Jak zpracovat listovou petržel. Má své místo v mnoha receptech a řadu možností nabízí náš receptář
Listová petržel je oblíbené koření, které se používá hlavně v čerstvém, ale také v sušeném stavu. Její pěstování je nenáročné a využití snadné. Můžeme ji usušit nebo zmrazit na zimu. Navíc je součástí mnoha kořenících směsí.
Naťová petržel je méně náročná na půdu a na zahrádce je její nejlepší sezona od dubna do července. Vzchází velmi pomalu (až 3 týdny). Lze ji velmi dobře pěstovat v truhlících a květináčích. Také zimní pěstování z odříznutého vršku kořene můžeme doporučit.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Čím je petržel prospěšná
Listy čerstvé petržele obsahují mnoho vitamínu C, dále karoten, flavonoidy, silice, železo a hořčík. Silic má více hladkolistá petržel, kadeřavá je zase vhodnější ke zdobení pokrmů. Můžeme z ní vyrobit pesto nebo známou omáčku salsa verde.
Petržel má močopudné účinky a prokrvuje pánevní orgány. V těhotenství by se z toho důvodu její konzumace neměla přehánět. Také podporuje chuť k jídlu.
Jak petržel využít
Lze ji přidat do všech jídel z masa, zeleniny, hub, vajec a sýrů. Hodí se do mnoha polévek, pomazánek, nádivek, salátů, majonéz, omáček, knedlíků a dalších jídel. Mnoho pokrmů si bez petržele ani nedovedeme představit.
Jak petržel uložit
Petrželová nať se dobře mrazí nasekaná nadrobno. Můžeme ji zmrazit také ve formě ledových kostek. Sušíme ji při mírnější teplotě v proudícím vzduchu, aby nezhnědla. Sušenou petržel uchováváme na suchém místě.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
V domácí kosmetice petržel můžeme využít v pleťové masce nebo nálevu k odvěžení pleti a proti vráskám.
Další tipy a triky
Nejnovější recepty Více
Mandlové šneky
Přidáno před 7 hodinami
Krkovička v jogurtu opečená na přepuštěném másle
Přidáno před 9 hodinami
Cordon bleu z tousťáku
Přidáno před 10 hodinami
Pomazánka ze dvou druhů sýra s pečeným česnekem
Přidáno před 23 hodinami
Jablkové buchtičky
Přidáno 8. 5. 2024 13:15
Pečené brambory s česnekem, vejci, smetanou a sýrem
Přidáno 8. 5. 2024 13:03
Přečtěte si Zobrazit více
Bylinky na maso, které nesmějí chybět na vaší zahrádce. Právě teď je vhodný čas sázet například tymián nebo majoránku
Jak správně sbírat a sušit kuchyňské bylinky. Jejich využití je všestranné
Jak uvařit hrnkové knedlíky. Nejrychlejší knedlíky, které hravě zvládne i začátečník
Komentáře