáříte s ním při večeři pro dva i pro celou rodinu.

Hodnocení receptu je 4,8 (26×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Mirusha Mirusha

Snadný

Doba přípravy 65 min Doba přípravy: 30 min Doba tepelné úpravy: 35 min

65 min (30 min příprava + 35 min tepelná úprava)

Suroviny pro 4 porce

4porce

Nahlásit chybu v receptu

Postup přípravy

Krok 1: Panenku nakrájíme na stejně velké špalíčky. Špičku panenky v tomto receptu nepoužíváme. Krok 2: Špalíčky stáhneme po obvodu potravinářským provázkem, osolíme a opepříme. Krok 3: V pánvi rozehřejeme olej a špalíčky na něm ze všech stran opečeme. V případě potřeby můžeme krátce dopéct v troubě. Krok 4: Chřest oloupeme škrabkou. Zdřevnatělé konce odřízneme. Připravený chřest svážeme do balíčku a ponoříme nastojato hlavičkou vzhůru do hrnce s osolenou vařící vodou a kouskem másla. Krok 5: Dobu varu přizpůsobíme tloušťce chřestu (asi 10 minut). Krok 6: V pánvi zahřejeme smetanu, přidáme parmezán a za stálého míchání ho necháme rozpustit. Pokud je omáčka příliš hustá, můžeme ji doředit trochou mléka. Dochutíme solí a pepřem. Krok 7: Špalíčky z vepřové panenky podáváme s chřestem, polité parmezánovou omáčkou. Krok 8: Jako příloha se hodí pečené brambory.

TIP: Jak udělat pečené brambory

Zveřejněno 23. 1. 2013

Poznámka autorky Mirusha

Bílý chřest se loupe od hlavičky, zelený chřest se nemusí loupat od shora, záleží na tom, jak je starý.

Pečené brambory: brambory očistíme, neloupeme a nakrájíme na osminky. Zakápneme trochou oleje, osolíme, přidáme rozmarýn a pořádně promícháme. Okořeněné brambory vyskládáme na plech a pečeme v předehřáté troubě dozlatova asi 40 minut (nebo podle potřeby).

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Špalíčky z vepřové panenky se smetanovou omáčkou, parmezánem a chřestem

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/mXq3

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Špalíčky z vepřové panenky se smetanovou omáčkou, parmezánem a chřestem

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/mXq3

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Komentáře (16)

Komentáře jsou řazeny od nejnovějších. Odpovědi k nim se zobrazují od nejstarších.

Děkuji za skvělý recept, dnes jsme si moc pochutnali. :-Q:-Q:-Q

Máš to moc hezky připravené:-p:-K:yes:

Edita Novoveská: Sýr parmezánového typu nemusí být jen italský, myslím, že hodně lidí ví, že ten pravý parmezán je Parmigiano Reggiano, který se smí produkovat jen v určité italské oblasti, ale i dokonce v ČR můžete sehnat české "parmezány" www.chemievjidle.cz/zrajici-syr/vrsatec-syr-parmezanoveho-typu-agrofarma www.vinarstvivolarik.cz/aktuality/uid_news/vino-nabizime-se-spickovymi-syry/. Ty už bohužel parmezánem nazývat nemůžeme, protože ten pravý parmezán je chráněn značkou původu, takže je jasné, že u ostatních sýrů se už název parmezán použít nemůže...Proto je tu to krásné slovní spojení "sýr parmezánového typu" :-)
Abych pravdu řekla, tak já osobně mám radši právě Grand Moravii,je jemnější, pravý parmezán je na můj vkus hodně pikantní - štipkavý, ale manžel ho miluje, takže mu občas udělám radost :-D

Ivusa: Tak nahradit se dá určitě i něčím jemnějším, nemusí to být zrovna parmezán...Ale právě ve spojení s tím chřestem je to hrozně dobrá kombinace, původně to byla hokus - pokus, prostě zbytky v ledničce a výsledek byl nakonec i jedlý :-D Možná bych zkusila Gorgonzolu, nebo naši Nivu, ta je taky taková pikantnější, celkem dobře se ve smetaně rozpouští a možná by to šlo i s tím chřestem :yes: Dobře rozpouštět by se měl i Ementál...Taková omáčka bude i krémovější....Tak snad jsem poradila :-)

Edita Novoveská:Jé,tak to se moc omlouvám,vůbec mě nenapadlo,že je to vážně míněný dotaz a ne jen rýpání.Se slovenštinou nemám vůbec žádný problém,narodila jsem se 1967.A odpověděla jsem docela civilizovaně,vzhledem k nedorozumění.Takže ještě jedna omluva a přeju hezký zbytek dne,nenechte si kazit náladu. :-8

Edita Novoveská 23. 1. 2013 17:14
Alexiss:
Keby som bola rozumela, nebola by som sa pýtala...!
U nás je Parmezán Parmezán a žiadne "napodobeniny" nenesú taký názov.
Alexiss, myslím, že ste na niektoré slová príliš háklivý (zvlášť ak niekto píše po slovensky) a že by ste mohli myslieť aj na to, že ak sa niekto niečo pýta, nemusí vždy žiť v Čechách alebo na Slovensku a teda nemusí vdžy poznať rôzne náhražky.
Určite Váš Gran Moravia je jedlý syr, ale nie všetci máme možnosť poznať českomoravský Parmezán.
Preto som sa opýtala a očakávala odpoveď civilizovanou formou.
Vidím, že je lepšie sa nepýtať, hlavne ak odpovie niekto, kto nie je autor receptu.
Do Wikipedie môže prispieva každý, kto sa prihlási a tak jej autentičnosť nie je vedecky podložená.

Edita Novoveská:autorka zřejmě myslela tip sýru. né každý dosáhne na originál;-)

Edita Novoveská:Zbytečné šťourání,dobře tomu jistě rozumíte.Slovo "parmezán" pro napodobeniny připouští i např.Wikipedie.Náš Gran Moravia je povedený,uznávaný i v Itálii a rozdíl v ceně není zanedbatelný.Tož tak.

Povedený recept i fotka ;-):-p:yes:

Edita Novoveská 23. 1. 2013 15:54
Čo je podľa Vás "nějaký sýr parmezánového typu".
Parmezán (Parmigiano Reggiano) existuje len jeden.

můj ty tondo koulenatej,to vypadá dobře:-p mě prosím bez těch zelených pinďůrků:-8
ale jinak:yes:

Nádherně naservírováno!!:yes:

:-Kpěkný receptík lahodící oku i chuti:yes::yes:jen bych se chtěla zeptat :-Ozda by bylo možné nahradit parmezán jiným sýrem,neboť zrovna parmezán nemusím.:-((

Jistě dobré a foto krásné;-)

Krásné recept i fotka:yes::yes:

Tématické fráze:
veprova panenka s omackou, vepřová panenka na smetaně, vepřová panenka na smetaně recept, panenka se smetanovou omáčkou, vepřová panenka s parmazánem, vepřová panenka recepty s omáčkou, veprova panenka omacka, vepřová panenka, vepřové maso s chřestem, panenka na smetaně, omacka k veprove panence, vepřová panenka v parmazánu, vepřove s chrestem, panenka s parmazánem, omáčka z vepřové panenky, kuchař ví panenka, vepřová panenka na smetaně recepty, vepřová panenka recept, špalíky z vepřové panenky, smetanová omáčka s parmazanem

Suroviny:
panenka vepřová, sůl, pepř čtyř barev, olej, chřest, máslo, smetana na vaření, mléko, parmazán

Přidat fotografie receptu