Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Skvělé cukroví lze vyčarovat i s pár surovin.
Zdroj: Toprecepty.cz

Takzvaně suché cukroví je oblíbenou součástí vánočního pečení. Nejde však pouze o populární vanilkové rohlíčky nebo linecké, ale také o další druhy, které chutnají skvěle. Nabízíme vám několik tipů, jakými sladkostmi ozvláštnit sváteční stůl.

Snadno a rychle

Přípravy suchého cukroví obvykle začínají již několik týdnů před Vánoci, aby byl dostatek času na jeho křehnutí a zintenzivnění chutí. I když ovšem začnete až nyní, všechno stihnete, navíc, když použijete snadné a rychlé recepty, můžete mít během jednoho dne upečeno hned několik druhů. Nabízíme čtyři inspirace, jak ozvláštnit svoji klasickou nabídku cukroví.

Tatrankové pracny

Výtečné cukroví z oblíbených sušenek si zamilujete. Připravte si: 4 tatranky, 120 g prosáté hladké mouky, 1 vejce, 250 g másla a cukr podle chuti.

Příprava zabere jen pár minut: Jako první krok nastrouhejte tatranky, přidejte mouku a dále cukr podle chuti. Do směsi rozklepněte jedno vejce. Postupně přimíchejte povolené máslo a míchejte, dokud nevznikne jednolité těsto.

Nechte ho odpočinout v lednici, aby ztuhlo a lépe se s ním pracovalo. Poté trhejte kousky těsta a vykládejte jimi formičky, plňte asi do 2/3. Pracny pečte v troubě předehřáté na 190 stupňů asi 8 minut. Po upečení pracny ihned vyklopte z formiček a ještě vlahé obalte ve směsi moučkového a vanilkového cukru, přesně tak, jak jste zvyklí u rohlíčků.

Hrnečkové kokosky

Obliba hrnečkových receptů neustále stoupá. Pokud si k tomu přidáte fakt, že na výrobu těchto kokosek použijete pouze tři ingredience, je zřejmé, že není čas váhat a recept vyzkoušet. Budete potřebovat: 2 bílky, 1/2 hrnku moučkového cukru a 1 hrnek strouhaného kokosu.

Přípravu zvládne i nezkušený kuchař: V čisté a suché míse vyšlehejte bílky do pevného sněhu. Postupně přidávejte polovinu hrnku moučkového cukru, neustále šlehejte, dokud není sníh opět pevný. Poté přidejte zbytek cukru a postupně vmíchejte kokos, dokud nevznikne pevná hmota. Pokud je hmota řídká, nezbývá nic jiného, než si všechno zopakovat od začátku. Pomocí dvou lžic tvarujte z kokosové hmoty malé noky, které pokládejte na plech vyložený pečicím papírem. Pečte v troubě předehřáté na 160 stupňů, dokud kokosky nezískají lehce zlatavou barvu. Často je kontrolujte, aby nedošlo k jejich přepečení. Hotové cukroví nechte vychladnout.

Vlašské pusinky

Pokud preferujete cukroví s vlašskými ořechy, jsou ideální volbou vlašské pusinky. Lákavý název přesně „sedí“ na skvělou chuť, kterou cukroví nabízí. Na jeho přípravu budete potřebovat: 200 g namletých ořechů (ideálně vlašských), 3 bílky, 200 g moučkového cukru, 1 balení vanilkového cukru, 100 g bílé čokolády a trochu soli.

Postup zvládne každý: Z bílků a trochy soli ušlehejte pevný sníh. Postupně do něj přidejte moučkový i vanilkový cukr. Najemno nastrouhejte bílou čokoládu a smíchejte ji s ořechy. Vzniklou směs opatrně vmíchejte do sněhu.

Na plech vyložený pečicím papírem pomocí větší lžíce tvořte kopečky, které lehce přimáčkněte polovičkami jader vlašských ořechů. Pusinky pečte v troubě předehřáté na 160 stupňů dozlatova, zhruba 20 minut. Po upečení nechte cukroví důkladně vychladnout.

Náš tip: Vyzkoušejte podle našeho videoreceptu vytvořit také ořechové vosí úly, jsou jedinečné:

Vánoce a vánoční cukroví

Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví

Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví,  jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.

Mohlo by vás zajímat:

Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčkyKokosky | Vosí hnízda

 

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více