Domácí zmrzlina bez zmrzlinovače? Tento postup krok za krokem zaručí dokonalý výsledek!
14. 6. 2022 Tipy a triky
Výroba domácí smetanové zmrzliny není žádná velká věda. Bez zmrzlinovače sice musíte přípravě věnovat více času, ale výsledek opravdu stojí za to. Naučte se základní zmrzlinu podle našeho postupu a nebojte se dále experimentovat s příchutěmi.
Základní smetanová zmrzlina krok za krokem
Na přibližně 1 litr zmrzliny budete potřebovat 500 ml smetany ke šlehání (min. 33 %), 250 ml plnotučného mléka, 6 žloutků, 100 – 150 g cukru dle chuti a 1 vanilkový lusk. Jak na to?
- Vanilkový lusk podélně rozpulte a špičkou nože oddělte semínka.
- Smetanu a mléko nalijte do hrnce, přidejte semínka z vanilky i celý lusk, pozvolna za stálého míchání přiveďte k varu, nechte asi 1 minutu vařit a odstavte. Nechte 15 minut chladnout a až poté vanilkový lusk odstraňte.
- Mezitím ve větší nádobě vyšlehejte žloutky s cukrem do pěny.
- Ještě teplou (nikoli horkou) smetanovou směs postupně a tenkým pramínkem vlijte ke žloutkům a pořád míchejte, aby se žloutky nesrazily.
- Opět směs pozvolna zahřejte, ale nikoli až do bodu varu, a za stálého míchání nechte zhoustnout.
- Zmrzlinovou směs nechte vychladnout, přelijte do nádoby na mrazení a dejte do mrazáku.
- Po 1 hodině směs promíchejte a dále opakujte každých 30 minut až do doby, než úplně zmrzne. Zamezíte tak tvorbě krystalků a zmrzlina bude krásně krémová.
- Před podáváním nechte zmrzlinu 10 minut povolit v pokojové teplotě.
Mohlo by vás zajímat
Zmrzlina s příchutí
Máte rádi jahodovou, čokoládovou, nebo oříškovou zmrzlinu? Do základní smetanové zmrzliny můžete přidat jakoukoli oblíbenou příchuť, a to ve chvíli, kdy směs zahřátím zhoustne. Vyzkoušíte některý z našich tipů?
- rozmixované lesní ovoce (jahody, borůvky, maliny)
- rozmačkané banány a nastrouhaná čokoláda
- rozehřátá čokoláda (hořká i mléčná podle chuti)
- rozdrcené oreo sušenky
- mleté ořechy (pistácie, mandle, vlašské či lískové ořechy)
- mletý mák a vypeckované, nadrobno nakrájené višně
- karamel a rozdrcené oříšky
- rozmixované mango a strouhaný kokos
- podušená jablka se skořicí
- rozdrobené brownies s kousky čokolády
Mohlo by vás zajímat
Domácí zmrzlina bez vajec jen ze 3 ingrediencí
Na zmrzlinu bez použití vajec budete potřebovat 500 ml smetany ke šlehání (min. 33 %), 400 ml slazeného kondenzovaného mléka a příchuť, kterou si sami zvolíte. Použít můžete vanilkový extrakt, rozmixované měkké ovoce, rozehřátou čokoládu, karamel, rozdrcené sušenky, zkrátka cokoli, co máte ve zmrzlině rádi. Jak na to?
- Smetanu i kondenzované mléko vychlaďte v lednici. Oboje by mělo mít stejnou teplotu.
- Smetanu vyšlehejte dotuha.
- Přidejte kondenzované mléko a zašlehejte ho do smetany, až se obě ingredience spojí.
- Vmíchejte libovolnou příchuť.
- Směs přemístěte do nádoby na mrazení a dejte do mrazáku.
- Asi za 1 hodinu směs promíchejte a dále opakujte každých 30 minut, až zmrzlina ztuhne.
Mohlo by vás zajímat
Čím obarvit zmrzlinu?
Chcete mít krásně barevnou zmrzlinu jako z cukrárny, ale bez použití chemických pomocníků? Poradíme vám, jaké přírodní barvivo použít pro dosažení krásné, přirozené barvy. To přimíchejte do směsi těsně před vložením do mrazáku.
- žlutá – kurkuma
- oranžová – mrkvová šťáva, šafrán
- červená/růžová – šťáva z červené řepy
- fialová – šťáva z borůvek či aronie
- zelená – řasa spirulina v prášku, prášek matcha, zelený ječmen
- modrá – modrá spirulina v prášku
- černá – nadrcené živočišné uhlí
Mohlo by vás zajímat
Zdroje informací:
afoodloverskitchen.com
![]()
autorka kuchařek pro děti Pavla Šmikmátorová
„„Když to neděláš pořádně, nedělej to vůbec.““
Pavla Šmikmátorová je autorkou téměř desítky kuchařských knih zaměřených na děti. K jejím „srdcovkám“ patří kuchařky Mezinárodní mistr šéfkuchař a Víš, co jíš, ve kterých se zrcadlí její zájem o světovou kuchyni a zdravou výživu dětí. Máma malého „Otesánka“ ráda experimentuje v kuchyni a sleduje nové kulinářské trendy.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Trápí vás špatné spaní a noční můry? Může za to i to, co jíte!
Už jste někdy usnuli, abyste se po chvíli… Číst více
Velký svačinový manuál na víkendový výlet: Co si připravit a jak to zabalit?
Slunečné počasí láká k procházkám do přírody i k… Číst více
Jak správně připravit křehké těsto a na co jej použít?
Nejběžnější křehké těsto všichni určitě znáte jako těsto linecké, ale vsadím se, že ani různé slané i sladké koláče a páje nebo mřížkové koláče vám… Číst více
Skořice je oblíbené koření i lék. S její konzumací bychom to ale neměli příliš přehánět
Skořice je kůra stromů skořicovníků. Používá se v kuchyni v celku, to jsou známé hnědé tvrdé svitky, anebo mletá ve formě jemného prášku. Kvalitnější… Číst více
Poradíme, co s nahromaděnými čokoládovými figurkami nebo vajíčky, na které už není chuť. Zkuste vyrobit domácí studentskou pečeť
Co se zbytky čokolády Máme několik možností. Jednou a nejjednodušší z nich je nalámat figurky do ranní obilné kaše. Také můžeme s čokoládovými… Číst více
Sladké Fidorky se pečou už od první republiky. Kde vzaly svůj zvláštní název?
Kulaté Fidorky přežívají přízeň i nepřízeň osudu… Číst více
Starý chleba? Žádný problém! Chytrá hospodyňka zná triky, jak ho ještě využít
Máte doma starý chleba, na který jste zapomněli?… Číst více
Jak na krásně lesklou, chutnou a hladkou polevu? Stačí málo a může být jako od profesionálního cukráře
Důležité jsou suroviny Jako všeobecně se nevyplácí nic, tedy ani polevu, ošidit nebo odbýt. Protože poleva korunuje celý výsledek, měli bychom dbát… Číst více
Suflé je zajímavý dezert, ve slané podobě předkrm nebo i lehké hlavní jídlo. S našimi radami z něj nemusíte mít obavy
Suflé pochází z Francie, populárním se stalo v průběhu 18.-19. století. Může být sladké (čokoládové, citronové apod.) nebo slané (například sýrové… Číst více
Čokoláda pro zdraví a štíhlou linii? Jde to, když vyberete tu správnou...
Puchutnávat si na sladkém a ještě udělat něco… Číst více