Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Knedlíčky patří k nejoblíbenějším zavářkám, protože z každé jednoduché polévky udělají rázem slavnostní záležitost. Knedlíčky však v polévce nejen dobře vypadají, ale také do sebe nasáknou chuť polévky a více nás zasytí.

Knedlíčky jsou jednoduchým způsobem, jak každou běžnou polévku zpestřit a ozvláštnit. Existuje mnoho druhů polévkových knedlíčků a také více možností, jak je připravit. Často jsou knedlíčky z doma dostupných surovin a zbytků (starší rohlíky či vařené brambory). Inspirujte se recepty na knedlíčky tradiční i méně známé

Játrové a masové knedlíčky

Nejčastěji připravované jsou játrové knedlíčky, které nechybí v žádném slavnostním vývaru. Připravují se z jemně mletých kuřecích jater, vajíčka, strouhanky a koření. Chutné knedlíčky můžeme udělat i z jemně mletého hovězího či vepřového masa nebo z vinné klobásky. Knedlíčky snadno vytvarujeme vlhkýma rukama do malých kuliček, které zavaříme buď přímo v polévce, nebo v samostatném hrnci.

Zabijačkové knedlíčky

Méně známé knedlíčky jsou z morkových kostí, škvarků nebo prejtu. Do knedlíčků přidáváme také vajíčko, nasekané bylinky, česnek a strouhanku na zahuštění. Tvarujeme stejně jako ostatní knedlíčky vlhkými dlaněmi a poté vaříme ve vroucí vodě. Obzvlášť morkové knedlíčky jsou velmi vláčné a jemné

Žemlové knedlíčky

Knedlíčky, do kterých využijeme starší pečivo v podobě rohlíků, housek, chleba nebo strouhanky. Pečivo stačí nakrájet na kostičky a poté přidat do směsi, ve které nasákne tekutinou a knedlíčky dobře spojí. Často se přidává také nasekaná čerstvá petrželka, medvědí česnek i pažitka. Žemlové knedlíčky se hodí do zeleninových i masových polévek. 

Drožďové a bramborové knedlíčky

Velmi oblíbené knedlíčky jsou z droždí, které mají specifickou chuť a jemnou konzistenci. Běžně je dochucujeme česnekem a majoránkou. Dalšími oblíbenými jsou knedlíčky z vařených nebo nastrouhaných syrových brambor - postupujeme podobně jako při přípravě bramborákového těsta. 

Zeleninové a houbové knedlíčky

Výborné knedlíčky připravíme také z nastrouhané syrové nebo povařené a rozmačkané zeleniny a hub - uvařených nakrájených čerstvých i sušených, díky kterým knedlíčky získají neodolatelné houbové aroma. Zelenina dodá knedlíčkům nejen chuť, ale i krásnou barvu. Také přidáváme vajíčko a strouhanku, případně nasekané čerstvé bylinky. 

Sýrové knedlíčky

Knedlíčky můžeme ozvláštnit přidáním sýru - čím výraznější sýr použijeme, tím výraznější bude i jejich chuť. Oblíbené sýry jsou plísňové, parmezán, čedar nebo běžný eidam. Podle chuti můžeme do knedlíčků přidat špetku muškátového oříšku a nakrájenou čerstvou petrželku

Kuskusové a krupicové knedlíčky

Kuskusové knedlíčky mají jemnou chuť a připravíme je velmi rychle a jednoduše. Kuskus stačí zalít horkou vodou nebo vývarem a nechat nabobtnat. Poté už jen přidáme vejce, strouhanku, sůl, pažitku a knedlíčky můžeme začít tvarovat. Stejně rychlé jsou i krupicové knedlíčky, na které všechny ingredience jen smícháme. Obě varianty knedlíčků dobře chuťově splynou s každou polévkou. 

Knedlíčky z míchaných vajec

Knedlíčky do polévky z míchaných vajíček jsou jednoduché a rychlé. Zároveň nás překvapí, jak jsou jemné a nadýchané. Na másle s cibulkou připravíme míchaná vejce, která necháme vychladnout. Dále přidáme bylinky, syrové vajíčko a strouhanku. Knedlíčky zavařujeme v polévce nebo v hrnci samostatně. 

Nejoblíbenější polévkové knedlíčky z míchaných vajec si můžete uvařit podle našeho videonávodu, který vás postupem provede krok za krokem. Dobrou chuť. 

Komentáře

Další tipy a triky