Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Peče celá země: Jak na vynikající plněný chléb? Vyzkoušejte tenhle snadný česnekový podle pekařky Ivy!
Zdroj: Toprecepty

V devátém díle pořadu Peče celá země se soutěžící dámy pustily do pečení chleba. A to ne jen tak ledajakého, ale rovnou do plněného. Ten může mít mnoho podob. Pokud hledáte inspiraci, té jste v pořadu určitě načerpali spoustu. A nebo můžete zkusit trhací chléb podle našeho receptu.

Plněný chléb je ideální pokrm na párty

Upéct si domácí chleba si vyzkoušelo v posledních dvou letech mnoho lidí. Peklo se z kupovaných směsí na chléb, z droždí, ale nejvíc frčelo pečivo z kvásku. Pokud byste si chtěli domácí chléb něčím vylepšit, je nějaká lahodná náplň ideální volbou. Plněný chleba se dá udělat klidně nasladko jako štrúdl, o trochu lepší je ale  přece jen náplň slaná. Plněné chleby jsou ideální jako pohoštění na večírek, jako příloha při grilování nebo si je můžete vzít jako svačinku někam na výlet či na piknik.

Jakou zvolit do chleba náplň?

Do chlebového těsta můžete zabalit takřka cokoliv – sýry, maso, uzeniny, zeleninu nebo oříšky. Vynikající jsou kombinace sýra (třeba čedaru, nivy nebo gorgonzoly) se slaninou, použít můžete i šunku, pikantní salám nebo nějakou jinou uzeninu. Klidně ale vsaďte pouze na čistě zeleninovou náplň, jako to udělala soutěžící Lucie. Její verzi se špenátem, sušenými rajčaty a česnekem porotci velmi chválili.

Zkusit můžete i mix sladkých a slaných chutí (gorgonzoly a hrušky), stejně jako Martina. V tomto případě je ale třeba myslet na to, aby slaná chuť převládala, jinak bude chléb spíš připomínat sladký závin. Chcete-li chléb ještě víc křupavý, přidejte do těsta oříšky (nejlépe vlašské) nebo nějaká semínka (slunečnicová, dýňová). Podle porotkyně soutěže Peče celá země Míši Landové je lepší právě slaná náplň, která by měla být spíš tučnější. Nesmí být hlavně vodnatá, tekutina v ní obsažená by se pak při pečení uvolnila do těsta, což by jeho konzistenci příliš neprospělo a mohlo by být hodně mazlavé.

Aby se chléb dobře propekl

Chcete-li mít jistotu, aby se vám pečivo dobře propeklo, je lepší zvolit nějaké menší tvary. Pokud nemáte dostatek času, velký bochník pořádně nenakyne a také se nemusí tak dobře propéct, na což doplatila soutěžící Markéta, která připravila obrovský pecen, který byl ale uvnitř bohužel nedopečený. Mnohem lepší je vložit těsto s náplní do chlebíčkové formy. Těsto vám i pak lépe bude držet tvar. V poslední době jsou hodně populární i tzv. trhací chleby, v nichž vidíte náplň. Jak říká Josef Maršálek: Jíme i očima - mnohem lépe proto vypadá potrhaný chléb, v němž je náplň zapletená do rolády nebo do spirály, díky tomu uvidíte, co je uvnitř a naláká vás to ke konzumaci.

Úžasný trhací chléb

V případě, že byste si rádi upekli nějaký vlastní chlebík s náplní, můžete zkusit právě ten trhací podle receptu zkušené pekařky a autorky kuchařských knih Ivy Trhoňové. Ivin chléb se připravuje z normálního kynutého těsta z droždí, které se pak s náplní z másla, česneku, bylinek a sýra skládá do chlebíčkové formy a prokládá se zeleninou. Tento chlebík je krásně vláčný a nadýchaný a vychutnáte si jej i samotný třeba na večeři. Výborně se hodí i jako příloha ke grilovaným pokrmům. Chléb si vychutnejte pokud možno ještě teplý, když krásně voní a sýr se báječně roztéká.

Náš tip: Další recepty pekařky Ivy najdete tady.

Třetí řada Peče celá země

Peče celá země 2024 byla už třetí řadou oblíbeného soutěžního pořadu, který Česká televize zařadila do svého programu na začátku roku 2024.

Porotci, soutěžící a moderátoři Peče celá země 2024

Celkem v deseti soutěžních kolech poměřilo své pekařské schopnosti dvanáct účastníků. Třetí řada Peče celá země nabídla souboj učitelky, pracovníka v IT, hudebnice ze slavné rodiny i gymnazisty.  Jejich výkony hodnotili dva porotci - pekař a cukrář Josef Maršálek a cukrářka Michaela Landová. Moderování se chopili herci Tereza Bebarová a Václav Kopta.

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více