Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Holka u plotny radí: Jak udělat skvělou, sametovou kaši (nejen) z brambor
Zdroj: Toprecepty, mika59

Bramborová kaše neboli bramborové pyré patří k nejoblíbenějším přílohám. Ovšem brambory ani zdaleka nejsou jediná zelenina, z níž lze tuhle lahůdku uvařit. Jak udělat pyré z jiné zeleniny nám dnes poradí foodblogerka Šárka Adámková známá jako Holka u plotny.

Tak trochu lepší kaše 

Pyré je podle Larousse Gastronomique kulinární výraz pro jemně zpracovanou hmotu, která vznikla šleháním, mixováním, drcením, šťoucháním nebo pasírováním. Slovo pyré pochází z francouzského purée, což ve starofrancouzštině znamenalo pročištěné nebo rafinované. I když jako pyré můžeme označovat mnoho jídel od hustších polévek přes různé sladké i slané kaše až právě ke slaným zeleninovým či luštěninovým přílohám, dnes zůstaneme jen u různých zeleninových variací na bramborovou kaši. Byť už jen ta samotná může být připravena v mnoha variantách. „Když máte dobré brambory, stačí je uvařit v osolené vodě s kmínem, přidat jen teplé mléko a studené máslo a malý zázrak je na světě. Já ale kaši někdy ráda dochucuji na másle podušeným česnekem nebo špetkou nastrouhaného muškátové oříšku. Případně místo mléka používám smetanu,“ říká Šárka Adámková, foodblogerka a zakladatelka facebookové skupiny Skromné vaření a pečení pro každého. Zároveň dodává, že brambory lze vařit už rovnou v zeleninovém nebo masovém vývaru, čímž získají plnější chuť.

Správná dvojka

Neumíte si zatím představit místo bramborové kaše třeba pastinákovou? Tak jen přidejte k uvařeným bramborám trochu jiné zeleniny. „Velkou parádu udělá třeba na másle podušená mrkev. Je potřeba ji připravit zvlášť, pak rozmixovat a vešlehat do již hotové bramborové kaše,“ říká Holka u plotny. Podobně se k bramborám hodí i vařený květák nebo pečená dýně. „Já si vždycky nakrájím dýni Hokkaidó, osolím ji, zakápnu olivovým olejem, přidám rozmarýn a česnek a upeču v troubě. Potom rozmarýn odstraním, dýni rozmixuji a vešlehám do kaše,“ vysvětluje Adámková a dodává, že je vlastně i lepší nechat brambory jako základ. Mají totiž hodně škrobu a kaše díky nim bude hustší, krémovější a kompaktnější. K bramborovému základu můžete přimíchat veškerou kořenovou zeleninu, klidně zkuste i víc druhů. Pozor je potřeba dát jen na to, abyste před vařením odstranili slupky a tuhé části. A taky nikdy nemixujte brambory. Ty je potřeba pouze propasírovat, vyšlehat nebo rozšťouchat. Mixovat můžete všechny ostatní druhy zeleniny, ale brambory kvůli obsahu škrobu ne. Kaše by byla mazlavá a lepivá.

Pyré bez brambor

Kaše bez brambor pro vás bude možná něco nového, ale rozhodně to stojí za vyzkoušení. „Ve své kuchyni jsem začínala s dýňovým nebo batátovým pyré, obě varianty jsou moc dobré,“ říká Šárka Adámková a dodává, že záleží na tom, která zelenina vám chutná. Pyré lze úspěšně připravit třeba z pastináku, květáku, brokolice, dýně, topinamburu, petržele, celeru, případně i z řepy nebo manioku. Nehodí se snad jen příliš vodnaté druhy, jako je cuketa. Zato nečekaně dobrá je řepa.

Řepu je dobré předem upéct, podobně jako dýni, a až pak rozmixovat na pyré. U manioku si dejte pozor, rozváří se velice rychle a je i bez mixování velmi lepivý. Obsahuje totiž hodně škrobu a je proto taky kaloricky vydatný. Ale pro jeho specifickou chuť stojí za to jej zkusit,“ dodává Holka u plotny a připomíná, že chuť pyré ovlivní také koření. „Květák se dá vařit s kurkumou, čímž získá krásnou barvu i chuť, mrkev zase ozvláštní římský kmín. Máte-li rádi kešu oříšky, i ty lze přidat. Jen je potřeba je předem namočit ve vodě a až pak rozmixovat a vmíchat do kaše. Hodí se k světlým druhům zeleniny, jako je květák, pastinák nebo topinambur.“

Jak na to

V základní verzi jen uvařte v osolené vodě vybranou zeleninu (nebo víc druhů zeleniny), a pak ji sceďte, rozmixujte a smíchejte s máslem. Lepší chuť zajistí slané nebo rovnou bylinkové máslo, které si můžete vyrobit podle našeho receptu. Zeleninu lze také vařit s kořením nebo ve vývaru, některé druhy, jako je dýně, řepa, mrkev i petržel můžete místo vaření upéct. Získají tak mírně zkaramelizovanou a kouřovou chuť. Pyré lze kromě již zmíněných kešú oříšků ochutit také sýrem.

Recepty k tomuto článku

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více