Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Piškotová roláda je plát piškotového těsta, který se po naplnění zabalí do tvaru válečku. Kromě nadýchaného a jemného těsta nám na roládě nejvíce chutnají sladké náplně, které mohou být z různých surovin.

Piškotová roláda chutná podle druhu piškotového těsta různě - ale přesto má nejvýraznější chuť náplň. Dá se říci, že roláda se dá naplnit mnoha způsoby a pokaždé můžeme mít jiný moučník, originální v náplni i v ozdobení.

Čím naplnit piškotovou roládu

Poradíme vám ty nejzajímavější a nejznámější náplně:
  • Ovocná marmeláda patří k jednoduchým, snadným a rychlým náplním - plát těsta prostě natřeme a svineme. Příliš hustou marmeládu můžeme naředit horkou vodou, kapkou rumu nebo citrónovou šťávou. Roládu jen pocukrujeme.
  • Máslové krémy patří k nejpoužívanějším náplním - volíme krémy nastavené nutellou, pudinkem, moučnou kaší, ovocným sirupem. K oblíbeným krémům patří ten ze Salka, ale také karamelový, čokoládový, bílkový.
  • Smetanové krémy mají svou královnu - šlehačku, která musí mít aspoň 33 % tuku. Aby byla pevnější, nastavíme ji sýrem mascarpone, tvarohem či zakysanou smetanou. Do krému můžeme zamíchat na malé kousky pokrájené ovoce.

Jaké jsou jiné náplně do rolády

Kromě základních náplní můžeme použít i jiné, které jsou neméně chutné - punčovinu, čokoládovou ganache, krémy ochucené kokosem nebo mletými ořechy. Oblíbenou kombinací je marmeláda a na ní krém či šlehačka proložená ovocem.

Velmi efektní jsou dvoubarevné krémy (například s ovocem), které tvoří na řezu mozaiku. Na přípravu takové jednoduché rolády se můžete podívat v našem videu:

Komentáře

Další tipy a triky