Jaké jsou typy cukroví? Inspirujte se oblíbenými kousky od pečených po raw
Příprava cukroví k Vánocům neodmyslitelně patří. Většina z nás se sice pouští do pečení klasických druhů, nicméně typů cukroví existuje daleko více. Inspirujte se proto tradičními recepty, ale i rychlými nepečenými variacemi či modernějším raw.
Cukroví dokáže vnést do domu dokonalou vánoční atmosféru. K nejoblíbenějším druhům každoročně patří perníčky, linecké cukroví a vanilkové rohlíčky. Avšak v dnešní době jsou populární také rychlejší varianty cukroví, a to v modernějším a mnohdy i zdravějším kabátku. Pro přehlednost jsme je pro vás rozdělili do čtyř základních kategorií, které se liší především typem přípravy.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Pečené suché cukroví
Pečených druhů cukroví existuje nespočet. Jsou to kousky, které provoní dům a rozplývají se na jazyku. Kromě zmíněných perníčků a vanilkových rohlíčků patří ke tradičním pečeným linecké cukroví z křehkého těsta, a to v mnoha podobách. Nesmíme zapomenout ani na pracny, které voní kořením a vtlačují se do formiček. Velmi oblíbené je také cukroví z bílků v podobě kokosek a pusinek.
Pečené plněné cukroví
O trochu náročnější, avšak často mizící z talířů jako první, je plněné cukroví. Tyto kousky nejdříve upečeme a po vychladnutí slepujeme krémem, nejčastěji máslovým. Mezi nejoblíbenější patří išelské dortíčky, kávové cukroví, pařížské rohlíčky a plněné ořechy. Na talíři nádherně vypadají a ještě lépe chutnají košíčky z křehkého těsta plněné krémem.
Nepečené cukroví
Nepečené cukroví je ideálním cukrovím na poslední chvíli, které se pyšní snadnou přípravou. Patří sem oblíbené nepečené kuličky, salám, roládky a tradiční úlky, které vtlačujeme do formiček, naplníme žloutkovým krémem a slepíme piškotem či lineckým kolečkem. Babičky dříve dělávaly vynikající nepečené košíčky, které vás také jistě dostanou.
Raw cukroví
Pokud byste rádi vyzkoušeli něco nového, je raw cukroví skvělou příležitostí. Zároveň zpestří vánoční stůl o kousky, které můžeme vychutnávat bez výčitek. Je totiž bez cukru - a přitom přirozeně sladké. Základem raw cukroví jsou semínka, ořechy, ovoce a oleje. Příprava je velmi jednoduchá, nic nemusíme péct, jen vše rozmixujeme, vytvarujeme a máme hotovo.
Vánoce a vánoční cukroví
Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vánočka a vůně domácího cukroví.
Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví, jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.
Mohlo by vás zajímat:
Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčky | Kokosky | Vosí hnízda | Vaječný likér
Kapr a další tradiční pokrmy
Kromě sladkého je pro Vánoce typická řada dalších tradičních receptů. Samozřejmě nesmí chybět kapr s bramborovým salátem a rybí polévka.
Mohlo by vás zajímat:
Řízek z kapra | Bramborový salát | Rybí polévka | Houbový kuba
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Komentáře