Jste milovníci nadýchaného českého pokladu? Ale co k němu stále vymýšlet? Představujeme oblíbené recepty s houskovým knedlíkem
Domácí houskový knedlík je pýchou každé české hospodyňky a našim národním bohatstvím. Je typický pro českou kuchyni, ale co k němu připravit, aby se neopakovalo stále to stejné jídlo? Máme pro vás seznam pokrmů, které se hodí ke knedlíkům.
Knedlíků známe hned několik typů. Ať máte rádi houskové, bramborové nebo na sladko, nezapomeňte, že se jedná nejen o generacemi předávaný pokrm, ale i kus české historie.
Kulinářské tipy a triky Ukázat další tipy
Jak udělat dobrý houskový knedlík?
Pokud jste se rozhodli pro jeho domácí přípravu, máme pro vás hned několik receptů. Některé jsou tradiční, jiné oplývají inovacemi, další rychlostí přípravy a dokonce můžete udělat knedlík i v mikrovlnce.
Co uvařit k houskovému knedlíku?
Hodí se k němu především omáčky, guláše a zelí. A vybírat máme rozhodně z čeho. Na omáčky a guláše je naše kuchyně velmi bohatá, navíc stačí jen trochu změnit použité koření a hned je tu nová chuť.
Kulinářské tipy a triky Ukázat další tipy
Omáčky v naší kuchyni
Česká kuchyně oplývá omáčkami. Kterou má vaše rodina nejraději a které se u nás nejvíce vaří?
- Mimořádně oblíbená je svíčková omáčka ve své tradiční podobě nebo se zvěřinou či drůbeží.
- Pro mnoho z nás je tou nejmilejší rajská nebo houbová omáčka, koprová, případně kuře (či jiné maso) na paprice.
- Nesmíme zapomenout na znojemskou a ostřejší křenovou či cibulovou omáčku.
- Nasládlé omáčky, ale stejně lahodné, jsou pak švestková, brusinková a šípková.
Zelí čerstvé nebo kysané
Připravujete častěji zelí čerstvé nebo máte raději kysané? Zelí je vlastně "kulatý lékař".
- Obsahuje vitamín C.
- Má příznivé účinky na trávicí soustavu včetně střevní mikroflóry.
- Má antioxidační účinky, snižuje cholesterol a snižuje hladinu cukru v krvi.
Guláše na různé způsoby
Guláše pocházejí z Maďarska, kde bychom je našli především jako polévku. I gulášů existuje velké množství. Ke knedlíku se nejvíce hodí tradiční hovězí či vepřový. Stále populárnější jsou pikantní verze s chilli nebo také s pivem a vínem. V kombinaci se zelím pak známe slavný Segedínský guláš.
A co se zbylým knedlíkem?
Pokud se sklidí ze stolu a knedlík zbyde, může se objevit druhý den na večeři či dokonce ke kávě. Nejznámější slaná verze je knedlík s vajíčkem, ale můžete jej i zapéct nebo upravit jako dezert.
Tajemství chuti rajské omáčky
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více

Piškotové koule s marcipánem
Přidáno před 2 hodinami

Dýňová polévka s hráškem
Přidáno před 4 hodinami

Špagety se zeleninou
Přidáno před 4 hodinami

Kuřecí paličky obalené slaninou a pečené s bramborami
Přidáno před 6 hodinami

Koláčky s ořechy
Přidáno před 7 hodinami

Dančí gulášek
Přidáno před 8 hodinami
Komentáře
Nejsou zde žádné komentáře.