Kneipova polévka, jak ji vařily naše babičky

JanaDorazinova Kuchařka: JanaDorazinova

Doba přípravy: cca 30 min cca 3 porce Polévky 26 názorů

Suroviny

1/4 kapusty
1 vajíčko
1 krajíc tvrdého chleba
sůl
pepř
kostka masoxu (nebo trošku polévkového koření)
Recept si zatím oblíbilo 12 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Kapustu nakrájíme na kostičky a dáme vařit do mírně osolené vody. Přidáme masox a nastrouhaný krajíc chleba a vaříme asi 30 minut.

  2. Těsně před dovařením rozšleháme 1 vajíčko v trošce vody a zavaříme do polévky. Můžeme také nakonec přidat rozetřený česnek. Dochutíme podle chuti pepřem a podáváme.

Poznámka

Z kuchařky Československé hospodyně z roku 1948

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 185 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Kneipova polévka, jak ji vařily naše babičky

  • Angel 666: Moc děkuji za vyzkoušení, i foto ;-)

    Odpovědět

  • Angel 666 Angel 666

    V lednici se dlouho krčila chudinka čtvrtka kapusty a pořád jsem nevěděla, co s ní, až na mě z náhodných vykoukl tenhle starý recept. Polévka je výborná! Stále znova a znova se potvrzuje, že ty nejjednodušší věci jsou nejlepší :-). Ještě jsem navíc přidala nasekaný libeček, myslím, že se výborně hodil.
    Jano, moc děkuju za recept, teď už vždycky budu vědět, co dělat se zbytkem kapusty ;-). Jó, přidávám sem fotečku :-)

    Odpovědět

  • Anna Kocikova: ten kelímek si taky pamatuji :-). Jen nějak jsem to nikdy lžičkou nevybírala, abych ochutnala, ale proč ne;-)

    Odpovědět

  • Anna Kocikova Anna Kocikova

    magdalenka:Magdi,tak ten kelímek si pamatuji i já(postarší dáma:-D:-D)chodila jsem z něj babičce lžičkou vydlabávat kousíčky:-)Dodnes z masoxu,když někde přidávám, malý ždibek uzmu.Nebo z maggi do polévky olížu to zaschlé kolem vršku:-8Mňam:-pasi tady budu za čuně:-D

    Jani,doufám,že promineš ten komentář:-*

    Odpovědět

  • casino casino

    Jitkas (neregistrovaný/á):
    "mastné, nemastné"
    Chybička se vloudila :-)

    Odpovědět

  • Jitkas Jitkas(neregistrovaný)

    Puvodni "masox" neobsahoval glutamat, tedy ten vynalezeny koncem devatenacteho stoleti ve Svycarsku. Byl to opravdu jen vytazek z masa a sul. Glutamat byl objeven v Americe a to tak, ze bylo nutne cistit odpadni vody z cukrovaru (byly plne kvasnic a nechutne pachly) a jelikoz odpadu bylo moc, prisli na jeho vyuziti - glutamat( +-).
    O jeho nebezpecnosti se zacalo "tusit" az v sedesatych letech. Prvni vysledky fundovanych studii byly dokonceny nekdy pred 25ti lety.
    Nase babicky urcite nic nevedely. Pamatuji jen, ze nam detem bylo zakazovano tekute Maggi, protoze "presolene".
    Kostka masoxu v polevce nikoho nezabije, ale je treba pocitat s tim, ze glutamat je prakticky ve vsech prumyslovych mastnych vyrobcich (a bohuzel i v mnoha nemastnych). Je treba tedy "hlidat" jejich finalni soucet.
    magdalenka: Pamatuji si tez a dokonce, kdyz se nikdo nedival, tu lzicku jsem s radosti olizla.

    Odpovědět

  • magdalenka magdalenka

    Kedysi (v časoch môjho detstva) predávali v takom kelímku (poháriku?) z povoskovaného papiera niečo ako masox...ja si vybavujem, ako z toho mamka vyberá lyžičkou a dáva do polievky. Nevybavuje sa vám niečo? Neviem, či si spomínate, staršie dámy možno...;-)
    Som zvedavá, čo ešte Jana R. objaví v tej knihe, teším sa.:yes:

    Odpovědět

  • hosta: Jedině, že by kdysi byly jiné kostky, ale už když byly děcka malé, tak mi doktorka říkala, že 1 kostka masoxu je lepší, než lžička soli. Nikdy jsem to nikde nepsala, aby mne neroznesli lidé na kopytech a dodnes masox používám. Už mnohem méně vegetu, ale mám ji taky.;-)

    Odpovědět

  • hosta hosta(moderátorka)

    Jana Remkova: i mne to napadlo, když jsem recept v kuchařce s chutí četla a někde vzadu v hlavě slyším, jak babička říkala - dej tam do tý polívky kostku - co myslíte, věděli, co jsou éčka nebo glutamáty?:-D:-D za polívku:yes:

    Odpovědět

  • Anna Kocikova: A víš, že to přesně mne napadlo??:-D

    Odpovědět

  • Anna Kocikova Anna Kocikova

    Jani,polévka se mi moc líbí:-p:-KHlavně svou jednoduchostí a minimem surovin:yes:
    Jsem ráda,že jsi vyfotila i rcp z knihy.Je i z textu vidět,jaké koření a dochucovadla se už tenkrát používala,za co nás tady mnohdy klepou přes prsty;-):-D

    Odpovědět

  • jana j jana j(neregistrovaný)

    :-O No dobrý!!!!!!!!!!! Už vím jak si mám máchat nohy, říkám si bezva, dlouhý příspěvek a začíná tak hezky - na vysvětlenou a doplnění - kuchařka po babičce, něco zajímavého se dozvím a nestačím koukat :-)):-D:-)):-D

    Odpovědět

  • Jana Pá: Nikdo mi neubližuje a já jsem hodně splachovací. Co chci a nechci u svého receptu si s dovolením rozhodnu sama, ano?;-)

    Odpovědět

  • jarka skrobakova jarka skrobakova

    To bude dobroučká polévka :yes::yes::-p

    Odpovědět

  • spagetka spagetka

    Jana Pá: promiň, já někde Janě Remkové ubližuju? To už přeháníš. Zeprtám se jí, zda si přeje to vymazat.

    Odpovědět

1 2

Tématické fráze: kneippův chodník doma kneippova nožní procedura co je kneippův chodník recepty co vařily babičky co vařily babičky kucharka ceskoslovenske hospodyne recepty od babičky kneippův chodník na doma držková polévka německy panádlová nádivka kneippova chlebová polévka jak vařily babičky polevky babičky chodník recepty kniha recepty co vařily babičky www,recepty pro radost od naších babiček,cz kneippův chleba kneippova polévka top recepty kdy byly vynalezeny éčka kneippova polevka

Zapomněl/a jsem heslo