Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Záviny se připravují z různých těst, ty nejoblíbenější jsou z listového, kynutého, taženého nebo křehkého těsta. Plní se především sladkými náplněmi, ale mohou být také slané. Do našeho výběru jsme zařadili ty nejoblíbenější recepty z našeho receptáře, většinou doplněné natočeným postupem.

Záviny jsou jedny z nejoblíbenějších moučníků, které v nás vyvolávají příjemné pocity a vzpomínky na pohodové chvíle z našeho dětství. Pod názvem závin si každý z nás představujeme trochu jinou variantu této dobroty, ale jablečná náplň se skořicí a rozinkami nebo ořechy je v našich představách nejčastěji.

1/20

    1 z 20

    Křehký jablečný závin

    Křehký jablečný závin Video

    Pro změnu vyzkoušejte listové těsto nahradit křehkou variantou z receptu podle našich babiček. Na těsto vám bude stačit jen hladká mouka, žloutky, máslo a studená voda. Náplň připravte jako obvykle z nastrouhaných jablek, které řádně ochutíte. Na plechu záviny propíchejte vidličkou a potřete rozšlehaným vajíčkem.

    2 z 20

    Kynutý makový závin

    Kynutý makový závin Video

    Báječný kynutý závin s makovou nádivkou chutná luxusně, zvlášť když do něj přidáte ještě rozinky. Náplň je potřeba dopředu uvařit a těsto nechat dobře vykynout. Povrch závinu nastřihněte nebo nařízněte a potřete máslem nebo rozšlehaným vajíčkem.

    3 z 20

    Jablkový závin z listového těsta

    Jablkový závin z listového těsta Video

    Chlazené listové těsto je tím, po čem nejčastěji sáhnou nejen začínající hospodyňky, ale všichni, kdo nemají času nazbyt a potřebují mít jistotu, že se moučník určitě povede. Pokud jsou jablka šťavnatá, pro jistotu poprašte těsto strouhankou nebo strouhaným kokosem do kterých se šťáva dobře vsákne.

    4 z 20

    Jablkový závin (štrúdl) z jogurtového těsta

    Jablkový závin (štrúdl) z jogurtového těsta Video

    Jogurtové těsto je také zárukou jistoty. Jednoduché těsto lze hned po zpracování použít k rozválení a plnění. Výhodou je nižší tučnost těsta než např. u těsta listového. Hotový závin je příjemně vláčný a výborně chutná s jablky a rozinkami, stejně jako většina závinů.

    6 z 20

    Kynutý tvarohový závin

    Kynutý tvarohový závin Video

    Záviny z kynutého těsta jsou pracnější a hlavně těsto potřebuje čas na vykynutí, takže rozhodně se nejedná o moučník pro spěchající hospodyňky. Přesto výsledek je velmi dobrý, zvlášť tvarohová náplň dodá závinu příjemnou vláčnost a jemnost, vanilkový cukr se postará o příjemné aroma. 

    8 z 20

    Slaný závin ála Pizza

    Slaný závin ála Pizza Video

    I tento závin je příkladem geniální univerzálnosti listového těsta, které se dá opravdu využít na leccos, co potěší všechny mlsné jazýčky. Podle našeho receptu závinu dodáte chuť pizzy a návštěva, která si na něm bude pochutnávat, určitě bude spokojená.

    9 z 20

    Makový závin de luxe

    Makový závin de luxe

    Luxusní makový závin je krásně nadýchaný díky využití kynutého těsta. Výborně se hodí k snídani i na pohoštění návštěvy. Maková náplň představuje skvělou možnost využití těchto zdraví prospěšných semínek s výtečnou chutí.

    10 z 20

    Jablkový závin z tvarohového těsta

    Jablkový závin z tvarohového těsta

    Další zajímavou možností, jak připravit závin, je vypracovat tvarohové těsto s trochou kypřicího prášku. K jablkům se velmi dobře hodí skořice, bez ní by záviny nebyly to pravé. Cukru stačí méně, o sladkost se postarají sladká jablka a rozinky.

    11 z 20

    Nekynutý makový závin z mála surovin

    Nekynutý makový závin z mála surovin Video

    Méně obvyklé těsto připravíte z pomazánkového másla, hladké mouky a žloutku. Nezapomeňte přidat ještě špetku soli. Náplň je v tomto případě z mletého máku a menšího množství povidel, výjimečnou chuť jí dodá přidané menší množství strouhané čokolády.

    12 z 20

    Závin z jogurtového těsta

    Závin z jogurtového těsta Video

    Do jogurtového těsta budete potřebovat samozřejmě jogurt, ale můžete místo něj použít také zakysanou smetanu. Výsledek bude pokaždé skvělý. Náplň záleží zcela na vašich možnostech. Určitě se bude hodit kromě nastrouhaných jablek také náplň ořechová, maková i tvarohová.

    13 z 20

    Jablkový závin pro chlapy

    Jablkový závin pro chlapy

    Jednoduchý jablkový závin z jogurtového těsta (z hladké mouky, bílého jogurtu a Hery) potěší všechny z rodiny. K plnění využijeme klasicky jablka, skořici, rozinky a ořechy. Příjemnou chuť závinu dává i vanilkový cukr. Příprava je rychlá, proto ji zvládnou i začínající kuchtíci.

    14 z 20

    Závin s ořechovou nádivkou

    Závin s ořechovou nádivkou

    Závin z listového těsta nemusí být pokaždé jen s jablky. Podle tohoto receptu do něj připravíte nádivku z vlašských ořechů, které osvěží nastrouhaná citronová kůra. Listové těsto je zárukou jednoduché a rychlé přípravy. 

    16 z 20

    Jablečný štrúdl z domácího těsta

    Jablečný štrúdl z domácího těsta Video

    Těsto podle dalšího receptu obsahuje jen málo ingrediencí a pouze minimum tuku. Závin je naplněný strouhanými jablky a dalšími surovinami. Cukru do náplně nemusí být mnoho, záleží vždy na sladkosti jablek i na tom, jestli jsou v závinu také rozinky.

    17 z 20

    Štrúdl z tvarohového těsta

    Štrúdl z tvarohového těsta Video

    Tvarohové těsto se připravuje ze stejných váhových dílů tří surovin. Potřebujete polohrubou mouku, máslo nebo Heru, měkký tvaroh a špetku soli. Vypracované těsto nechte přes noc v ledničce odpočinout a pak s ním již pracujte jako obvykle.

    18 z 20

    Tažený štrúdl

    Tažený štrúdl Video

    Báječný tažený štrúdl uměly perfektně naše babičky. Těsto je poměrně levné, přesto chuťově vynikající. Přidejte do něj také trochu octa. Těsto musí v teple odpočinout a pak ho můžete dotenka vyválet nebo vytáhnout. Po naplnění štrúdly upečte pěkně dozlatova.

    19 z 20

    Nejlepší dřevěnický štrúdl

    Nejlepší dřevěnický štrúdl Video

    Dřevěnický štrúdl upečete ze smetanového těsta a také másla. Základem je samozřejmě hladká mouka a přidejte k ní také žloutek. Vyválené těsto naplňte a zaviňte jen jako jednu vrstvu. Štrúdl je ve výsledku velmi nízký a výtečně chutná ještě teplý s vanilkovou zmrzlinou.

    20 z 20

    Štrúdl na slano

    Štrúdl na slano Video

    Poslední závin představuje slanou variantu, jedná se opět o listové těsto, které po rozválení ochutíte kečupem a pokryjete plátky šunky a sýra. Po stočení nohavice potřete osoleným prošlehaným vajíčkem a posypte kmínem, poté upečte pěkně dozlatova.

1/20

Komentáře

Další tipy a triky

Naposledy jste si prohlédli