

Koprová omáčka s karamelovým základem
Suroviny cca 4
- 500 ml hovězího vývaru
- 300 ml smetany pokojové teploty
- 200 ml mléka
- svazek kopru
- sůl
- pepř
- silnější plátek másla
- 2-3 PL cukru
- 4 PL octa
- mouka na zahuštění (cca 2-3 PL)
- Na vývar:
- 500 g hovězí loupané plece (nebo hovězí kýty)
- 2 velké mrkve
- 1 petržel
- plátek celeru
- cibule
- 5 ks nové koření
- 5 ks celý pepř
- sůl
- (PL=polévková lžíce)
Postup přípravy receptu
Nejprve dáme do většího hrnce vařit vodu (1,5-2 l) se zeleninou a kořením na vývar, maso přidáme ve chvíli, kdy voda vře, aby se zatáhlo a zůstalo šťavnaté. Necháme táhnout těsně pod bodem varu, cca čtyři hodiny. Průběžně sbíráme vzniklou pěnu a dle potřeby doléváme vodu.
Když je maso měkké, vyjmeme ho, nakrájíme na plátky a zalijeme několika sběračkami vývaru, díky kterému zůstane krásně šťavnaté. Zbylý vývar přecedíme, odebereme 500 ml na přípravu omáčky. Zbytek vývaru použijeme na polévku nebo zamrazíme jako základ pro příští omáčku.
V hrnci rozehřejeme plátek másla, zasypeme třemi lžícemi cukru, necháme rozpustit (pozor na zhnědnutí, karamel má tendenci zhořknout) a přidáme ocet. Necháme odpařit a přilijeme studený vývar s mlékem, ve kterém jsme rozmíchali hladkou mouku. Metličkou stále prošleháváme, aby se nám nevytvořily hrudky.
Necháme půl hodiny (za občasného prošlehávání metličkou) provařit, poté přidáme nasekaný kopr a smetanu pokojové teploty (aby se omáčka nesrazila), necháme projít varem a vypneme.
Dochutíme solí či pár kapkami citronu a zjemníme lžičkou másla.
Omáčku podáváme s masem, které jsme ohřáli ve vývaru a bramborami či knedlíkem.
Poznámka od kuchařky
S karamelovým základem s octem je omáčka velmi příjemně sladkokyselá, ocet ztratí svou ostrost a výsledná chuť je rozdílná oproti klasickému postupu.
Poctivě jsem prošla všechny zdejší "koprovky", ale tento způsob ochucení jsem zde nenašla. Snad některé začínající kuchařce pomůže.
Inspirovala jsem se šéfkuchařem Titem Eliášem (Apetit 7/11).
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Koprová omáčka s karamelovým základem
-
Za mě super, úplně něco jiného než jak ji já vařím klasicky.
Já si moc pochutnala, ale manžel říká, že nééé, chutná má více ta klasická. Syn také baštil i když říkal je sladká i kyselá zároveň, ale nandal si plný talíř. Určitě si ji pro sebe budu takto vařit a zbytku rodiny po staru.
-
Karamelový základ je vynikající do omáček.Je mně jen 53,ale dělám ho už takových 30 let a bez něj ,by ta chuť byla někde jinde.Navíc si čék musí rozmyslet,jak a kolik.Mám velmi rozvětvenou Rodinu,ale nikdy to nemůžou pochopit,proč je tam ta chuť.Dělám tak do rocka 3x srazy,a stejně si nezapamatují ,jak Tu máču,co nejlépe ochutit.Navíc ,nic světoborného.Zrovna zítra dělám žamp.+fazolky+kopr. máču se smetanou+knedlík+vejce na tvrdo.Tak všem kuchtíkům přeji fajn vaření,a ne jako v TV.
-
Výborná, ta sladkost v omáčce tak.... zajímavě vystupuje a zvýrazňuje celkovou chuť. Moc dobré, díky za recept.
-
moma33: To me velice tesi. A at chutna.
-
Luxusní "koprovka" ,lahodná,jednoduchá (měla jsem strach z toho octa
),povedla se a jinou už vařit nebudu
...DĚKUJI
-
Absolutne nejlepsi koprovka, jakou jsem kdy uvarila. Rajskou omacku bezne prisladim karamelem, ale u koprovky me to nenapadlo...
. Davam palec nahoru a dekuji
.
-
-
Opravdu nejlepší koprovka, kterou jsem kdy jedla. Jinou už dělat nebudu ! Všichni vylízali doslova talíře a boule za ušima mají ještě teď !
www.toprecepty.czwww.toprecepty.cz
-
Nejlepší recept na koprovku, co jsem kdy vyzkoušela. Vylízali jsme hrnec a ještě dali na ochutnávku kamarádům.
-
dala jsem kuřecí vývar a omáčka byla i tak super.nemá chybu
-
Postupovala přesně podle receptu a omáčka je úúúúžasná, nebylo potřeba ani dochucovat, prostě dokonalá a super popsaný postup pro blbce jako jsem já
. Díky za novou zkušenost
-
natasa461969@seznam.CZ:Děkuji za vyzkoušení, jsem ráda, že chutnalo
.
-
takovou koprovou jsem jestenejedla je vinikajici opravdu delikatesa povedla se
-
lori1,Lada.v:Holky moc děkuji, není větší pochvaly než to, že doma chutná
.
-
naprosto luxusní koprovka a přitom jsem si celé roky myslela, jak ji neumím skvěle
snad i dětem bude chutnat až dorazí domů - polovička div nesnědla talíř
děkuji za inspiraci a jasný, že je to za bodík