Poznejte slavný falafel: Malé smažené kuličky z Egypta si můžete připravit i doma
11. 6. 2021 Vaření
Zvažujete, že si dáte pár dní bez masa, anebo rádi ochutnáváte pokrmy cizích zemí? V obou případech stojí za to naučit se dělat falafel. Fritované vegetariánské kuličky jsou tak dobré, že ani nepoznáte, že v nich maso není.
Původ falafelu
Falafel jsou malé smažené kuličky velikosti asi pingpongového míčku, které se dělají z okořeněné cizrny, případně z fazolí fava, a společně s pastou tahini se nejčastěji servírují se zeleninou v placce pita. Tohle jídlo je nesmírně oblíbené v mnoha arabských zemích a v Izraeli, kde se považuje za něco jako národní pokrm. Přesný původ jídla není znám, ale má se za to, že pokrm vznikl nejspíše v Egyptě, asi pod vlivem podobných indických jídel. Jak ovšem uvádí historický časopis History Today, stejně tak si autorství receptu nárokují Izrael či Palestina, proto se pravdy asi už nedopátráme. Jisté však je, že ať tohle jídlo vymyslel kdokoliv, postupně se falafel stal populárním na celém světě a to dokonce až tak, že řetězec rychlého občerstvení McDonald's podával po určitou dobu jídlo s názvem „McFalafel“ ve svém snídaňovém menu po celém Egyptě. Zpočátku byly jeho hlavní složkou fazole fava, jež se ve velkém množství pěstovaly v egyptské Alexandrii, a které se za vlády dynastie Muhammada Alího staly základem egyptské stravy. Zřejmě právě z fazolí fava (fūl) pochází název falafel, jenž dnes podle The Oxford Companion to Food znamená „malý kousek jídla“.
Mohlo by vás zajímat
Z čeho se dělá
Základem pro výrobu falafelu jsou buď pomletá cizrna, nebo fazole fava, nebo mix obojího. K tomu se přidávají cibule, česnek, petrželka, římský kmín, sůl, pepř, koriandr, kardamom a případně i hladká mouka a sezamová semínka. Z této hmoty se tvarují kuličky, které se smaží v rozehřátém oleji a následně se podávají buď na talíři, nebo v pita chlebu s jogurtovou omáčkou, sezamovou pastou tahini a čerstvou zeleninou. V Egyptě, tedy nejpravděpodobnějším místě původu, se falafel připravuje připravuje z fazolí fava, a naopak v Levantě, tedy v celé oblasti Východního Středomoří od Izraele přes Palestinu, Libanon, Jordánsko až po Sýrii, je základem tohoto pokrmu cizrna.
Mohlo by vás zajímat
Každopádně to, co dělá malé kuličky tak oblíbenými, je ale hlavně směs koření a způsob úpravy. Jakkoli se zdá být smažení něčím triviálním, falefel se musí umět usmažit. Připravuje se totiž tradičně z nevařené, pouze namočené cizrny, a proto je potřeba, aby se kulička prosmažila celá, ale zároveň se nesmí na povrchu spálit. Olej by tedy měl být při smažení zahřátý na 180°C a kuličky velikosti vlašáku se v něm pak postupně smaží asi 4 minuty. Olejem se nesmí šetřit, naopak, měl by v rendlíku dosahovat výšky 7 cm, aby v něm kuličky mohly dobře plavat a smažily se ze všech stran. Hotový osmažený falafel odložte do cedníku vyloženého papírovými utěrkami a po okapání ihned podávejte. Chcete-li si práci usnadnit, udělejte falafel klidně z cizrny konzervované, jen do směsi přidejte typické arabské koření, ať jídlo chutná, jak má.
Témata
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Matcha Tea
Matcha Tea je druh zeleného čaje, který pochází z Japonska, a má blahodárné účinky pro lidské zdraví. Na Dálném východě je tento elixír užíván více… Číst více
Jak skladovat a zpracovat meruňky? Máme pro vás osvědčené tipy
Meruňkám se daří ve vinorodých oblastech. Jsou náročnější na podmínky a prostředí než broskvoně. U nás se pěstují plstnaté druhy, které jsou… Číst více
Jak zpracovat jeřabiny a arónie. Hodí se hlavně ke zvěřině a hovězímu masu
Jeřabiny ke konzumaci dělíme na jeřáb sladkoplodý a černoplodý (aronie). Jeřáb sladkoplodý má oranžovočervené kulaté plody, aronie je temně modrá až… Číst více
15 receptů na bramborové moučníky: Brambory jim dodají vláčnost a kyprost
Do těst na více či méně známé moučníky se brambory přidávají již uvařené. Důležité však je, aby byly řádně vychladlé, proto je nejlepší brambory… Číst více
18 receptů na sladké obědy: Vzpomínky na prázdniny u babičky ožijí u vašeho stolu
Máte po krk neustále se opakujících slaných obědů? Vybočte ze zažitého kolotoče a dopřejte si pro změnu sladký oběd, kterým překvapíte dospělé a… Číst více
Teplé nápoje pro chladné dny. Recepty nejen na zahřátí
Jakmile klesnou teploty a nastanou chladné večery i dny, balíme se do teplejších svršků a máme chuť na teplé nápoje, které nás zahřejí. Můžeme se… Číst více
Máta má kromě příjemné vůně a chuti také mnoho příznivých účinků na naše zdraví. Poradíme, jak ji sbírat a využít
V zahradě je máta téměř plevel, doporučuje se pěstovat ji v kontejnerech, aby se zabránilo invazi do ostatních záhonů. Zahání mšice, myši, mravence a… Číst více
16 receptů na oblíbené sladké obědy, večeře a moučníky z brambor
Naše babičky říkaly, že když doma nic není, brambory, mouka a vejce jsou vždy. Z této trojice lze připravit mnoho pokrmů, které nasytí celou rodinu.… Číst více
Zahřejte se domácím pečeným čajem! Tady jsou 4 skvělé recepty, které musíte zkusit
Pečený čaj je čím dál populárnější lahůdka, která… Číst více