Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Pečeme s Ivou: Fantastické rohlíky filipky z celozrnné mouky. Jak na ně, aby byly zvenčí křupavé a uvnitř nadýchané?
Zdroj: Iva Trhoňová

Máte rádi rohlíky, ale snažíte se omezovat bílou mouku? Pak bude tento recept přesně pro vás! Tyhle tmavé, křupavé rohlíky, uvnitř nadýchané jako peřinka, si zamilujete. Zkuste je a dejte mi vědět, jak se vám povedly!

Když pekařka promluví...

Rohlíky filipky jsou opravdu tmavé, hodně celozrnné, a přesto perfektně vykynuté a lehké, výborné i druhý den po upečení. To vše právě díky zadělání těsta s omládkem, o kterém jsem vám psala nedávno. Bez omládku by těsto kynulo déle a upečené rohlíky by pravděpodobně byly hutnější a ani druhý den by ty zbylé nebyly tak dobré. Však vyzkoušejte a posuďte sami! Pokud by někoho z vás zajímal původ jména těchto celozrnných rohlíků, jsou pojmenované podle mé velice dobré kamarádky. Stejné jméno - Filipka - má ale i jedna hora u nás v České republice.

Co budete potřebovat na těsto? Na omládek: 130 g vlažné vody, 1 lžička sladěnky, 15 g čerstvého droždí, 170 g hladké mouky. Dále: 230 g vody, 3 lžíce oleje, 2-2,5 lžičky soli, 140 g žitné celozrnné mouky, 200 g pšeničné celozrnné mouky, 80-90 g hladké mouky.

Jak budete postupovat?

Všechny suroviny na omládek spolu v míse dobře promícháte do hladkého těstíčka, zakryjete a necháte 60 minut kynout. K hotovému omládku přidáte zbytek všech surovin a dobře vymísíte pružné těsto, které bude cca 45-60 minut kynout. Vykynuté těsto vytáhnete na pracovní desku, propracujete, pokud je třeba, opatrně podsypnete moukou - jen tak, aby se těsto nelepilo. Rozdělíte na 8-10 dílků, z každého vytvarujete bulku a necháte asi 8 minut odpočinout. Pak bulky rozválíte (pokud to jde, moc nepodsypáváme moukou) a srolujete do rohlíků. Každý z nich ještě dlaní vyválíte na delší a tenčí. Uložíte je na plech s pečícím papírem nebo fólií a necháte dobře vykynout. Pak potřete vodou, můžete posypat celým kmínem nebo lněným semínkem a upečete ve vyhřáté troubě (220 °C / 17-20 minut).

Další recepty ode mě najdete na tomto webu pod mou přezdívkou cathleen.
Příběh mého života i mé cesty k pečení najdete zase zde.

Kuchařka Iva Trhoňová

„Pečící manželka, matka a babička“

https://www.pekarnomanie.cz/

Iva Trhoňová je, jak sama říká, „pečící manželka, matka a babička“, ale také autorka kuchařských knih Ruce v mouce, Upečeno s láskou, Hrátky s těstem a Kouzlo domácí pekárny, a také webové stránky Pekárnománie. Péct začala kdysi před lety, aby rodina ušetřila, postupně se z toho stala celoživotní vášeň, která má ještě i hlubší smysl. „Dokud peču, žiju,“ říká Iva, která s rodinou bydlí v jihomoravských Mouchnicích.

Recepty k tomuto článku

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více