Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Kapusta je nutričně cenná zelenina. Kromě množství vitamínů a minerálů obsahuje i vlákninu a bílkoviny. U nás se pěstuje v podobě listové, hlávkové a růžičkové, oblíbená je také odrůda kadeřávek. Poslední dvě jmenované vydrží na záhonech i přes zimu.

Známé a oblíbené jsou z kapusty polévky, můžeme ji ale také dusit, zapékat, plnit listy masem nebo připravovat neméně oblíbené kapustové karbanátky. Vzhledem k množství čpavých látek ji vaříme v odkrytých nádobách. Dlouhým vařením ztrácí kapusta barvu, proto ji podle babiček raději jen blanšírujeme a pak ochladíme ponořením do ledové vody. Jako typicky podzimní zelenina chuťově "ladí" s jinými podzimními surovinami jako jsou houby, kořenová zelenina nebo česnek

Kapustové polévky

Kapusta může tvořit hlavní složku polévky podobně jako hlávkové zelí nebo jí lze v menší míře doplnit třeba bramboračku. Babičky často podobné polévky zahušťovaly jíškou, my místo ní můžeme zavařit obiloviny nebo třeba různé knedlíčky.

Zapečená kapusta

Kromě masa (často mletého) můžeme kapustu zapéct se zeleninou, bramborami, luštěninami, těstovinami nebo obilninami. Povrch posypeme strouhaným sýrem, který doplní chuť a vytvoří křupavou krustu. Kapusta dá pokrmu příjemnou šťavnatost.

Kapustové závitky

Blanšírováním jednotlivých listů kapusta změkne a po vyříznutí silného košťálu do ní můžeme zabalit libovolnou nádivku. Nejčastěji bývá vytvořena z ochuceného mletého masa, ale není to podmínkou. Závitky můžeme naplnit sýrem, zeleninou nebo třeba rybou.

Kapusta jako příloha

Kromě notoricky známé dušené kapusty se zde uplatní hlavně kapusta růžičková, která na talíři navíc i krásně vypadá. Můžeme mimo jiná zajímavá jídla doporučit výbornou irskou přílohu Colcannon, což jsou brambory šťouchané s kapustou a česnekem. 

Kapustové karbanátky

Povařenou nasekanou kapustu ochutíme, můžeme k ní přidat mleté maso nebo uzeninu a po zahuštění z této směsi tvoříme karbanátky, které smažíme, opékáme nebo pečeme v troubě podle zvyku. Poměrně jednoduše tak připravíme výborný oběd nebo svačinu na druhý den.

Saláty s kapustou

V salátech se také lépe uplatní růžičková kapusta, která je pro strávníky lákavější už na pohled. Většinou připravujeme saláty z kapusty tepelně upravené, ale z kapustového srdíčka, který má křehké listy, můžeme připravit dokonce salát syrový.

Kapustové chuťovky

Při našem pátrání po kapustových receptech jsme objevili i rarity jako chipsy z kadeřávku, jednohubky z růžičkových kapustiček a další speciality. Jídelníček si takto můžeme zpestřit i netradičně. Pokud máte další zajímavé tipy, budeme rádi, když nám je napíšete do komentáře pod článek.

Jako inspiraci nabízíme videorecept na zapečené kapustičky v bramborách a mletém mase, které smíří s podzimním počasím nejednoho škarohlída.

 

 

 

 

 

 

 

 

Komentáře

Další tipy a triky

Naposledy jste si prohlédli