Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak zpracovat rakytník řešetlákový. Jeho plody jsou nabité vitamíny
Zdroj: Pixabay

Rakytník řešetlákový je poslední roky hitem zahrádkářů. Jeho plody jsou totiž velmi biologicky cenné. Dozrávají v průběhu září a října podle odrůdy. Jejich sytě oranžová barva zdobí podzimní zahradu. Sběr plodů je poněkud komplikovaný kvůli ostrým trnům. Doporučuje se ustřihnout celou větvičku, dát do mrazáku a plody pak jednoduše sklepnout.

Čím je rakytník léčivý?

Plody rakytníku obsahují mnoho vitaminů a cenných látek, hlavně provitamin A, vitamin C (25 krát víc než pomeranč), D, K, a E, vitaminy skupiny B. Kromě toho rutin, organické kyseliny, cukry, třísloviny, barvivo, silice a další látky.

 
Léčebné účinky má kromě plodů i rakytníkový olej, který se používá k léčbě žaludečních a dvanáctníkových vředů, příznivě působí na léčení některých kožních chorob a spálenin. Plody mají vliv na peristaltiku střev a ochranné bakteriostatické účinky.

Jak rakytník zakonzervovat?

Z plodů se vyrábějí kvalitní džusy, sirupy, kompoty, džemy a marmelády. Lze je i sušit. Čerstvé i sušené plody se přidávají do omáček ke zvěřině nebo rožněným masům. Při zpracování a použití v kuchyni je nutné dbát, aby plody nepřišly do styku s kovy. Rakytníková šťáva je výborný prostředek proti únavě.

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více