Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Hrušková povidla jak je dělám já

Hodnocení receptu je 4,5 (5×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

kudlova3 kudlova3

Středně náročný

Doba přípravy 65 min Doba přípravy: 45 min Doba tepelné úpravy: 20 min

65 min (45 min příprava + 20 min tepelná úprava)

Lahodná a rychlá povidla si snadno můžete připravit z nasušených hrušek a jablek. V tomto receptu navíc odpadá časově náročnější zavařování. Hotová povidla si jednoduše zamrazíte a v případě potřeby použijete.

Suroviny pro 1 dávka

1dávka

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie165 kJ /
39 kcal
Bílkoviny0,74 g
Tuky1,21 g
Vláknina1,93 g
Cholesterol 0 mg
Sodík 9 mg
Sůl0,00 g
Sacharidy5,41 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Čisté sušené hrušky dáme vařit spolu se sušenými jablky. Vaříme do změknutí, asi 20 minut. Krok 2: Do plátýnka zabalíme hřebíček, skořici a anýz, stáhneme provázkem a dáme vařit k hruškám a jablkům. Krok 3: Když je ovoce měkké, odstraníme pytlíček s kořením, scedíme šťávu a směs pomeleme na masovém mlýnku. Krok 4: Do vzniklé pasty vmícháme trochu švestkových povidel, mletý badyán, mletou skořici, vanilkový cukr a v případě potřeby trochu zahustíme perníkem. Krok 5: Pokud jsou hrušky dostatečné sladké, další cukr již nepřidáváme. Ochutnáme a případně dokořeníme. Povidla necháme vychladnout. Krok 6: Připravíme si čisté potravinové krabičky vhodné do mrazáku a naplníme je povidly. Dobře uzavřeme čistými víčky a uložíme do mrazáku. Budou se hodit třeba jako náplň do frgálů.

TIP: Jak uvařit hrušková povidla podle našich babiček?

Zveřejněno 31. 1. 2015

Poznámka autorky kudlova3

Nedokážu říct, jak dlouho to trvá, ale není to na dlouho.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Hrušková povidla jak je dělám já

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/wAy1

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Hrušková povidla jak je dělám já

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/wAy1

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (24)

casino: Ahá...já to pochopila tak, že to povaření je špatně, že se to dělá nějak jinak. Tak jo, až budu mít, nasuším a budu se těšit na hruščáky :-p

zizala:
Ale notááák;-)
Samozřejmě PŘEDEM uvařit a posléze pomlet.
Já měl za to, že stačí naznačit: v So se chystám péci, tak v Pá povařím...:-)
Mám se omluvit? (to je jen řečnická otázka:-K

casino: Když teda sušené hrušky na náplň nevařit, tak jak s nimi zacházet? Náplně, které jsem našla, jsou z vařených :-(

MajaV:
Souhlasím se ffšemi vašimi předchozími komentáři:yes:
Toto je rcp dobrý tak akorát pro sklerotiké kuchtičky, které si v Pá večer nevzpomenou, že v So ráno chtějí péci hruščáky...:-D
Sušené ovoce je partně nejstarší "konzerva" kterou lidstvo vymyslelo:yes:
I v současnosti, pokud křížaly nesežerou moli, tak při vhodném uskladnění samy nesežerou ani jednu kWh, tak proč je vařit a následně cpát do mrazničky, že?
No, to je jako vařit sušené houby a pak jimi do foroty vycpat mrazák...:-O

MajaV: když jsem napsala, že právě sušené hrušky mají v receptu své opodstatnění, myslela jsem tím SAMOZŘEJMĚ to, že povidla z nich mají zcela jistě odlišnou chuť, než z čerstvých! Vysvětlila jsem to teď dostatečně??:-)
Howgh:-!:-D

Danca: Souhlasím s vámi. Dávají se sem nové věci. Ale pak samozřejmě musím počítat s otázkou: proč? a dokázat na ni odpovědět:-! Což jak vidím nedokážete ani vy;-):-D

Danca :yes::yes::yes::-K:-K:-K,No hold, bez urážky ,některé dámy si zde musí asi nadzvednou sebevědomí a já se už odmítám o tom bavit.

MajaV: :-O nerada se zapojuji do diskuzí, které nikam nevedou, ale Váš názor mě teda "nadzvednul"!!! Až doteď jsem si myslela, že o tom to tady je, tedy o přidávání právě těch receptů a postupů, které nezná každý:-?:-!:-OK receptu: naprosto souhlasím s Jardou, že použití sušených hrušek tady má své opodstatnění;-)

casino: sorry, ten komentář jsem napsala zmateně, nepatřil Maje, ale přímo k receptu. To ale na věci nic nemění - např. čaj z křížal ať už jablečných či hruškových je moc dobrý

hosta:
Nevím, kde MajaV: píše to co píšete vy o cezení a vylévání:-) ale zdalipak víte, od čeho je rčení, že něco chutnalo "jako hrušková voda"?;-)

hosta: Taky hrušky na povidla peču :-p:yes:

casino: :-)) Tak ne abyste to na mě vykecal nějakému Valachovi :-D
Přiznám se, že tohle jsem netušila, myslela jsem, že je jedno, jaká povidla se dávají a jak se dělají. Sušené hrušky jsem si myslela, že se melou na tzv. pracharandu (posyp na sladká jídla) a já je dávám do Vánoční muziky - omáčky. No, jsem zase o trošku chytřejší ;-)

MajaV: ale to mi tak nevadí, jako to - když jsem znovu přečetla - že vážně ty povařené křížaly zcedíš? Tu vodu, do které se vylouhovaly všechny vůně vyleješ? To tedy opravdu zůstanu raději u pečených a casinovi, když už má ten sad, bych doporučovala totéž;-)

kudlova3: To je odpověď, protože to dělám já. Připomíná mi to hloupé matky, které dětem na otázky odpovídají protože to řikám. Když přijdu s receptem, kde mám postup úplně jiný než všichni znají, asi bych byla slušná a odpověděla bych vážně důvod, proč je takto dělám:-((:no:

zizala:
No, já sice pro nedostatek hruškových křížal (ale předlloni jsem začal pracovat na nápravě a vysázel jsem hruškový sad) experimentuji s kdečím (např. s kdoulemi), ale nepotkal jsem zatím Valacha natož Valašku, kteří by na hruščáky paplali "povidla" z něčeho jiného než z povařených kžížal. Za jiná povidla by je hnali vidlama:-D:-D:-D

Načíst další komentáře (9)

Tématické fráze:
hrušková povidla ze sušených hrušek, hrušková povidla, hruškový povidla, povidla ze sušených hrušek, hruškové křížaly, jak uvařit hrušková povidla, jak se dělají hrušková povidla, hruškovo jablečná povidla recept, povidla z křížal, vaření hruškových povidel, hruškové povidla ze sušených hrušek, vařená hrušková povidla, povidla se sušených hrušek, jak uvařit sušene hrušky, hrušková povidla recept, uskladnění křížal, jak se delaji povidla, hrušková pracharanda, hrušková povidla z křížal, pečená hrušková povidla

Suroviny:
hrušky sušené, skořice celá, skořice mletá, anýz, badyán, koření hřebíček, cukr vanilkový, povidla švestková, perník strouhaný

Přidat fotografie receptu