Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Takhle na vás rýma nepřijde! Jak zazimovat tělo, abyste byli stále fit?
Zdroj: unplash, Pablo Merchán Montes

Dny se zkracují, noci prodlužují, místo limonády saháme stále častěji radši po čaji. Pomalu přichází zima a s ní i období nepříjemných rým, chřipek a oslabené imunity. Na to je tělo potřeba pořádně připravit. Jak ho postupně zazimovat, aby nás ani v zimních měsících nezradilo?

Hlavně neztrácet čas! 

Včasná příprava na zimu je nejlepší způsob, jak se vyhnout nachlazení a chřipce – nebo alespoň snížit míru, do jaké se nemoci projeví. Nikdo nechce být o Vánocích nemocný, takže je důležité zajistit, aby byl imunitní systém silný a zdravý už teď. A vzhledem k tomu, že smrkajících lidí potkáváme stále více, je ideální čas zvážit kroky, jak vlastní imunitu posílit už nyní. Samozřejmostí by proto měly být každodenní procházky na čerstvém vzduchu, a to za jakéhokoliv počasí, dále kvalitní spánek, dobrá nálada a také dobrý jídelníček. Jestli opravdu někdy platí, že jsme to, co jíme, pak je to právě teď!

Jídelníček pod lupou

S příchodem chladnějšího počasí může být snadné přejít na tučná, těžká jídla místo všech čerstvých, zdravých potravin, které jste jedli přes léto. Nyní je však čas, kdy byste se skutečně měli zaměřit na dobré stravování. Jak uvádí Světová zdravotnická organizace, stále je potřeba jíst alespoň 3-5 porcí ovoce nebo zeleniny denně a dbát na to, aby byla skladba rozmanitá – sníst 5 jablek denně se nepočítá! Zaměřte se hlavně na potraviny s vysokým obsahem vitaminu C, jako jsou pomeranče, mandarinky, ale i brambory či kysané zelí. Do jídelníčku i teď patří zelená listová i košťálová zelenina, jako jsou špenát či kapusta. Oba tyto druhy zeleniny jsou pro celé tělo prospěšné. Jak uvádí web Healthyfood.com, špenát i kapusta obsahují hodně vitaminu K, který je důležitý pro tvorbu kostí, a dále vitamín E, jež má dle blahodárný účinek pro fungování imunitního systému. Dejte si třeba kapustovou polévku nebo dušený špenát. Tolik železa, jako si mysel pepek námoéřník, sice špenát nemá, ale imunitu podpoří i tak! 

Sacharidy a bílkoviny

Jakkoliv je teď v módě takzvaná low carb dieta, tedy strava s výrazným omezením sacharidů, pro tělo je velmi důležité jíst dostatečné množství komplexních sacharidů, jako jsou tmavá rýže, hnědý chléb a celozrnné těstoviny. Je to skvělý způsob, jak se udržet déle sytí a držet nezdravé chutě na uzdě. Komplexní sacharidy vám poskytnou spoustu energie a také podpoří zdraví střev, což je pro správné přijímání živin a vitamínů zásadní. Během zimy bude potřeba dodat tělu i dost bílkovin, aby byl imunitní systém silný a zdravý. Snažte se začlenit hodně rostlinných bílkovin, které získáte z ořechů, semínek, fazolí, luštěnin a tofu, protože jsou také plné životně důležitých vitamínů a minerálů. Dle webu Joya.info rostlinné bílkoviny na rozdíl od jejich živočišných příbuzných neobsahují nadbytečný cholesterol, což tělu jedině prospěje.

Vitamín D je klíč k úspěchu

Našemu tělu pomáhají produkovat vitamín D sluneční paprsky, kterých je ale nyní stále méně. Nedostatek vitamínu D je tedy v běžné populaci v zimě naprosto normálním problémem. "Déčko" je ale skvělou zbraní proti sezonním nemocem, jako josu nachlazení a chřipkaPokud nemůžete vyrazit na sluníčko, přidejte vitamin D do svého jídelníčku. To znamená: dopřejte si často lososa, tresku, chia semínka, vlašské ořechy a mléčné výrobky. Pak si na vás nějaký bacil nepřijde! 

 

Recepty k tomuto článku

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více