Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Vánočky - štědrovky jsou tradičním vánočním pečivem z kynutého, nekynutého nebo tvarohového těsta, které je spletené z mnoha pramenů. Vánočky voní máslem, cukrem, vanilkou, muškátovým oříškem a mandlemi.

Prameny vánočky symbolizují Ježíška zavinutého v plenkách a mají další hluboký význam. Tradiční vánočka má devět pramenů. Čtyři spodní se jmenují podle živlů - Země, Voda, Vzduch a Oheň. Tři prameny ve střední části označují lidské vlastnosti - Rozum, Vůli a Cit. Poslední dva prameny představují nejvyšší lidské hodnoty - Lásku a Vědění.

Co obsahuje nejlepší vánočka

Ingredience se mohou lišit podle konkrétního receptu:

  • Kvalitní polohrubá mouka, kterou může částečně nahradit i mouka hladká, špaldová nebo bezlepková.
  • Moučkový, popřípadě krupicový cukr nebo sladidla pro diabetiky. Používá se i k přípravě kvásku nebo omládku.
  • Čerstvé máslo, máslová Hera, Zlatá Haná a jiné tuky k pečení. Pokud to bude možné, dáme přednost máslu.
  • Čerstvé droždí a mléko, které ohřejeme tak, aby bylo vlažné a podpořilo tak spolu s cukrem růst kvasinek v těstě.
  • Žloutky nebo celá vejce, která ovlivní barvu, ale i soudržnost těsta. U celých vajec musíme ubrat množství mléka na polovinu.
  • Vanilkový cukr, citronová kůra, muškátový oříšek, rozinky v rumu, mandle.

Z jakých těst připravit vánočky

Máme na výběr z několika druhů těst - některé jsou jednoduché, jiné náročné:

I kynutá vánočka může být snadná, pokud ji nebudeme zaplétat, ale vložíme těsto do vánočkové formy. Na přípravu vánočky na přání, která se vždy povede, se  podívejte ve videu a hned si můžete recept vyzkoušet:

Sladké drobečky

Těsto můžeme zpracovat ručně, pomocí robota nebo domácí pekárny, což nám ušetří spoustu práce. Některé vánočky se dají upéct ve formě a to dokonce i z piškotového těsta - tvar vánočky je důležitý, druh těsta se může lišit. Šikovná kuchařka umí splést všechny prameny těsta najednou, čímž zabrání rozjetí vánočky.

Vánoce a vánoční cukroví

Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vánočkavůně domácího cukroví

Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví,  jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.

Mohlo by vás zajímat:

Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčkyKokosky | Vosí hnízda | Vaječný likér

Kapr a další tradiční pokrmy

Kromě sladkého je pro Vánoce typická řada dalších tradičních receptů. Samozřejmě nesmí chybět kapr s bramborovým salátem a rybí polévka.

Mohlo by vás zajímat:

Řízek z kapra | Bramborový salát | Rybí polévka | Houbový kuba

Komentáře (1)

Bylo by dobré připomenout, že kynuté těsto ze špaldové mouky mnohem hůře kyne, není ale dobré zvyšovat váhu droždí. Prostě to nebude tolik nadýchané těsto.

Další tipy a triky