Jak skladovat a zpracovat višně. K čemu se nejvíce hodí
Višně u nás v přírodě potkáte jako zplanělé druhy. Z kulturních odrůd se pěstují a prodávají hlavně tzv. kyselky. Od pěstování sladkovišní se upouští z důvodu nižší výnosnosti. Kvetou později než třešně, takže mívají jistější úrodu. Dozrávají v červenci.
Višně obsahují mnoho ovocných kyselin, vitaminy skupiny B, provitamin A a menší množství vitaminu C. Obsahují také množství minerálů (draslík, vápník, hořčík, železo, fosfor), menší množství pektinu.
.
Ke konzervaci jsou vhodnější než třešně
Skladovat můžeme oschlé plody se stopkou v chladné místnosti asi týden. Višně jsou pro výraznější chuť vhodnější ke konzervaci než třešně. Využíváme je k výrobě šťáv, sirupů, vín, likérů, kompotů nebo džemů. Čerstvé plody se uplatní v kuchyni podobně jako třešně, můžeme je i sušit. Višňový džus poněkud snižuje horečku. Odpeckované plody můžeme i mrazit v cukrovém sirupu.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Fit salát
Přidáno před 11 hodinami
Banánový chlebíček z tvarohového těsta s brusinkami a mandlemi
Přidáno před 16 hodinami
Francouzský toust
Přidáno před 22 hodinami
Batátovo dýňová polévka bez mléka
Přidáno před 23 hodinami
Hovězí rolky ve slanině od Denisky
Přidáno 23. 4. 2024 13:54
Pudinkový pohár s ovocem
Přidáno 23. 4. 2024 13:16
Komentáře