Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Příprava cukroví k Vánocům neodmyslitelně patří. Většina z nás se sice pouští do pečení klasických druhů, nicméně typů cukroví existuje daleko více. Inspirujte se proto tradičními recepty, ale i rychlými nepečenými variacemi či modernějším raw.

Cukroví dokáže vnést do domu dokonalou vánoční atmosféru. K nejoblíbenějším druhům každoročně patří perníčky, linecké cukroví a vanilkové rohlíčky. Avšak v dnešní době jsou populární také rychlejší varianty cukroví, a to v modernějším a mnohdy i zdravějším kabátku. Pro přehlednost jsme je pro vás rozdělili do čtyř základních kategorií, které se liší především typem přípravy. 

Pečené suché cukroví

Pečených druhů cukroví existuje nespočet. Jsou to kousky, které provoní dům a rozplývají se na jazyku. Kromě zmíněných perníčků a vanilkových rohlíčků patří ke tradičním pečeným linecké cukroví z křehkého těsta, a to v mnoha podobách. Nesmíme zapomenout ani na pracny, které voní kořením a vtlačují se do formiček. Velmi oblíbené je také cukroví z bílků v podobě kokosek a pusinek

Pečené plněné cukroví 

O trochu náročnější, avšak často mizící z talířů jako první, je plněné cukroví. Tyto kousky nejdříve upečeme a po vychladnutí slepujeme krémem, nejčastěji máslovým. Mezi nejoblíbenější patří išelské dortíčky, kávové cukroví, pařížské rohlíčky a plněné ořechy. Na talíři nádherně vypadají a ještě lépe chutnají košíčky z křehkého těsta plněné krémem. 

Nepečené cukroví

Nepečené cukroví je ideálním cukrovím na poslední chvíli, které se pyšní snadnou přípravou. Patří sem oblíbené nepečené kuličky, salám, roládky a tradiční úlky, které vtlačujeme do formiček, naplníme žloutkovým krémem a slepíme piškotem či lineckým kolečkem. Babičky dříve dělávaly vynikající nepečené košíčky, které vás také jistě dostanou. 

Raw cukroví 

Pokud byste rádi vyzkoušeli něco nového, je raw cukroví skvělou příležitostí. Zároveň zpestří vánoční stůl o kousky, které můžeme vychutnávat bez výčitek. Je totiž bez cukru - a přitom přirozeně sladké. Základem raw cukroví jsou semínka, ořechy, ovoce a oleje. Příprava je velmi jednoduchá, nic nemusíme péct, jen vše rozmixujeme, vytvarujeme a máme hotovo. 

Hledáte inspiraci na cukroví na poslední chvíli? Vyzkoušejte luxusní nepečené ořechové trubičky plněné šlehačkou a přelité čokoládou. Příprava není složitá a hravě ji zvládnete podle našeho videoreceptu

Vánoce a vánoční cukroví

Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vánočkavůně domácího cukroví

Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví,  jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.

Mohlo by vás zajímat:

Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčkyKokosky | Vosí hnízda | Vaječný likér

Kapr a další tradiční pokrmy

Kromě sladkého je pro Vánoce typická řada dalších tradičních receptů. Samozřejmě nesmí chybět kapr s bramborovým salátem a rybí polévka.

Mohlo by vás zajímat:

Řízek z kapra | Bramborový salát | Rybí polévka | Houbový kuba

Komentáře

Další tipy a triky

Naposledy jste si prohlédli