Dýňový chlebíček s čokoládou/ořechy

dvevtroube Kuchařka: dvevtroube

Doba přípravy: 1,5 hodiny 12 porcí Moučníky , Ostatní 4 názory

Suroviny

280 g hladké mouky/špaldové mouky
1/2 sáčku prášku do pečiva
200 g krupicového cukru/třtinového cukru
1 lžíce skořice
250 g dýňového pyré
115 ml oleje
tabulka kvalitní čokolády
120 ml mléka (+ - podle potřeby)
Recept si zatím oblíbilo 6 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Do mísy nasypte hladkou mouku, prášek do pečiva a promíchejte.
    Dále přisypte cukr, skořici a opět vše promíchejte. Do suché směsi přidejte dýňového pyré, olej a celou tabulku kvalitní čokolády nakrájenou na kousky. Vše zamíchejte a pokud je těsto tuhé přilijte mléko. Těsto by nemělo být úplně řídké, ale ani tuhé. Prostě něco mezi. Až se vám bude zdát hustota těsta správná, přelijte ho do úzké chlebíčkové formy vyložené pečícím papírem a těsto na povrchu uhlaďte.

  2. Formu vložte do trouby předehřáté na 180 °C a pečte 50 minut. Upečení zkuste na špejli. Výsledné těsto není suché, ale tzv. mokré, takže špejle nebude úplně suchá nicméně se na ní těsto nebude lepit.

  3. Dýňové pyré:
    Troubu jsem předehřála na 180 °C. Dýni jsem napříč přepůlila, vydlabala semínka a obě půlky položila rozříznutou částí na plech s pečicím papírem. Dýně bude upečená, jakmile půjde propíchnou vidlicí. Trvá to asi hodinu. Dýni po upečení nechte vychladnout.
    Když dýně vychladla tak, abych ji udržela v ruce, vydlabala jsem dužinu, dala ji do robotu a rozmixovala dohladka. Připravila jsem si mísu s cedníkem a do něj vložila pyré. Vychladlé pyré s mísou jsem dala do lednice a nechala přes noc odkapat. Dejte pozor - cedník se nesmí dotýkat dna. Druhý den jsem odkapané pyré přendala do skleničky a zavíčkovala. V ledničce vám vydrží 2 dny, v mrazáku až 2 měsíce.

  4. Dýňové koření:
    Nejprve jsem umlela 2 lžičky nového koření a 2 lžičky hřebíčku. Přidala jsem 3 lžíce mleté skořice, 2 lžičky nastrouhaného muškátového oříšku a 2 lžičky mletého zázvoru. Směs koření jsem promíchala, uložila do sklenice a zavíčkovala.

Poznámka

YouTube: https://youtu.be/pY6YaofvyFw

Blog: https://dvevtroube.blogspot.com/2018/10/dynovy-chl...

Super na tomhle receptu je, že si můžete suroviny obměňovat. Jednou dáte jen skořici, příště perníkové koření. Můžete dát dýňové koření a zázvor... Je to na vás. Nechcete tam mít čokoládu? Dejte tam třeba jen ořechy nebo kandované ovoce. Klidně hladkou mouku nahraďte špaldovou. Ve finále z trouby vždycky vyjde dobrota.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 50 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Dýňový chlebíček s čokoládou/ořechy

  • Dajda Dajda

    OK, díky. Dostala jsem dýni Sweet dumpling, tak přemýšlím, co z ní upéct - už je asi rozhodnuto.

    Odpovědět

  • dvevtroube dvevtroube(autor receptu)

    Dajda: Ano, je to 100 g cokolady.
    Do chlebiku muzete dat jen tu skorici nebo dynove koreni, ktere si doma delam sama.

    Dýňové koření
    nejprve jsem umlela:

    2 lžičky nového koření
    2 lžičky hřebíčku
    ----------------------------
    3 lžíce mleté skořice
    2 lžičky nastrouhaného muškátového oříšku
    2 lžičky mletého zázvoru

    Směs koření jsem promíchala, uložila do sklenice a zavíčkovala.

    Odpovědět

  • Dajda Dajda

    Tabulka čokolády je prosím myšleno 100 gramů?

    A to dýňové koření je na obměnu skořice?

    Díky za odpověď. :-)

    Odpovědět

  • danila danila

    veľmi sa mi páči tento koláčik, musím ho vyskúšať :-)

    Odpovědět

Tématické fráze: dýňový chlebíček dýňový chl čokoládovo dýňový chlebíček dýnový moučníky s vločkami a kakaem