Tradiční vánočky můžeme upéct i na Štědrý den: Na kynutí těsta čekat nemusíme
Vánočky - štědrovky jsou tradičním vánočním pečivem z kynutého, nekynutého nebo tvarohového těsta, které je spletené z mnoha pramenů. Vánočky voní máslem, cukrem, vanilkou, muškátovým oříškem a mandlemi.
Prameny vánočky symbolizují Ježíška zavinutého v plenkách a mají další hluboký význam. Tradiční vánočka má devět pramenů. Čtyři spodní se jmenují podle živlů - Země, Voda, Vzduch a Oheň. Tři prameny ve střední části označují lidské vlastnosti - Rozum, Vůli a Cit. Poslední dva prameny představují nejvyšší lidské hodnoty - Lásku a Vědění.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Co obsahuje nejlepší vánočka
Ingredience se mohou lišit podle konkrétního receptu:
- Kvalitní polohrubá mouka, kterou může částečně nahradit i mouka hladká, špaldová nebo bezlepková.
- Moučkový, popřípadě krupicový cukr nebo sladidla pro diabetiky. Používá se i k přípravě kvásku nebo omládku.
- Čerstvé máslo, máslová Hera, Zlatá Haná a jiné tuky k pečení. Pokud to bude možné, dáme přednost máslu.
- Čerstvé droždí a mléko, které ohřejeme tak, aby bylo vlažné a podpořilo tak spolu s cukrem růst kvasinek v těstě.
- Žloutky nebo celá vejce, která ovlivní barvu, ale i soudržnost těsta. U celých vajec musíme ubrat množství mléka na polovinu.
- Vanilkový cukr, citronová kůra, muškátový oříšek, rozinky v rumu, mandle.
Z jakých těst připravit vánočky
Máme na výběr z několika druhů těst - některé jsou jednoduché, jiné náročné:
- Vánočka z kynutého těsta je tradiční klasika - jemná, vláčná a nadýchaná.
- Vánočka z nekynutého těsta má sušší konzistenci, kterou zjemníme tvarohem.
- Vánočka z tvarohového těsta je vláčná, nadýchaná a svěže chutná i voní.
- Vánočka ze šlehačkového těsta má příjemně jemnou smetanovou chuť.
- Vánočka z bezlepkové mouky je téměř k nerozeznání od vánočky z bílé mouky.
- Vánočka ze špaldové mouky má jemně oříškovou chuť a příjemnou barvu.
- Vánočka z celozrnné mouky je mnohem zdravější variantou sladkého pečiva.
Sladké drobečky
Těsto můžeme zpracovat ručně, pomocí robota nebo domácí pekárny, což nám ušetří spoustu práce. Některé vánočky se dají upéct ve formě a to dokonce i z piškotového těsta - tvar vánočky je důležitý, druh těsta se může lišit. Šikovná kuchařka umí splést všechny prameny těsta najednou, čímž zabrání rozjetí vánočky.
Vánoce a vánoční cukroví
Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vánočka a vůně domácího cukroví.
Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví, jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.
Mohlo by vás zajímat:
Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčky | Kokosky | Vosí hnízda | Vaječný likér
Kapr a další tradiční pokrmy
Kromě sladkého je pro Vánoce typická řada dalších tradičních receptů. Samozřejmě nesmí chybět kapr s bramborovým salátem a rybí polévka.
Mohlo by vás zajímat:
Řízek z kapra | Bramborový salát | Rybí polévka | Houbový kuba
Komentáře (1)