Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Medvědí česnek je skvělou rostlinou, která vyráží brzy na jaře, a to nejen na našich zahradách, ale především ve volné přírodě. Díky tomu si můžeme z jarních procházek donést trochu těchto listů, které chutně doplní náš jarní jídelníček. Medvědí česnek zažívá velkou popularitu a není divu.

Medvědí česnek snadno poznáme nejen podle vzhledu listů, ale i podle typické česnekové vůně. Ta je ve větších porostech cítit všude kolem. Porosty ve volné přírodě jsou krásné i na pohled a určitě návštěvníky lesa zaujmou. Listů nepotřebujeme mnoho, nasbíráme si pouze množství, které spotřebujeme v nejbližších dnech, případně část můžeme zpracovat na pozdější využití.

Na co se hodí medvědí česnek

Na sběr medvědího česneku si vezmeme nůžky a košík nebo látkovou tašku. Listy příliš nestlačujeme a chráníme je před zapařením. 

  • Medvědí česnek je nejchutnější čerstvý, co nejdříve po utržení. Můžeme ho ale skladovat i několik dnů v chladu, nejlépe v lednici, ve vlhké utěrce. Listy opláchneme vodou až těsně před konzumací. 
  • Listy medvědího česneku používáme obdobně jako pažitku nebo nať mladé cibule. Stačí ho nakrájet a dát na namazaný chléb, posypat jím vaječnou omeletu nebo smažená vajíčka.
  • Listy mají příjemně česnekovou chuť, proto se hodí všude tam, kam bychom na dochucení použili i obyčejný česnek, tedy např. k topinkám (ve formě pesta), do pomazánek, salátů, polévek, gulášů, dresinků, karbanátků a zapékaných jídel.
  • Přebytek česneku uchováme nejsnáze ve formě pesta, tímto způsobem si listy zachovají výbornou česnekovou chuť. Pesta se připravují různými způsoby. Pokud do nich přidáme sýr, bude trvanlivost kratší, ale bez sýru nám pesto z medvědího česneku vydrží až do další sezóny.
  • Listy medvědího česneku můžeme snadno sušit, a to nejsnáze v elektrické sušičce, případně rozložené na síťovině, a pak skladovat v dobře uzavřené sklenici, nejlépe se šroubovacím uzávěrem. Sušené listy jsou součástí některých prodávaných směsí k dochucování jídel - i my je můžeme přidat do směsí, které si sami připravíme. Je třeba počítat s tím, že chuť již nebude tak výrazná, jako při použití čerstvé byliny.
  • Listy můžeme také mrazit, obvykle nakrájené a tím připravené k dalšímu použití na dochucování jídel. Mrazíme tak, aby nebyl problém oddělit menší množství k použití.
Následující video vám ukáže, jak připravit pesto z medvědího česneku a vlašských ořechů.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více