Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Na podzim jsou na zahrádkách dýně téměř na každém kroku. Jednou z možností, jak je chutně zpracovat na zimu, je výroba domácího dýňového pyré. Budete překvapeni, jak je to snadné. Pyré má mnoho způsobů využití.

Na pyré můžeme použít jakoukoliv jedlou dýni - a že je těch druhů mnoho. Pokud si chceme maximálně ušetřit práci, je hokaido dýně ideální volbou, protože se nemusí loupat. Příprava dýňového pyré je jednoduchá. Dýni stačí uvařit nebo upéct a rozmixovat. Přebytek pyré lze buď zamrazit, nebo zavařit (80 °C 20 minut). 

Sladké moučníky a koláče z dýňového pyré

Dýňové pyré velmi často přidáváme do těsta při přípravě moučníků. Dodá jim vláčnost, sladkost a krásnou barvu. Vynikající je dýňový koláč neboli pumpkin pie, jehož základem je křehké těsto a kořeněná dýňová náplň. Dále jsou oblíbené dýňové muffiny, kořeněný dýňový chlebíček i dýňová buchta či perník

Pomazánky z dýňového pyré

Dýňové pyré je skvělý základ pro lehce nasládlé pomazánky. Pyré pomůže ke spojení ingrediencí. Pomazánky z dýně dochucujeme solí, pepřem, česnekem a můžeme přidat i kari koření a citronovou šťávu, které dodají šmrnc. Doplnit lze také krémový sýr nebo trochu bílého jogurtu a nasekané čerstvé bylinky. 

Polévky a omáčky 

Dýňové pyré výborně zjemní a zahustí krémové polévky a omáčky, kde funguje i jako náhrada smetany. Připravíme z něj také lahodnou omáčku k těstovinám, masu i ke gnocchi. Na dochucení často přidáváme muškátový oříšek a k posypání parmezán. Příliš hustou omáčku můžeme zředit vývarem či smetanou

Přílohy z dýňového pyré

Věděli jste, že z dýňového pyré můžeme uvařit hned několik luxusních příloh, které na talíři oslní chutí i barvou? Klasikou je dýňové pyré k jakémukoliv pečenému masu nebo rybě. Ke slaným omáčkám si můžeme pochutnat na jednoduchých domácích dýňových nocích, které jsou lehce nasládlé a krásně vláčné. 

Pečivo z dýňového pyré

Z dýňového pyré si můžeme snadno upéct dokonale vláčné a nadýchané domácí dýňové pečivo k snídani, svačině i večeři. Vyzkoušejte podle našeho receptu třeba výborné kynuté housky nebo kynuté housky s dýňovým pyré a bílým jogurtem. Před pečením je můžeme posypat semínky

Upečte si podle našeho videoreceptu podzimní dýňový koláč, do kterého využijete připravené dýňové pyré. Tvoří jej křehké těsto a spousta dýňové náplně se zakysanou smetanou, oříšky a medem. 

Komentáře

Další tipy a triky