Vaječno-žampionové knedlíčky do polévky

MamlajdaD Kuchařka: MamlajdaD

4-6 porcí Polévky 13 názorů

Suroviny

kousek másla pod cibuli
1 střední cibule
4-5 žampionů
1-2 stroužky česneku
usekaná zelená petržel
2 vejce
strouhanka
1 syrové vejce na spojení hmoty
Recept si zatím oblíbilo 5 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Oloupeme česnek a cibuli, tu pokrájíme nadrobno. Žampiony oloupeme, pokrájíme na plátečky, ty pokrájíme na nudličky a nakonec nudličky na hodně drobné kostičky. Čím drobnější, tím lepší (aby se knedlíčky nerozvářely). Posekáme hrstičku petrželky.

  2. Na pánvi na másle osmahneme cibulku, přidáme ty malinké kostičky žampionů, petrželku, sušený česnek, osolíme, opepříme a dusíme na velmi mírném ohni (pokud možno bez podlévání, a když by se muselo podlévat, tak vody jen opravdu po „slzách“, kapičkách).

  3. Na podušené houby nalijeme 2 rozkvedlaná vejce, umícháme míchanici, ale ne moc dotuha, nebojte se, ono se to dovaří v polévce. Vmícháme 1 syrové vejce a přidáme po částech strouhanku, hmotu pořádně vymícháme a děláme knedlíčky. Strouhanky přidáme tolik, aby knedlíčky držely pohromadě, ale hmota by měla být ještě trošku lepkavá. Je dobré si namáčet dlaně. Necháme na talíři nebo na prkénku odpočinout.

  4. Do vroucí polévky zkusíme zavařit 1 knedlíček a pokud se nerozvaří, přidáme je jeden po druhém všechny. Knedlíčky v polévce dost zvětší objem.

Poznámka

Knedlíčky jsem použila do "Slepičí polévky se zeleninou a vaječno-žampiónovými knedlíčky", ale hodí se i do jiných polévek, např. do "Žampiónového krému" a pod.

Inspiroval mne recept od Hella https://www.toprecepty.cz/recept/15565-knedlicky-d..., tímto jí děkuji.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdíleli již 2 kuchaři a kuchařky

Ohodnoťte recept: Vaječno-žampionové knedlíčky do polévky

  • tejaja tejaja(moderátorka)

    MamlajdaD: Ja ďakujem za super recept. :-K;-)

    Odpovědět

  • MamlajdaD MamlajdaD(autorka receptu)

    Tejaja: Terezko, velký dík za vyzkoušení,:-D, je to pro mně pocta, a jsem ráda, že ti chutnalo. A navíc tisíceré díky za ty fotečky, :-K jsou parádní. Mám zase dnes šťastný den, je to jako dárek. A ještě nafocený postup! :-8 Paráda. Moc a moc ti děkuji. :-D :-K

    Odpovědět

  • tejaja tejaja(moderátorka)

    Knedlíčky sú vynikajúce. :yes: Určite ich urobím aj do inej polievky, nielen slepačej. Mám rada malé, pohrala som sa s tým, ale výsledok stál za to.;-)
    So sekaním šampiňónov, cibule a cesnaku problém nebol. Stačili 3 otočenia v mixéri a bolo to. ;-)

    Odpovědět

  • MamlajdaD MamlajdaD(autorka receptu)

    JanaDorazinová: Aha, to tedy byly kusani:-8. No trochu mi bylo divné, že by někdo obětoval na knedlíčky portobello. :-O;-) Ale hlavní věc, že to vyšlo a chutnalo ti. :-D Mně to chutnalo druhý den ještě víc, trochu se to rozleželo a ty chutě se asi víc prolnuly. Moc zdravím! :-8 :-K

    Odpovědět

  • JanaDorazinova JanaDorazinova

    MamlajdaD: neměla jsem portobela, ty bych využila jinak, ale žampiony velké jako dlaň..

    Odpovědět

  • MamlajdaD MamlajdaD(autorka receptu)

    JanaDorazinová: Moc díky za vyzkoušení :-D;-)a ještě víc za tu fotku.:-K<3 Já jsem to sice taky nafotila, ale jen mobilem. Ale někdy to k té tvojí fotce přidám. Jsem opravdu moc ráda, že ti knedlíčky chutnaly. Je to zase trochu jiná chuť, změna, že? Jestli jsi měla ty velké žampiony (ty portobella), tak to si myslím, že je ještě lepší, mají podle mne "houbovější" chuť. ;-):-8 Ještě jednou dík a to převeliký. :yes::-K:-D

    Odpovědět

  • casino casino

    JanaDorazinova:
    Na tu hloupost by sedla známá filmová hláška paní Gumpové, že;-)
    No, mám pochybnost, že taková triviálnost jako je strouhání žampiónu by normálně napadla i vás;-) ale je to rychlejší (jak se táže autorka) nebo to dokonce dalo i méně práce, he? :-8

    Odpovědět

  • JanaDorazinova JanaDorazinova

    Už je to uděláno, už je to hotovo :-D. Takže já jsem si udělala takový mrkvovo-celerový vývar, přidala jsem jeden gelový bujón. No a pak jsem do toho zavařila ty knedlíčky. Jsou skvělé! Měla jsem takové obří žampiony, že bohatě stačily dva;-). Jsem sama ráda, že se mi nerozvařily. Děkuji za recept a přidávám foto ;-)

    Odpovědět

  • JanaDorazinova JanaDorazinova

    MamlajdaD: no, casino má občas i dobré nápady, kdyby jindy neměl jen hloupé komentáře ;-). Ale i tak by mne to napadlo;-)

    Odpovědět

  • MamlajdaD MamlajdaD(autorka receptu)

    JanaDorazinová: Až se ti do něčeho budou hodit, tak zkus. ;-)Takto jak je to popsané jsou dobré a jemně houbové. Příště zkusím přidat víc asi o dva žampióny, nebo sušený houbový prášek, mám ještě svůj. Ale i takhle to bylo dobré. Zkusila bych v létě i z lesních hub, ale sama si je nasbírat nezvládnu a na donášku můžu zapomenout, nikoho tu neznám. :-( Jestli se do těch knedlíčků pustíš, přečti si poznámku od Casino, myslím tu o tom strouhání, zkus, jestli ti to tak půjde rychleji. Díky za přečtení receptu a budu moc ráda, když ho vyzkoušíš.:-D;-) Zdravím a přeju dobrou noc a zítra hezký den! :-8:-K

    Odpovědět

  • JanaDorazinova JanaDorazinova

    Mi se obecně knedlíčky moc nedaří, když nepočítám klasické z jater. Ale koupím žampiony a vyzkouším :-)

    Odpovědět

  • MamlajdaD MamlajdaD(autorka receptu)

    casino: Dík za připomínku. Ono se to taky dá nasekat (po přiměřenou dobu) el. sekáčkem, na nastrouhání byly žampióny tentokrát nějak dost vodnaté. Ale někomu se ta vaše rada třeba bude hodit.
    Ke druhé části: také jsem nemusela podlévat, poznámku jsem napsala spíš pro mladé nezkušené kuchařinky, které by z neznalosti nemusely dostatečně snížit tepotu při dušení. Ale myslím, že když si nezkušená hospodyňka přečte naše poznámky, dá si pozor.:-8. Takže díky. :-)

    Odpovědět

  • casino casino

    ad.1
    Pro podobné účely žampiony strouhám na hrubé slzičce :yes:
    No, dá to sice míň práce, ale zato je to rychlejší ;-)
    ad.2
    Nepodlévám vůbec, když účelem (vedle zintenzivnění chuti) je zbavit houby vody, že :-)

    Odpovědět

Zapomněl/a jsem heslo