Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

12 nejoblíbenějších omáček: Dáte přednost hříbkové s těstovinami nebo klasické svíčkové?
Zdroj: Toprecepty, mika59

Jestli se o nějakém národě právem říká, že je omáčkový a knedlíkový, pak jsme to právě my. Pokud s ochlazením počasí taky dostáváte chuť na trochu vydatnější jídla, nechte se inspirovat naším přehledem nejoblíbenějších omáček.

Jemné bílé

Bílé se těmto omáčkám říká nejen kvůli světlé, skoro bílé barvě, ale také kvůli zpravidla mléčnému či smetanovému základu. Mezi nejznámější z bílých omáček patří francouzská bešamelová, o které jsme podrobněji psali v našem článku minule. Bešamelová omáčka má jemnou chuť a sametově hedvábnou konzistenci a dá se různě dochutit. Mezi další bílé omáčky patří třeba sýrová, koprová nebo česneková. Vyberte si, která je vaší chuti nejbližší:

Fenomén svíčková

Ani nemusíte hádat, která ze všech omáček, jež u nás vaříme, je naprosto nejoblíbenější. Ano, je to svíčková. S hovězím masem, knedlíkem, citronem a brusinkami patří mezi kulinární klenoty českých domácností a restaurací. Neexistuje na ni jeden jediný zaručený recept. Svíčkovou si každá rodina dělá podle sebe. Výsledná chuť má být sladko-slano-kyselá, ale přesně tak, jak to chutná vám. Svíčková na smetaně je pracnější pokrm, ale na druhé straně, pokud se ji jednou naučíte dělat, pak už máte vystaráno a zvládnete ji klidně každou druhou neděli. Maso je tradičně hovězí, ale klidně použijte i zvěřinu. Zkuste to podle našich receptů:

Sezonní

Do této kategorie můžeme zařadit jak koprovku, tak rajskou či hříbkovou omáčku. Přestože všechny tři lze vařit celoročně, dáváme jim logicky předost právě v době, kdy jsou k mání čerstvé suroviny, ze kterých se tyto omáčky připravují. Jestli tedy máte zrovna dost hub, asi sáhnete právě po houbovce, pokud se vám urodilo hodně rajčat, uděláte omáčku právě z nich, respektive třeba z domácího rajského protlaku. A když jsme u té sezony, už jste ochutnali omáčku dýňovou nebo cuketovou?

Výrazné

Tyhle omáčky nemusejí „vonět“ každému. Ale přesto jsou u nás hodně oblíbené. Ať jde o znojemskou s okurkou, ostřejší křenovou nebo cibulovo-hořčičnou, své fanoušky si jistě najdou. Ostatně, jíst celý život jen svíčkovou by přece byla nuda. Tak se někdy odvažte a ochutnejte něco jiného, na co vás třeba doposud nikdo nenalákal:

A pokud si chcete rozmyslet, co podávat k omáčkám, připravili jsme pro vás velký knedlíkový rozcestník. Najdete v něm jak klasické kynuté houskové knedlíky, tak knedlíky bramborové či speciální.

Velká knedlíková hitparáda vás čeká zde ➔

 

 

 

 

Recepty k tomuto článku