Koprová omáčka s karamelovým základem

chocolate Kuchařka: chocolate

Doba přípravy: 40 minut plus čas na uvaření masa a vývaru (4 hod) cca 4 Pro začátečníky 61 názorů

Suroviny

500 ml hovězího vývaru
300 ml smetany pokojové teploty
200 ml mléka
svazek kopru
sůl
pepř
silnější plátek másla
2-3 PL cukru
4 PL octa
mouka na zahuštění (cca 2-3 PL)
Na vývar:
500 g hovězí loupané plece (nebo hovězí kýty)
2 velké mrkve
1 petržel
plátek celeru
cibule
5 ks nové koření
5 ks celý pepř
sůl
(PL=polévková lžíce)
Recept si zatím oblíbilo 34 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Nejprve dáme do většího hrnce vařit vodu (1,5-2 l) se zeleninou a kořením na vývar, maso přidáme ve chvíli, kdy voda vře, aby se zatáhlo a zůstalo šťavnaté. Necháme táhnout těsně pod bodem varu, cca čtyři hodiny. Průběžně sbíráme vzniklou pěnu a dle potřeby doléváme vodu.

  2. Když je maso měkké, vyjmeme ho, nakrájíme na plátky a zalijeme několika sběračkami vývaru, díky kterému zůstane krásně šťavnaté. Zbylý vývar přecedíme, odebereme 500 ml na přípravu omáčky. Zbytek vývaru použijeme na polévku nebo zamrazíme jako základ pro příští omáčku.

  3. V hrnci rozehřejeme plátek másla, zasypeme třemi lžícemi cukru, necháme rozpustit (pozor na zhnědnutí, karamel má tendenci zhořknout) a přidáme ocet. Necháme odpařit a přilijeme studený vývar s mlékem, ve kterém jsme rozmíchali hladkou mouku. Metličkou stále prošleháváme, aby se nám nevytvořily hrudky.

  4. Necháme půl hodiny (za občasného prošlehávání metličkou) provařit, poté přidáme nasekaný kopr a smetanu pokojové teploty (aby se omáčka nesrazila), necháme projít varem a vypneme.

  5. Dochutíme solí či pár kapkami citronu a zjemníme lžičkou másla.

  6. Omáčku podáváme s masem, které jsme ohřáli ve vývaru a bramborami či knedlíkem.

Poznámka

S karamelovým základem s octem je omáčka velmi příjemně sladkokyselá, ocet ztratí svou ostrost a výsledná chuť je rozdílná oproti klasickému postupu.

Poctivě jsem prošla všechny zdejší "koprovky", ale tento způsob ochucení jsem zde nenašla. Snad některé začínající kuchařce pomůže.

Inspirovala jsem se šéfkuchařem Titem Eliášem (Apetit 7/11).

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 131 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Koprová omáčka s karamelovým základem

  • janatka janatka

    Za mě super, úplně něco jiného než jak ji já vařím klasicky. :yes:Já si moc pochutnala, ale manžel říká, že nééé, chutná má více ta klasická. Syn také baštil i když říkal je sladká i kyselá zároveň, ale nandal si plný talíř. Určitě si ji pro sebe budu takto vařit a zbytku rodiny po staru.;-)

    Odpovědět

  • Tkadlec Jiří Tkadlec Jiří(neregistrovaný)

    Karamelový základ je vynikající do omáček.Je mně jen 53,ale dělám ho už takových 30 let a bez něj ,by ta chuť byla někde jinde.Navíc si čék musí rozmyslet,jak a kolik.Mám velmi rozvětvenou Rodinu,ale nikdy to nemůžou pochopit,proč je tam ta chuť.Dělám tak do rocka 3x srazy,a stejně si nezapamatují ,jak Tu máču,co nejlépe ochutit.Navíc ,nic světoborného.Zrovna zítra dělám žamp.+fazolky+kopr. máču se smetanou+knedlík+vejce na tvrdo.Tak všem kuchtíkům přeji fajn vaření,a ne jako v TV.

    Odpovědět

  • ZaSolanem ZaSolanem

    Výborná, ta sladkost v omáčce tak.... zajímavě vystupuje a zvýrazňuje celkovou chuť. Moc dobré, díky za recept.

    Odpovědět

  • chocolate chocolate(autorka receptu)

    moma33: To me velice tesi. A at chutna.

    Odpovědět

  • moma33 moma33

    Luxusní "koprovka" ,lahodná,jednoduchá (měla jsem strach z toho octa:-8 ),povedla se a jinou už vařit nebudu:yes::yes::yes:...DĚKUJI

    Odpovědět

  • Daniella O. Daniella O.

    Absolutne nejlepsi koprovka, jakou jsem kdy uvarila. Rajskou omacku bezne prisladim karamelem, ale u koprovky me to nenapadlo...:-*. Davam palec nahoru a dekuji :-K:yes::yes::yes:.

    Odpovědět

  • Karla Karla(neregistrovaná)

  • Ivana Ivana(neregistrovaná)

    Opravdu nejlepší koprovka, kterou jsem kdy jedla. Jinou už dělat nebudu ! Všichni vylízali doslova talíře a boule za ušima mají ještě teď !:yes::-Kwww.toprecepty.czwww.toprecepty.cz

    Odpovědět

  • Míša.K. Míša.K.(neregistrovaný)

    Nejlepší recept na koprovku, co jsem kdy vyzkoušela. Vylízali jsme hrnec a ještě dali na ochutnávku kamarádům.

    Odpovědět

  • monča monča(neregistrovaná)

    dala jsem kuřecí vývar a omáčka byla i tak super.nemá chybu

    Odpovědět

  • Petra Petra(neregistrovaná)

    Postupovala přesně podle receptu a omáčka je úúúúžasná, nebylo potřeba ani dochucovat, prostě dokonalá a super popsaný postup pro blbce jako jsem já :-). Díky za novou zkušenost:yes:

    Odpovědět

  • chocolate chocolate(autorka receptu)

    natasa461969@seznam.CZ:Děkuji za vyzkoušení, jsem ráda, že chutnalo:-K.

    Odpovědět

  • natasa461969@seznam.CZ natasa461969@seznam.CZ

    takovou koprovou jsem jestenejedla je vinikajici opravdu delikatesa povedla se:-p

    Odpovědět

  • chocolate chocolate(autorka receptu)

    lori1,Lada.v:Holky moc děkuji, není větší pochvaly než to, že doma chutná:-K.

    Odpovědět

  • Lada.v Lada.v

    :-) naprosto luxusní koprovka a přitom jsem si celé roky myslela, jak ji neumím skvěle :-O snad i dětem bude chutnat až dorazí domů - polovička div nesnědla talíř :-p děkuji za inspiraci a jasný, že je to za bodík :-)

    Odpovědět

1 2 3 4 5

Tématické fráze: koprová omáčka s karamelem luxusní koprová omáčka aby se omacka nesrazila koprová omáčka apetit koprová omáčka koprová omáčka recept luxusni koprovka koprova omačka aby se nesrazila aby se koprová omáčka nesrazila koprovka karamel koprovka s karamelem koprovka na karamelu aby se koprovka nesrazila lahodná koprovka aby se nesrazila omáčka aby se nesrazila koprovka nejlepší koprovka zahusteni koprovky koprova omáčka z hoveziho sladkokyselá koprová omáčka

Zapomněl/a jsem heslo