Jídelní rozmary slavných: Leonardo DiCaprio bojuje proti konzumaci masa a zbožňuje tyhle kukuřičné placky plněné fazolovou směsí
7. 8. 2022 Historie a zajímavosti
Už dávno není mladým Jamesem Dawsonem z Titanicu. Od premiéry tohoto filmu ostatně uplynulo čtvrt století. Leonardo DiCaprio je mužem v nejlepších letech, který v rámci boje za udržitelné životní prostředí vyzývá své fanoušky, aby nejedli maso.
Vystupuje proti konzumaci masa
Leonardo DiCaprio je zapáleným ekologickým aktivistou. Zatímco v minulosti herec využíval svou slávu k tomu, aby povzbuzoval lidi k využívání solární energie v domácnostech a k jízdě elektromobily, jeho nejnovější křížová výprava je proti masu! DiCaprio nyní žádá své fanoušky, aby pomohli planetě – a svému zdraví – tím, že se vzdají jedné základní složky stravy: masa. V březnu 2021 herec (a partner organizace Beyond Meat) zveřejnil na Twitteru výzvu, aby fanoušci zvážili omezení spotřeby masa a snížili tak svou uhlíkovou stopu.
Mohlo by vás zajímat
Veganský jídelníček
Není to však poprvé, co Leonardo potvrdil svou vášeň pro rostlinnou stravu. I když je pravda, že o svém jídelníčku moc nemluví. Zřídkakdy odpovídá médiím na otázky týkající se svého osobního života včetně stravy. Pro lidi, kteří se pohybují v hercově blízkosti, není ale žádným tajemstvím, že je Leonardo je už dlouhou dobu vášnivým fanouškem veganské kuchyně.
V rozhovoru pro HollywoodLife.com prozradil slavný šéfkuchař Wolfgang Puck, že pro DiCapria vařil a že hvězda trvala na veganské stravě. Nakonec mu šéfkuchař připravil veganskou pizzu.
Slabost pro plněné placky
Leonardo DiCaprio miluje latinskoamerickou kuchyni a během rozhovoru pro televizi Univision u příležitosti uvedení snímku Quentina Tarantina Tenkrát v Hollywoodu řekl: „Jsem pupusa man, pupusas jsou lepší než tacos.“
Co si představit pod pokrmem pupusa? Pupusas jsou silnější placky z kukuřičné mouky plněné fazolemi, sýrem nebo masem. Jde o typický latinskoamerický (nejčastěji salvadorský) pokrm.
Jak si doma připravit placky pupusas
Pokud chcete jíst jako hvězda Titanicu, můžete si pupusas připravit i doma. Budete potřebovat:
- ¼ šálku plus ⅓ šálku rostlinného oleje
- ½ střední bílé cibule, nakrájené na plátky
- 1 plechovka konzervovaných červených fazolí
- sůl
- 3 šálky kukuřičné mouky Harimasa (k dostání v prodejnách mexických potravin)
- 120 g strouhané mozzarelly
Jak na to? Na velké pánvi rozehřejte ¼ šálku oleje na střední teplotu. Přidejte cibuli a za občasného promíchání smažte asi 10–12 minut, dokud nebude ze všech stran orestovaná a dokud nezhnědne. Cibuli vyjměte a přendejte do mixéru, olej v pánvi si ponechte. Do mixéru přidejte fazole i s tekutinou a rozmixujte je na hladké pyré, přičemž postupně přidejte až ¼ šálku teplé vody, pokud je směs příliš hustá.
Zahřejte „cibulový“ olej na střední teplotu. Přendejte fazolové pyré na pánev a za občasného míchání vařte 5–10, dokud směs nebude mít konzistenci hustého jogurtu, pak podle chuti osolte. Nechte zchladnout (osmažené fazole při stání zhoustnou, a to je přesně to, co chcete) a dejte stranou.
Ponorným mixérem šlehejte kukuřičnou mouku, 3 lžičky soli a 2⅔ šálků horké vody, dokud nebude těsto velmi husté a lepivé (případně míchejte ve velké míse asi 1 minutu). Nechte 15 minut odpočívat odkryté.
Mezitím v míse smíchejte sýr a fazolovou směs.
Ve středně velké míse smíchejte zbývající ⅓ šálku oleje a 1 šálek teplé vody. Ponořte obě ruce do této směsi a rozetřete je, aby se obalily. Tím zabráníte tomu, aby se vám těsto lepilo na ruce.
Rozdělte těsto na 12 kuliček velikosti golfového míčku a přikryjte je vlhkou utěrkou, aby nevyschly. Každou kuličku položte do dlaně a palcem protilehlé ruky udělejte uprostřed důlek pro náplň. Otvor naplňte 2 lžícemi fazolové směsi. Těsto kolem náplně přitiskněte, aby se uzavřelo, a pak jemně zploštěte, přičemž si podle potřeby namočte ruce do vody s olejem. Postup opakujte se zbývajícím těstem a fazolovou směsí.
Na velké pánvi na středním ohni smažte pupusu, dokud se střed mírně nenafoukne a pupusa místy nezhnědne, a to 3–4 minuty z každé strany. Podávejte například polité salsou nebo s čerstvou či nakládanou zeleninou.
Zdroje informací:
lataco.com: Leonardo DiCaprio prefers pupusas over tacos
eatthis.com: Leonardo DiCaprio Wants You to Stop Eating This Beloved Food Right Now
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Velký manuál: Jak vybrat hrnec do kuchyně? Důležité jsou rozměry i materiál. Ale to není všechno!
Nějaký ten hrnec určitě najdete v každé kuchyni.… Číst více
Jak vybrat dřez na nádobí? Nejpraktičtější je nerez, ale kuchyni dodá šmrnc keramika
Kuchyňský dřez neslouží jen na mytí nádobí, ale i… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Přečtěte si Zobrazit více