Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Přestaňte se se všemi zdravit stylem "Nechceš cuketu?" a objevte její plný potenciál. Možná vám v létě leze i ušima, jak se říká, ovšem v zimě za ni budete více než vděční. Sterilovaná cuketa má totiž mnohá využití.

Cuketa, cuketa, samá cuketa! Tak vypadá léto mnohých z nás. Zatímco jedni se jich zbavují ve velkém, jiní je využívají do posledního kusu. Taková cuketová mouka, ta "sežere" mnoho plodů, ale nikdy jí nebude dost. A co teprve její sterilování!

10 tipů ke sterilování cukety

Zavařte si cuketu na nejrůznější způsoby a v zimě vás nikdy nepřepadnou myšlenky toho typu, že nevíte, z čeho vařit. Občas se totiž velmi hodí sáhnout do špajzky a mít téměř o celý oběd bezpracně vystaráno. Inspirovali jste se naším výběrem?

  1. Cuketové zelí je velmi oblíbenou alternativou zelí klasického. Navíc ho stačí vyklepnout ze sklenice, ohřát ho, maximálně ještě zahustit a může se podávat.
  2. Máte rádi cuketu i kopr? Pak vás jistě zaujme čalamáda z cukety s koprem.
  3. Světoznámou čalamádu Uncle Bens si můžete připravit za zlomek ceny z přebytku cuket. Chutná je jak zastudena, tak zatepla, prohřátá s masem.
  4. Kdo by neměl rád rychlé večeře ve stylu pečiva s chutnou pomazánkou? Cuketovou pomazánku na topinky si zamilujete natolik, že vám ani 20 sklenic této pochoutky nebude na zimu stačit. A najednou bude těch cuket málo!
  5. Maso na zelenině je delikátní, proto můžete cuketu využít k přípravě sterilované zeleninové směsi pod maso či do masových směsí.
  6. Hledáte recept na univerzální slanou dobrotu, která se hodí k masu i pod něj, k rýži nebo prostě jen tak na topinku? Pak hledáte omáčku z cukety a papriky.
  7. Cuketovou omáčku na špagety si zamilují nejen děti, ale i dospělí. Její chuť můžete pokaždé snadno obměnit - přidáním uzeniny či výrazného koření.
  8. Milovníci nejrůznějších druhů hořčic, pozor! Připravit si můžete chutnou zeleninovou hořčici z cuket, která si nezadá s hořčicí pravou. Zkusíte?
  9. Jen těžko uvěřit, že cuketu lze sterilovat také ve sladké podobě, ale opravdu to jde. Džem z kiwi a cukety si vás získá velmi zajímavou a neotřelou chutí.
  10. Pro všechny, kteří milují sterilovanou zeleninu jako přílohu k hlavním chodům, přinášíme inspiraci v podobě nakládaných cuket v lehce pikantním nálevu.

Tak už víte, na jaké způsoby si letos cuketu zavaříte? Během zavařování stačí předejít zdánlivě banálním chybám a budete si moci pochutnávat na zásobách až do další sezóny. A co vyzkoušet ostré čatní z cukety, které je výborné k těstovinám i masu?

Komentáře

Další tipy a triky

Naposledy jste si prohlédli