Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Kneipova polévka, jak ji vařily naše babičky

Pro možnost hodnocení
se prosím přihlašte

Doba přípravy 30 min

30 min (30 min příprava)

26. 2. 2014 21:14

Suroviny

Porce: cca 3 porce

Nutriční hodnoty

Energie442 kJ / 106 kcal
Bílkoviny8,68 g
Tuky7,56 g
Vláknina0,00 g
Cholesterol 259 mg
Sodík 99 mg
Sůl0,21 g
Sacharidy0,70 g

Zobrazit více hodnot

Hodnoty jsou přibližné Více o hodnotách

Postup přípravy

Poznámka autorky receptu

Z kuchařky Československé hospodyně z roku 1948

Moje poznámka

Přidat poznámku

Nahlásit chybu v receptu

Alternativy k tomuto receptu Zobrazit více

Načíst další

Komentáře

JanaDorazinova

17. 4. 2016 21:42

Angel 666: Moc děkuji za vyzkoušení, i foto ;-)

Angel 666

17. 4. 2016 18:10

V lednici se dlouho krčila chudinka čtvrtka kapusty a pořád jsem nevěděla, co s ní, až na mě z náhodných vykoukl tenhle starý recept. Polévka je výborná! Stále znova a znova se potvrzuje, že ty nejjednodušší věci jsou nejlepší :-). Ještě jsem navíc přidala nasekaný libeček, myslím, že se výborně hodil.
Jano, moc děkuju za recept, teď už vždycky budu vědět, co dělat se zbytkem kapusty ;-). Jó, přidávám sem fotečku :-)

JanaDorazinova

28. 2. 2014 12:23

Anna Kocikova: ten kelímek si taky pamatuji :-). Jen nějak jsem to nikdy lžičkou nevybírala, abych ochutnala, ale proč ne;-)

Anna Kocikova

28. 2. 2014 12:10

magdalenka:Magdi,tak ten kelímek si pamatuji i já(postarší dáma:-D:-D)chodila jsem z něj babičce lžičkou vydlabávat kousíčky:-)Dodnes z masoxu,když někde přidávám, malý ždibek uzmu.Nebo z maggi do polévky olížu to zaschlé kolem vršku:-8Mňam:-pasi tady budu za čuně:-D

Jani,doufám,že promineš ten komentář:-*

casino

28. 2. 2014 11:46

Jitkas (neregistrovaný/á):
"mastné, nemastné"
Chybička se vloudila :-)

Jitkas

28. 2. 2014 10:42

Puvodni "masox" neobsahoval glutamat, tedy ten vynalezeny koncem devatenacteho stoleti ve Svycarsku. Byl to opravdu jen vytazek z masa a sul. Glutamat byl objeven v Americe a to tak, ze bylo nutne cistit odpadni vody z cukrovaru (byly plne kvasnic a nechutne pachly) a jelikoz odpadu bylo moc, prisli na jeho vyuziti - glutamat( +-).
O jeho nebezpecnosti se zacalo "tusit" az v sedesatych letech. Prvni vysledky fundovanych studii byly dokonceny nekdy pred 25ti lety.
Nase babicky urcite nic nevedely. Pamatuji jen, ze nam detem bylo zakazovano tekute Maggi, protoze "presolene".
Kostka masoxu v polevce nikoho nezabije, ale je treba pocitat s tim, ze glutamat je prakticky ve vsech prumyslovych mastnych vyrobcich (a bohuzel i v mnoha nemastnych). Je treba tedy "hlidat" jejich finalni soucet.
magdalenka: Pamatuji si tez a dokonce, kdyz se nikdo nedival, tu lzicku jsem s radosti olizla.

magdalenka

28. 2. 2014 10:19

Kedysi (v časoch môjho detstva) predávali v takom kelímku (poháriku?) z povoskovaného papiera niečo ako masox...ja si vybavujem, ako z toho mamka vyberá lyžičkou a dáva do polievky. Nevybavuje sa vám niečo? Neviem, či si spomínate, staršie dámy možno...;-)
Som zvedavá, čo ešte Jana R. objaví v tej knihe, teším sa.:yes:

JanaDorazinova

27. 2. 2014 22:47

hosta: Jedině, že by kdysi byly jiné kostky, ale už když byly děcka malé, tak mi doktorka říkala, že 1 kostka masoxu je lepší, než lžička soli. Nikdy jsem to nikde nepsala, aby mne neroznesli lidé na kopytech a dodnes masox používám. Už mnohem méně vegetu, ale mám ji taky.;-)

hosta

27. 2. 2014 22:42

Jana Remkova: i mne to napadlo, když jsem recept v kuchařce s chutí četla a někde vzadu v hlavě slyším, jak babička říkala - dej tam do tý polívky kostku - co myslíte, věděli, co jsou éčka nebo glutamáty?:-D:-D za polívku:yes:

JanaDorazinova

27. 2. 2014 20:45

Anna Kocikova: A víš, že to přesně mne napadlo??:-D

Anna Kocikova

27. 2. 2014 19:58

Jani,polévka se mi moc líbí:-p:-KHlavně svou jednoduchostí a minimem surovin:yes:
Jsem ráda,že jsi vyfotila i rcp z knihy.Je i z textu vidět,jaké koření a dochucovadla se už tenkrát používala,za co nás tady mnohdy klepou přes prsty;-):-D

jana j

27. 2. 2014 18:03

:-O No dobrý!!!!!!!!!!! Už vím jak si mám máchat nohy, říkám si bezva, dlouhý příspěvek a začíná tak hezky - na vysvětlenou a doplnění - kuchařka po babičce, něco zajímavého se dozvím a nestačím koukat :-)):-D:-)):-D

JanaDorazinova

27. 2. 2014 17:48

Jana Pá: Nikdo mi neubližuje a já jsem hodně splachovací. Co chci a nechci u svého receptu si s dovolením rozhodnu sama, ano?;-)

jarka skrobakova

27. 2. 2014 16:50

To bude dobroučká polévka :yes::yes::-p

spagetka

27. 2. 2014 13:13

Jana Pá: promiň, já někde Janě Remkové ubližuju? To už přeháníš. Zeprtám se jí, zda si přeje to vymazat.

1 2

Přidat komentář

Přidat komentář

Moje poznámka

Každé ráno pro Vás vyberu osvědčené recepty a pošlu Vám je e-mailem. Vaše Marie

Přidejte se k více jak  100 000 odběratelům

Právě bylo uvařeno:

Další recepty

Tématické fráze: kneippův chodník doma kneippova nožní procedura co je kneippův chodník recepty co vařily babičky recepty od babičky co vařily babičky kucharka ceskoslovenske hospodyne kneippův chodník na doma držková polévka německy panádlová nádivka kneippova chlebová polévka jak vařily babičky kneippův suxhý chodník foto polevka z kapusty hlavy kneippova procedura kneippův chléb recept držková polévka dle od babičky kneippova metoda-lázně polevky babičky chodník recepty

Suroviny: kapusta, vejce, chléb, sůl, pepř, masox

TopRecepty.cz

Kneipova polévka, jak ji vařily naše babičky

Aktuální verzi receptu a video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/lL3r