Rychlé saláty jako hlavní chod uspoří čas vaření, příjemně zasytí, ale nezatíží zažívání
Salát k obědu nebo večeři je skvělou odlehčenou variantou teplého jídla. Může obsahovat všechny důležité výživové složky, lze do něho zpracovat zbytek masa nebo zeleniny z chladničky, navíc obvykle vypadá barevně lákavě a je chutnou součástí jídelníčku.
Saláty nemusí být jen zeleninové, oblíbené jsou také ty, které obsahují jako sytivou složku např. maso, obilniny, těstoviny, luštěniny nebo dokonce křupavé pečivo. V létě si dáme chladný salát nebo podávaný v pokojové teplotě, v chladnu možná raději vybereme některý teplý.

Saláty
Jakmile se na trzích začne objevovat čerstvá zelenina, mnozí se snaží odlehčit jídelníček právě pomocí salátů. Mohou sloužit jako hlavní chod, předkrm nebo příloha. Pokud ho připravujete jako hlavní… Podívejte se na všechny saláty.
Bramborové saláty
Někdo si představí jen klasický bramborový salát k řízku, ale chuťově neutrální brambory mohou být hlavní složkou i opravdu zajímavých salátů. Základem jsou vařené (vyzkoušejte i pečené) brambory pevnější konzistence typu A. Oloupané a nakrájené na plátky nebo kostky je doplníme tepelně upraveným masem, houbami, rybami a zeleninou, spojíme je zálivkou z majonézy, kysané smetany, jogurtu nebo jen oleje a octa.
Luštěninové saláty
Vařené luštěniny zasytí a mají výrazné zdravotní benefity. Ať už do salátu přidáme čočku, fazole, hrách, boby nebo cizrnu, každý takový salát bude zajímavý vzhledově i chuťově. Pro urychlení přípravy je výhodné použít konzervované luštěniny nebo uvařit luštěnin větší množství a v krabičkách je zamrazit na příště. Příprava salátu je pak opravdu záležitost chvilky.
Masové saláty
Do těchto oblíbených salátů využíváme často zbytek vařeného, pečeného nebo grilovaného masa z předešlého vaření. Také různé masové nebo rybí konzervy přípravu salátu urychlí. Maso často doplňujeme bramborami, těstovinami, obilninami a zeleninou.
Ovocné saláty
Ovocné saláty mohou být sladkou pochoutkou pro děti, ale i zajímavým překvapením pro dospělé, pokud ovoce doplníme surovinou typickou pro slanou kuchyni, masem, sýrem, zeleninou, případně salát např. opepříme. Mezi ovoce patří i avokádo, které otvírá další velké množství receptů.
Svačinové saláty
Mezi svačinové řadíme mnohé saláty, které známe z lahůdkářství, ale připravené doma jsou nejlepší. Doma si lépe pohlídáme kvalitu surovin i jejich zpracování. Obvykle obsahují majonézu, ale není to podmínka. Ostatně místo majonézy můžeme použít zdravější varianty nebo ji alespoň odlehčit.
Těstovinové saláty
Vařené těstoviny jsou vděčnou a sytivou surovinou také pro výrobu salátů. Doplněné uzeninou, masem, sýrem a zeleninou, spojené olejovou, jogurtovou nebo majonézovou zálivkou se stávají plnohodnotným pokrmem a také vhodnou svačinou na výlet či do školy. V chladném období uvítáme i teplé těstovinové saláty.
Zeleninové saláty
I mnohé zeleninové saláty známe v teplé variantě. V teplém počasí ale určitě osvěží zeleninový salát studený, někdy dokonce chlazený. Všichni asi známe caprese, šopský nebo tzatziky. Zeleninové saláty jsou vesměs lehké, variabilní a snadno stravitelné. Pro větší sytivost zeleninu kombinujeme se sýrem, s masem, uzeninami, obilninami apod. Zálivky raději volíme lehké, s olejem nebo mléčným výrobkem místo majonézy. Studené saláty stačí pokapat kvalitním panenským olejem. Doporučit můžeme kromě olivového i oleje ořechové, dýňové, lněné, řepkové nebo makové.
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Komentáře