Jak zpracovat rakytník řešetlákový. Jeho plody jsou nabité vitamíny
Rakytník řešetlákový je poslední roky hitem zahrádkářů. Jeho plody jsou totiž velmi biologicky cenné. Dozrávají v průběhu září a října podle odrůdy. Jejich sytě oranžová barva zdobí podzimní zahradu. Sběr plodů je poněkud komplikovaný kvůli ostrým trnům. Doporučuje se ustřihnout celou větvičku, dát do mrazáku a plody pak jednoduše sklepnout.
Čím je rakytník léčivý?
Plody rakytníku obsahují mnoho vitaminů a cenných látek, hlavně provitamin A, vitamin C (25 krát víc než pomeranč), D, K, a E, vitaminy skupiny B. Kromě toho rutin, organické kyseliny, cukry, třísloviny, barvivo, silice a další látky.
Jak rakytník zakonzervovat?
Z plodů se vyrábějí kvalitní džusy, sirupy, kompoty, džemy a marmelády. Lze je i sušit. Čerstvé i sušené plody se přidávají do omáček ke zvěřině nebo rožněným masům. Při zpracování a použití v kuchyni je nutné dbát, aby plody nepřišly do styku s kovy. Rakytníková šťáva je výborný prostředek proti únavě.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Fit salát
Přidáno před 6 hodinami
Banánový chlebíček z tvarohového těsta s brusinkami a mandlemi
Přidáno před 11 hodinami
Francouzský toust
Přidáno před 17 hodinami
Batátovo dýňová polévka bez mléka
Přidáno před 18 hodinami
Hovězí rolky ve slanině od Denisky
Přidáno 23. 4. 2024 13:54
Pudinkový pohár s ovocem
Přidáno 23. 4. 2024 13:16
Přečtěte si Zobrazit více
Hitem internetu se staly jednoduché bramborové muffiny: Jsou úplně bez mouky a chutnají jako skvělá pizza
Peanut punch: Mléčný arašídový koktejl je oblíbené afrodiziakum na Jamajce, připravit ho můžete i doma jen ze dvou ingrediencí
Jak zpracovat rebarboru. Využití je všestranné, hodí se na limonádu, marmeládu i koláč
Komentáře