Apfelschorle – nejlepší střik pro horké letní dny. Co potřebujete na oblíbený rakouský a německý nápoj?
4. 6. 2022 Vaření
Známý je jako Apfelschorle nebo také Apfelspritz a v Rakousku a v Německu tento drink seženete snad v každé restauraci a v obchodě. Je úžasně osvěžující, bublinkový a hlava se vám po něm nezamotá. Jde totiž o obyčejný jablečný džus se sodovkou. Pro Rakušáky a Němce je ale tato limonáda takřka legendární.
Střik nemusí být jen z vína
Apfelschorle patří mezi nápoje typu Spritzer, které jsou v Rakousku, ale také v Německu a ve Švýcarsku hodně populární hlavně v letních měsících. Nejklasičtější verze je s vínem, kterou u nás všichni známe jako klasický vinný střik. V německy mluvících zemích jsou tyto drinky známé také pod mnoha dalšími názvy - Schorle sour, Sauergespritzter, Weißer/Roter Gespritzter nebo G'spritzter a kromě perlivé vody do těchto mixů používají třeba i citronovou limonádu, což je typické pro nápoj Arbeitersekt (víno s limonádou), a nebo také colu (Cola-Schoppen, Korea).
Mohlo by vás zajímat
Spritzery s jablkem nebo grepem
Nápoje typu Schorle se v Dolním Bavorsku prý s oblibou popíjely již v 18. století, kdy se poprvé objevuje i výraz Schorle, který je pravděpodobně slovní hříčkou, jež znamená buď mišmaš, zmatek nebo také bublat. Původní Spritzery byly výhradně s vínem, dnes jsou stejně tak populární i Spritzery s ovocnou šťávou. Nejčastější je právě ten se šťávou jablečnou (známý rovněž jako Obi gespritzt), milovníky nahořklé chuti možná spíš osloví grepový. I když není nic snazšího než si takový nápoj namíchat, v Německu a v Rakousku se prodávají již hotové v plastových lahvích.
Mohlo by vás zajímat
Schorle – dokonalý nápoj pro sportovce
Jablečná šťáva nebo mošt je v Schorlu ředěný minerální vodou nebo sodovkou, které je v nápoji přibližně 50-60 %, jsou ale i sladší varianty jen s 40 % perlivé vody. Apfelschorle je v německy mluvících zemích považován za dokonalý nápoj pro sportovce, neboť jim pomáhá doplňovat energetické zásoby, dodává tělu minerály a sacharidy. Navíc jablečná šťáva s minerální vodou ve vhodném poměru 2:1 prý působí jako izotonický nápoj. Tělo z něj tak může tekutinu vstřebat lépe než z čisté vody. Kromě toho je jeho předností, že není tak sladký, takže jej ocení ti, kteří se snaží omezovat cukry. Někdy se navíc ještě dochucuje citronovou šťávou nebo se dodává citrusové aroma pro větší svěžest.
Vylepšete Schorle bylinkami
Vzhledem k tomu, že se nápoje prodávané v obchodech doslazují a přidávají se do nich umělá aromata, je nejlepší si Apfelschorle připravit domácí z nějaké kvalitní jablečné šťávy nebo moštu. Pokud máte doma odšťavňovač, rovnou si odšťavněte jablka a máte tu nejčistší jablečnou šťávu. Samotný nápoj připravíte snadno. Budete na něj potřebovat 120 ml jablečné šťávy, 120 ml minerální vody a led. Kostky ledu dejte na dno sklenice, přilijte džus a perlivou vodu a můžete podávat. Chcete-li méně sladší nápoj, přidejte více perlivé vody. Nápoj můžete nakonec dozdobit plátky jablek, přidat do něj můžete i bylinky, např. mátu nebo meduňku.
Zdroje informací:
Kluge. F.: Etymologisches Wörterbuch der deutschen Sprache
Recipesfromeurope.com
Toytowngermany.com
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Odměna pro TOP autory receptů
Všichni se už těšíme ven, na čas strávený s přáteli, třeba u dobrého jídla z grilu. Na Topreceptech jsme moc rádi za každého z vás, kdo své… Číst více
Průvodce přidáváním receptu
Recepty nekopírujte z jiných webů bez souhlasu autora: pokud se nějakým receptem inspirujete, napište jeho zdroj stručně do Poznámky, kde jste… Číst více
Moderátorský panel
Návody tipy Nová sekce, kde budou tipy a návody při vařešní pečení. Můžete do tabulky i doplňovat, jen prosím využijte jinou barvou a pište pod… Číst více
Administrátorský panel
Statistiky štítkování a kategorizace Číst více
Jak uchovat a zpracovat brokolici. Bez zmražení dlouho nevydrží
Brokolice je velice oblíbená zdravá zelenina zajímavého tvaru, příbuzná květáku nebo také kapustě. Pěstuje se a prodává v zelené (nebo sytě fialové)… Číst více
Jak založit žitný kvásek. Stačí k tomu jen dvě suroviny
Kvásek většinou zakládáme z žitné celozrnné mouky. Ta obsahuje části obalů zrna, na kterých je největší výskyt spících spor potřebných mikroorganismů… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více