Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Těžko si představit vánoční perníčky, ranní kaši či jablečný štrůdl bez sladké vůně skořice. Je to koření s výraznou aromatickou chutí, která je nepostradatelná v mnoha pokrmech české, ale i asijské a arabské kuchyně.

Skořice je nejčastěji spojována s vánoční atmosférou především pro svou hřejivou chuť, která se k zimním měsícům dokonale hodí. Také je ale klíčovou ingrediencí mnoha druhů tradičního vánočního cukroví a nápojů, jako jsou punče, svařáky a čaje. Nicméně toto koření využíváme daleko častěji při sladkém pečení i slaném vaření. Kromě nezaměnitelné chuti má skořice antioxidační a protizánětlivou funkci a v neposlední řadě zlepšuje náladu. 

Jak využít skořici v kuchyni 

V kuchyni využíváme jak skořici v celku, tak mletou ve formě prášku. Existují dva druhy skořice: levnější a běžně dostupná skořice Cassia (čínská) a kvalitnější cejlonská, kterou bychom měli zvolit, pokud patříme k milovníkům skořice a dopřáváme si ji pravidelně ve velkém množství - obsahuje totiž nižší dávku kumarinu, což je látka, která může mít negativní dopad na játra a ledviny. A jaké pokrmy se bez skořice neobejdou? 

  1. Sladké snídaně a moučníky: Skořice dodá vůni i chuť ranním kaším, lívancům, palačinkám nebo jogurtům. K odpolední kávě zase nesmí chybět v jablečných moučnících, ovocných řezech a dezertech. 
  2. Marmelády, džemy a kompoty: Skořice skvěle doplní chuť domácích zavařenin, a to zejména z jablek, hrušek, špendlíků, dýně a meruněk. Vynikající je kombinace švestek a skořice v podobě povidel či džemu. 
  3. Sladká jídla: Skořici přidáváme do oblíbených nákypů a žemlovek z jablek, kde nesmí chybět. Také tímto kořením s oblibou sypeme ovocné knedlíky z různých těst nebo ho přímo přidáváme do těsta. 
  4. Náplně: Stačí špetka skořice a z tvarohové, makové či ořechové náplně vznikne nebe v ústech. Náplň použijeme na české buchty, koláče, šátečky či frgály. 
  5. Omáčky: Se skořicí vykouzlíme mnoho výborných omáček, které by bez ní nebyly jednoduše dokonalé. Patří sem oblíbená rajská omáčka, švestková, thajské a indické recepty v kombinaci s kari kořením, omáčky z kořenové zeleniny nebo ovocné omáčky k palačinkám a lívancům. 
  6. Nápoje: Skořicí dochucujeme převážně teplé nápoje, které nás zahřejí - a to i na duši. Oblíbená je tradiční horká čokoláda se skořicí, horká hruška, jablko i pomeranč z ovocného džusu nebo domácí griotka pro slavnostní příležitost
  7. Maso: Kombinace masa a skořice je pro českou kuchyni netradiční, avšak pro asijskou a řeckou je to oblíbené spojení chutí. Skořicí dochucujeme marinády, známé chilli con carne, králičí maso, zvěřinu,  vynikající dušené řecké stifado i vietnamské skvělé Phở. 
Znáte kanellbular? Lahodné sladké šneky z kynutého těsta a náplní ze skořice si prostě zamilujete. Pocházejí ze Švédska a podle našeho videonávodu můžou být na stole i u vás doma:

Komentáře

Další tipy a triky

Naposledy jste si prohlédli